Uniós források

Így nézett ki a magyar terv Lázár példátlan bejelentéséig

Weinhardt Attila
Szépen egyenletesen, a jövő évi 1102 milliárdról 2020-ig 1210 milliárd forintra kúszott volna fel az EU-támogatások éves kifizetési üteme azon magyar kormányzati tervek szerint, amelyeket már elfogadott az Európai Bizottság. Most ezt "bolygathatja fel" jelentősen Lázár János tegnapi bejelentése, miszerint az összes fejlesztési pályázatot meg akarja hirdetni a kormány 2017. június végéig, igaz azt nem tudjuk, hogy ezzel párhuzamosan az EU-támogatások itthoni kifizetése is valóban fel fog-e pörögni. Ezt egyébként a közös uniós kassza állapota jelentősen korlátozhatja.

Példátlan lépésre készül a kormány

Amint a Miniszterelnökség vezetőjének tegnapi bejelentése kapcsán összefoglaltuk, mind a hazai intézményrendszer, mind a pályázók, mind a finanszírozók számára rendkívüli horderejű a terv, miszerint a kormány 2017 közepéig meg akarja hirdetni az összes uniós pályázatot. Ahogy arra gyorselemzésünkben utaltunk, a pályázatok felpörgetett meghirdetéséből még nem következik automatikusan a pénzek kifizetésének felpörgetése, igaz a pályázatok tömeges benyújtása esetén ebből ez is következne. Egyébként nagyjából ez a kép rajzolódik ki Csepreghy Nándornak, a tárca helyettes államtitkárának ma az MTI-nek küldött közleményeiből is.

Ahogy Csepreghy fogalmazott:

A 2014-2020-as uniós fejlesztési források a magyar vállalkozóké, és a kormánynak az a dolga, hogy azokat minél hatékonyabban és minél gyorsabban eljuttatassa hozzájuk.

Azt hogy ez a felgyorsított pályázati meghirdetés példa nélküli, a helyettes államtitkár el is ismerte, hiszen egy másik közleményben úgy fogalmazott:

Az összes EU-s pályázat kiírása 2017 júniusáig olyan versenyelőnyt nyújt a hazai szereplőknek, amelyre nem csak hazánkban, de az EU más tagállamaiban sem volt még példa.

A fentiekből tehát az következik, hogy a felpörgetett pályázati meghirdetés a pénzek kifizetésének előrehozásával is társulhat majd, igaz egyáltalán nem látjuk most még előre, hogy ez milyen pályát írhat le.

Emiatt egyetlen fogódzóként csak azt tudjuk, hogy az Európai Bizottság által már elfogadott 9 magyar Operatív Program pénzügyi tervei az egyes évekre mekkora összegű magyar forráslehívással kalkuláltak a közös uniós kasszából.

Amint az alábbi táblázatban látható: ez csaknem teljesen egyenletes lenne a következő évekre, hiszen számításaink szerint a 2015-re előrevetített 1152 milliárd forintos forráslehívás a 2016-os kis süllyedés után szépen egyenletesen 1210 milliárd forintra növekedett volna (a tavalyi és az idei kifizetési számok persze lehetetlenek, hiszen összesen még csak néhány, 2014-2020-as új fejlesztési pályázat jelent meg, így a későbbi évek kifizetési számait ez az elmaradás bizonyára "megdobta" volna).

Az alábbi kifizetési pálya 2016-2020 között tehát a valóságban bizonyára nem így történt volna, de az is bizonyosnak tűnik a friss magyar bejelentés alapján, hogy az egyébként adódó pályától is szeretne jelentősen eltérni a kormány. A kimondott cél az, hogy ne a ciklus végi években pörögjön fel a pénzkifizetés, hanem már előbb, hogy ne kockáztassunk újra forrásvesztést, mint ahogy az elmúlt években ez a 2007-2013-as forrásokkal előfordult.

Azt is fontos megjegyezni: nem véletlen, hogy ilyen szép szabályos, egyenletesen növekvő uniós forráslehívással kalkulált ezekben a programokban a magyar kormány. Maga az EU 7 éves keretköltségvetése (MFF) is ilyen egyenletesen növekszik a 2014-2020-as időszakban, amely az egyes tagállamok éves befizetéseinek és egyéb forrásoknak az újraelosztásából alakul ki.

Éppen tehát ez, az EU-kassza működéséből eredő sajátosság, a csak fokozatosan emelkedő forráslehívási lehetőség jelentheti az egyik legnagyobb (pénzügyi) korlátját annak, ha a következő években extrém sebességűre fel akarná pörgetni a kormány a közös kassza felőli forráslehívást. Ettől "függetlenül" persze azt még megteheti, hogy a magyarországi pályázók felé felpörgetett mértékben fizeti ki a támogatásokat, de ahogy tegnapi gyorselemzésünkben rámutattunk, ez annak a veszélyével jár, hogy a magyar államháztartási hiány a rövid finanszírozási elemek miatt átmenetileg megugrik.

Így nézett ki a magyar terv Lázár példátlan bejelentéséig
koronavírus coronavirus virus
Koronavírus
szentendrei hév megálló
építőipar 2020 konferencia
vonatvasutmagyarshutter-20170719
GraphisoftPark
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes