Uniós források

Óriási EU-pénzek: 300 új emberrel készül az Államkincstár

MTI
Portfolio
Miután két hete elhangzott, hogy szeptember vége körül várhatók a Területi és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) első pályázati kiírásai, ma arról beszélt a Magyar Államkincstár elnöke, hogy az 1230 milliárd forintos program lebonyolításához új főosztályt hoztak létre és 300 embert vettek fel országszerte.
A 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus főbb újításairól, a várható pályázatokról, illetve a főbb gazdaságpolitikai prioritásokról részletesen szó lesz a Portfolio által szervezett Budapest Economic Forum konferencián, amelyet Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője nyit meg október elsején. További részletek:


Dancsó József elmondása szerint bár a MÁK már komoly tapasztalatokkal bír a hazai és uniós pályázatok lebonyolításában, a TOP azonban új kihívást is jelent. Ezért az államkincstáron belül egy önálló főosztályként működő szervezeti egységet hívtak életre, és 300 új alkalmazottal bővítették a létszámot, ami megyénként 10-20 új munkatárs felvételét jelentette.

Ezek alapján az elnök úgy látja, hogy a MÁK felkészülten várja a szeptember végére várható első TOP-pályázatokat, hiszen az új emberek egy kéthetes felkészítő, vizsgával záruló tanfolyamon vettek részt részben Budapesten, részben a MÁK tavaly átadott egri oktatási központjában.

Amint hírfolyamunkban beszámoltunk róla, a TOP-ot "kezelő" nemzetgazdasági tárca államtitkára a miskolci vándorgyűlésen már jelezte, hogy zajlik a megyei jogú városokkal az egyeztetések utolsó fázisa, így a TOP éves fejlesztési keretének a készítése ebben a hónapban megtörténik, az első pályázati felhívások "várhatóan szeptember vége, október eleje" körül jelenhetnek meg.

Dancsó József felidézte:

a több mint 1230 milliárd forintot elérhetővé tevő, a vidéki Magyarország fejlődésére jelentős hatást gyakorló TOP egyebek mellett a foglalkoztatás növeléséhez, az éghajlatvédelemhez, a fenntartható energiagazdálkodáshoz, valamint a hátrányos térségek felzárkóztatásához is hozzá kíván járulni.

Nyitrai Zsolt (Fidesz), Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszteri biztos beszédében többek között a kormány azon döntését idézte fel, hogy 2017 nyaráig kiírják az összes új EU-s pályázatot, hogy a 2007-2013-as ciklus kedvezőtlen tapasztalatait elkerüljék. Emellett a felgyorsított meghirdetéssel az is cél, hogy versenyelőnyre is szert tegyenek, azaz a környező országokhoz képest Magyarországon szeretnék ezeket az uniós forrásokat a lehető leghamarabb eljuttatni a településekhez, vállalkozásokhoz.

Nyitrai kijelentése szerint

A TOP a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programmal (GINOP) és a Vidékfejlesztési Programmal (VP) együtt lesz az elkövetkező időszakban a vidéki Magyarország motorja, ilyenformán pedig az egész ország helyzetét meghatározza a következő 10-15 évben.

Hozzátette: ezért fontos, hogy ezek a források zökkenőmentesen jussanak el az érintettekhez.
shutterstock_564998512
Budapest lánchíd
Benzin
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Frankfurti tőzsde
kína vírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
foglalkoztat munkavállaló dolgozó uniós pályázat támogatás