Uniós források

Csepreghy: 2-3 hét múlva újra jön a pénz Brüsszelből (2.)

Portfolio
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program első három prioritásában az uniós támogatások kifizetésére érvényes felfüggesztő határozat 2-3 hét múlva megváltozhat, azaz szeptember eleje körül újra jöhet a pénz az Európai Bizottságtól -többek között ezt emelte ki mai sajtótájékoztatóján Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára jelezte, hogy a feloldás sokkal kisebb pénzügyi korrekciót von maga után, mint a korábbi jelzések. Felhívta a figyelmet arra is, hogy most már 96% körül jár a 2007-2013-as teljes uniós pénzkeret kifizetése, így ősz második felére elérhetjük a 100%-ot. Az ősz óta meghirdetett gazdaságfejlesztési kiírásokra már összesen 3530 pályázat érkezett, azaz igen sok, és ezek közül 736 már nyert is, amely szám a következő hetekben jelentősen növekedni fog.

A Csepreghy által ma elmondott főbb információk saját kiegészítéseinkkel:

 • Jelenleg már 7925 milliárd forintnál áll a 2007-2013-as uniós támogatások kifizetése, ami a 8200 milliárdos keret 96%-át teszi ki, így ősz második felére elérhetjük a 100%-os kifizetést (később pedig efölé megyünk a mostani túlvállalások mértékéhez közeledve azért, hogy a későbbi ellenőrzésekkel "kihulló" projektek mellett is meglegyen a 100%-os forráslehívás)
 • Azt, hogy 1-2 hónapon belül elérhetjük a sokat hangoztatott 7 éves pénzügyi keret teljes kifizetését, egy múlt heti elemzésünkben már előrevetítettük, igaz az is lényeges, hogy a tényleges pénzkeretet senki sem tudja pontosan, hiszen az euróban érkezik, miközben mi forintban fizetjük ki a pályázóknak. Mivel a forint az utóbbi években fokozatosan gyengült, így a keret bizonyára lényegesen 8200 milliárd forint felett jár (a tényleges méretét azonban már csak a mától év végéig bekövetkező árfolyammozgás befolyásolja).
 • A helyettes államtitkár a minapi Portfolio-értesüléseket újra megerősítve jelezte, hogy nemcsak a GOP 4. prioritásában van előrelépés (4 milliárd forint már utalhatóvá vált és meg is érkezett), hanem az első három prioritásban is van előrelépés, a magyar hatóságok kiküldött anyagai alapján, így 2-3 héten belül ez a vita is megoldódhat, azaz feloldhatóvá (folyósíthatóvá) válhat a felfüggesztett pénz
 • Csepreghy mostani szavai szerint az 1-3. prioritásban a sajtóban korábban elhangozottaknak a töredéke lehet a pénzügyi korrekció mértéke (de konkrét számot még nem mondhatott), ami szintén összhangban áll minapi értesüléseinkkel, hiszen áprilisban a kormány felől még akár 10%-os korrekció lehetősége is elhangzott, miközben mi úgy tudjuk, hogy ennek tényleges mértéke 2% körüli lehet (azaz kb. 15 milliárd forint).
 • A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy ez a pénzügyi korrekcióval érintett összeg a túlvállalás mértékét fogja csökkenteni (több GOP-prioritásban jóval 100% feletti a pénzek projektekkel való lekötöttsége), a korrekcióval érintett tételt nem számolják el a Bizottságtól érkező forrásként, és "nettó forrásvesztést nem eredményez az országnak".
 • A fejlesztéspolitika terén végrehajtott sikeres reformok eredményének nevezte Csepreghy azt, hogy már 96%-on áll a forráskifizetés, a 2013-as bizottsági figyelmeztetésekkel ellentétben nem lesz forrásvesztés és a 10-ből már 9 új Operatív Programot elfogadott Brüsszel.
 • A legutóbbi hétfőn a Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatban érkezett, amely kapcsán a helyettes államtitkár úgy fogalmazott: "történelmi átalakításra" bólintott rá a Bizottság, mivel így lehetőség van arra, hogy "a mezőgazdasági nagyvállalkozók és oligarchák helyett" a kis és közepes családi gazdaságokra fordíthassuk az 1300milliárdos keretösszeg 80%-át.
 • Emlékeztetett arra, hogy a tavaszi jelzésekkel összhangban idén összesen 133 új uniós pályázat meghirdetése várható, 2700 milliárd forint feletti keretösszeggel, míg eddig csak 3 pályázat jelent meg 90 milliárdos keretösszeggel.
 • A tavaly őszi három, illetve idén tavaszi újabb kkv gazdaságfejlesztési pályázati felhívásra összesen 3530 pályázat érkezett 262 milliárd forintnyi keretösszeggel, és ebből már 736 pályázat támogatói döntéssel rendelkezik. Utóbbiak száma Csepreghy ígérete szerint az előttünk álló időszakban "drasztikusan emelkedni fog".
 • A EFOP alapján idén mintegy 145 milliárd forintnyi pályázat meghirdetése várható 27 féle humán pályázat meghirdetésével
 • A közlekedés-fejlesztési projektekre 1215 milliárdos meghirdetés várható
 • Energetikai fejlesztésekre, megújuló projektek támogatására összesen 630 milliárd forintos keretösszeggel nyílnak év végéig pályázatok
 • További 20 milliárd forintos keretösszegű pályázat nyílik a közép-magyarországi régió cégeinek a VEKOP-ban.
 • Az Altus-ügy kapcsán Csepreghy leszögezte: a kormány továbbra is elfogadhatatlannak és a magyar fejlesztéspolitikába való beavatkozásnak tartja a Gyurcsány Ferenc cégével között bizottsági szerződést és felvetette, hogy a magyar hatóságok esetleg nem működnek együtt pl. az Altus konzorciuma által küldött fejlesztéspolitikai kérdőívek kitöltésében, mivel állítása szerint nem tekinthető politikailag elfogulatlannak az adatfeldolgozás.
 • Jelzése szerint a Bizottság mellett az Európai Parlament is komolyan veszi az ügyet, mivel a Parlament egyik albizottsága szeptemberben meghallgatja a DG Regio főigazgatóját a szerződéskötés hátteréről, az azt megelőző vizsgálatok kellő alaposságáról.
 • Az évek óta húzódó aszfaltkeverő ügyben Csepreghy jelezte, hogy a Bizottság még mindig nem hívta össze a vitarendező testületet, és ha azon nem sikerül majd megegyezni (ez valószínűsíthető Csepreghy jelzése szerint), akkor a magyar kormány az Európai Bírósághoz fordul az igazának bizonyítása érdekében. Emiatt ennek az ügynek a rendezése várhatóan átnyúlik majd 2016-ra.
koronavírus coronavirus virus
Koronavírus
szentendrei hév megálló
építőipar 2020 konferencia
vonatvasutmagyarshutter-20170719
GraphisoftPark
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes