Uniós források

Így küzd a kormány az EU-s nagyprojekteknél a forrásvesztés elkerüléséért

Portfolio
Jelenleg kevesebb, mint 20 olyan uniós nagyprojekt van, amelyek két EU-s fejlesztési ciklus közötti feldarabolásáról, azaz szakaszolásáról már döntött a kormány, de ezen projektek menedzselése jelentős kihívást okoz, mivel egyszerre három célnak is meg kell felelni velük kapcsolatban - többek között erről beszélt az 53. MKT Közgazdász-vándorgyűlés EU-forrásokról szóló szekciójának nyitó előadásában Tóth Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára által elmondott néhány fontosabb gondolat:

  • A 2007-2013-as ciklus lezárása és az új ciklus elindítása együtt sok feladatot ad a tárcának, a fő cél pedig a régi ciklus forrásainak teljeskörű lehívása
  • A sokfajta feladat egyike, hogy bizonyos, lassabban haladó projekteket fel kell darabolni azért, hogy a régi és az új ciklusból is forrásokat lehessen szerezni hozzá a projekt befejezése érdekében, ennek az ún. szakaszolási műveletnek a keretében "néhány projektet sikerülhet átmenteni a 2014-2020-as időszakra". Ennek forráslehívási része persze hiányozhat a régi ciklusból és közben arra is figyelni kell, hogy a magyar költségvetést a lehető legkevésbé terheljük meg a projekt finanszírozásával
  • Felhívta a figyelmet arra, hogy a szakaszolási lehetőség Magyarország indíttatására indult el az EU-ban amiatt, mert néhány nagyobb projekt esetében a kivitelezési munkák akár sok évig is elhúzódnak, de közben a 2015 végi záródátum a forráslehívásra közelgett (több nagyprojekt esetén a feladatok derogációs kihívásokkal függnek össze)
  • Elárulta: jelenleg húsz alatti azon szakaszolt projektek száma, amelyekről a kormány döntött és "van néhány olyan, amelyet veszélyeztetett szakaszolás érint". Hozzátette: a cél az, hogy idén év végéig a lehető legkevesebb forrás csússzon át az új ciklusra.
  • Azon projektekről, amelyek nem szakaszolhatóak (mert vagy nem támogathatóak 2014-2020-ban, vagy nem érik el a másfél millió eurós méretet), a kormánynak döntést kell hoznia, hogy beemeli-e költségvetési keretbe (magyar büdzséből finanszírozzuk a befejezését), vagy "félbe marad" a projekt. Megjegyezte: mindkét kimenetel azt jelenti, hogy a 2007-2013-a ciklus uniós forráslehívási mértékét csökkentik az ilyen döntések.
  • Jelezte: nagy kihívás lesz ennek a többes célrendszernek való megfelelés kapcsán, azaz a 2007-2013-as ciklus forráslehívásának maximalizálása is feladat, a minél kevesebb forrás kényszerű lekötése a 2014-2020-as ciklusra szintén cél és ezzel párhuzamosan a hazai költségvetés minél kevésbé megterhelése is elvárás.

  • A tavalyi vándorgyűlésen elmondott fontos információ most is elhangzott: a turizmusfejlesztésen belül a szálláshely kapacitás bővítése semmiképpen nem lehet vissza nem térítendő támogatás tárgya.
  • Jelezte: idén mintegy 2000 kollégát oktattak különböző fejlesztéspolitikai témákban, minisztériumokon átívelő rendszerben azért, hogy az intézményrendszer szaktudása bővüljön.
Koronavírus
Volkswagen
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes