Uniós források

300 milliárd forintnyi EU-pénzből újulhatnak meg a lakások

Portfolio
A 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban 150 milliárd forint vissza nem térítendő és ugyanennyi visszatérítendő támogatást oszthatnak ki lakások energiahatékonysági felújítására - írja a Népszabadság a fejlesztési tárca államtitkárától kapott információk alapján. Ez dupla akkora összeget jelentene, mint a minap sajtótájékoztatón elhangzott felújítási keretösszeg.
Szabó Zsolt arról is beszélt a lapnak, hogy idén októberben a 60 lakásosnál nagyobb társasházak számára 10-20 milliárdos keretű energiafelújítás-támogatási pályázatok várhatók.

Jövő év március-áprilistól a régebben épült családi házak számára várható három ütemben egyenként 25-40 milliárdos keretű, többek között szigetelési, megújuló energiás, elektromos és komplex felújítási kiírás. A lap szerint tavasszal az 1945 előtt épült - így jól szigetelt - társasházak számára fűtés-korszerűsítési pályázat várható.

Az uniós támogatási rész az államtitkár minapi szavaival összhangban 40-50%-ot tehet ki, előbbi esetben (családi házak) 45 százalék lehet a megtakarításokból visszatérítendő kamatmentes támogatás, 15 százalék pedig az önerő.

A cikk szerint a 150 milliárd forintnyi vissza nem térítendő uniós támogatás lehívására érdemben legfeljebb néhány százezer lakás esélyes. A lap megkereste a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft.-t is, amely azért is üdvözölte a fenti pályázati terveket, mivel az uniós lakások átlagban a hazaiaknál két és félszer hatékonyabban hasznosítják az energiát. Fontosnak nevezték a kiszámítható és hosszan elérhető lehetőségeket, de szerintük az 50 százalék önrész gondot jelenthet a háztartásoknak.
embere_frankfurt_reptér_getty_stock
Ray Dalio
koronvavirus
koronavirus kina villamosszeomlas gazdasag novekedes
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa