Uniós források

Még 400 milliárdnyi gazdaságfejlesztési pályázat jön idén!

MTI
Portfolio
Elfogadta a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) éves fejlesztési keretének módosítását - tájékoztatta a jó hírről Rákossy Balázs kedden az MTI-t. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a módosított idei pályázati menetrend kapcsán most azt jelezte: 74 milliárddal 902,48 milliárd forintra emelkedett az év végéig megnyíló gazdaságfejlesztési pályázatok keretösszege. Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy az őszi-téli periódus intenzív lesz, hiszen mintegy 30 pályázati felhívás jelenik még meg közel 400 milliárd forintos keretösszeggel a GINOP-ban.
Az, hogy a kormány végre elfogadta a GINOP módosított idei pályázati meghirdetési menetrendjét, mindenképpen jó hír, erre ugyanis már több hónapja vártak a gazdaságfejlesztés területén érdekelt szereplők. Az idei eddigi egyetlen hivatalos GINOP-menetrendet ugyanis még március végén fogadták el (750 milliárd forintos teljes meghirdetési keretösszeggel), de menetközben jól látszott, hogy azt az élet már alapjaiban felülírta. Már nyáron jött hivatalos jelzés, hogy a télre előrevetített K+F-pályázatokat augusztusra előrehozzák, illetve a GINOP 8-as prioritásához tartozó pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó pályázatok (és hitel+támogatás alapú kombinált termékek) átcsúsznak majd 2016-ra. Idén csak a pénzügyi közvetítők kiválasztásával kapcsolatos felhívások tudnak megjelenni, ahogy az ebből az interjúnkból is kiderült.

A K+FI pályázatok előbbre hozását, illetve a pénzügyi eszközökkel kapcsolatos pályázatok 2016-ra csúszását most Rákossy Balázs is megerősítette a közleményben, illetve azt is, hogy a most még futó, eddigi 10+10 milliárd forintos keretösszegű feldolgozóipari kapacitásbővítő pályázat (A GINOP 1.2.2.-15) keretösszegét 10+30 milliárd forintra emelik. A tényleges keretemelés a Szabad Vállalkozási Zónákbeli fejlesztésekre vonatkozó alprogramra érvényes, ugyanis a másik, SZVZ-n kívüli fejlesztéseket támogató alprogramot már augusztus végén fel kellett függeszteni potenciális keretkimerülés miatt. Azóta a múlt pénteken megírt cikkünk alapján az látszik, hogy

már ez a 30 milliárd forintra emelt keret is rövidesen kimerülhet, hiszen az összesített támogatási igény már 25 milliárd forintnál járt múlt szerdán.

A GINOP átgyúrt éves fejlesztési kerete alapján nagyon valószínű, hogy az újabb három K+F+I pályázat is rövidesen meg tud jelenni, mint ahogy azt egy tegnapi konferencián Pálinkás József be is harangozta. Rákossy jelzése szerint ezzel (a K+F+I pályázatok megjelentetésének előrehozásával) a piaci igényekhez is igazodnak, amelyek egyúttal nagyban segítik a jövő évi uniós források kifizetésének felgyorsítását is.

A GINOP ÉFK átgyúrásával egyébként ennek a célnak is meg kellett felelni, ugyanis a 1263/2015-ös kormányhatározat azt is világosan előírta, hogy a népszerűbb pályázatokat előbbre kell hozni, illetve meg kell emelni a meghirdetési keretösszegét. A cél emögött nyilvánvalóan az, hogy a régi EU-ciklus kifutásával (amelyből már csak idén lehet kifizetéseket teljesíteni) ne essen le túlságosan a 2016-os uniós támogatáskifizetés.

Az MNB friss inflációs jelentése szerint idén a GDP 5,5-6%-át teheti ki a nettó EU-transzfer, de ez jövőre jócskán visszaeshet 3% körülre, mivel 2016-tól már csak az új EU-ciklus terhére lehet kifizetni pénzeket, de alig jelentek még meg idén az új ciklushoz tartozó pályázatok. A GINOP megemelt idei pályázati kerete tehát ezen aggodalmakat is enyhíteni hivatott.

Az MTI beszámolója szerint az államtitkár azt is elmondta: a tavaly ősszel megnyitott népszerű, mikro-, kis-és középvállalkozásoknak (kkv) szóló, termelési kapacitásbővítő típusú felhívás (GINOP 1.2.1-14) kerete 34 milliárd forintra emelkedik. Ez az államtitkár szerint biztosítja, hogy minden, formailag és tartalmilag megfelelő projektnek megítélhető legyen a támogatás.

Rákossy Balázs emlékeztetett: a GINOP keretében eddig 22 pályázati felhívás jelent meg, amelyek elérhető forráskerete 541 milliárd forint. Így tehát a bevezetőben jelzett 902,5 milliárd forinthoz még 361 milliárd forintnyi pályázati keret "hiányzik".

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy a kormány korábbi döntése értelében 2017 június végéig a GINOP kapcsán is a teljes keretösszeg, vagyis a 2700 milliárd forint kapcsán közzéteszik majd a felhívásokat, azaz elérhető válik a teljes keretösszeg.
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
férfi pizsamában nézi a telefonját
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan