Előfizetői tartalom

Tényleg mi lehetünk a régió nyertesei a tengernyi EU-forrásnak

Portfolio
Bár a legtöbb feltörekvő kelet-közép-európai ország számára nő a 2014-2020-as uniós ciklusban az elérhető források nominális mérete, de a várható GDP-hez képest (éves átlagban) ezek aránya bizonyára csökkenni fog - mutat rá a térségi konvergencia folyamatokat bemutató friss elemzésében a Morgan Stanley. Az anyag ezzel párhuzamosan azonban azt is jól mutatja, hogy Magyarország lehet továbbra is a régió egyik nagy nyertese, hiszen a befektetési bank által kalkulált GDP-pályához képest a várható EU-források aránya évente átlagosan 3,2%-ot tehet ki, ami a horvátok elsősége mellett (3,7%) a bolgárokkal a megosztott második helyet jelentheti a régióban (3,2%).

Az alábbi ábra azt is jól mutatja, hogy bár Lengyelország összességében rendkívül nagy összeget, 89 milliárd eurót kaphat 2020-ig az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a Kohéziós Alap és az Európai Szociális Alap forrásaiból, de ez a várható gazdasági teljesítményéhez képest átlagosan "csak" 2,8%-ot tehet ki. A románok 2,5%-kal, a csehek pedig 2,2%-kal "ketyeghetnek...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái