Uniós források

Megdöbbentek Lázár János szavain

Portfolio
Értetlenül fogadta a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Lázár János csütörtöki kijelentését, miszerint úgy tűnik, nem nagyon jut majd EU-s pénz a lakosságnak energetikai korszerűsítésekre.
A Magyar Energiahatékonysági Intézet értetlenül fogadja Lázár János miniszter úr azon bejelentését, hogy uniós forrásokból nem lesz lakossági energetika pályázat a 2014-2020-as programozási ciklusban - reagált közleményben a MEHI Lázár János mai napon, a Portfolio konferenciáján tett kijelentésére.

A miniszter bejelentéséről itt számoltunk be részletesen:Az Intézet szerint az energiahatékonysági beruházásokra ugyanis már szerepel a - Brüsszel által elfogadott - operatív programokban kb. 450 milliárd forintnyi forrás elkülönítve, ebben egyaránt benne vannak a lakossági, a középületek és a vállalkozások által felhasználható pénzek. A kormány által elfogadott Nemzeti Épületenergetikai Stratégia számításai szerint a középületek 2020-ig tartó energetikai felújítására 152 milliárd forint szükséges, mely összeg 3 operatív programon belül (KEHOP, TOP, VEKOP) elkülönítésre is került.

Mint írják, ha ezekből a programokból a közintézmények felújítására további pénzeket irányít át a kormány, akkor azt kockáztatja, hogy az idén elfogadott Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában meghatározott célok kerülnek veszélybe. A stratégia ugyanis összesen 49 petajoule-nyi primerenergia fogyasztáscsökkentést irányzott elő 2020-ig, de a középületek energetikai felújításána keresztül elérhető csökkentés csak 1,6 petajoule-nyi.

Véleményük szerint a lakossági források megvonása ráadásul hosszú távon százmilliárdokba kerülne a gazdaságnak. A MEHI által kidolgozott Hazai Hatékonyság Program számításai szerint - melyet a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia is alátámasztott - a forrásokból támogatott lakossági energiahatékonysági program több tízezer állást hozna létre az építőiparban, országosan elosztva és évente akár hetven milliárd forinttal emelné meg a költségvetés adóbevételeit.

Az érthető törekvése a kormánynak, hogy a lakás- és háztulajdonosokat bevonja felújítási költségek fedezésébe, de állami ösztönző programok nélkül nem fog elindulni egy lakossági energiahatékonysági felújítási hullám

- vázolta a lépés lehetséges következményét a MEHI.

Emlékeztettek, a magyarok átlagosan még mindig összkiadásuk több mint negyedét fordítják lakásfenntartásra és az energiaszámlák kiegyenlítésére. Vásárlóerő-paritáson - azaz pénztárcánkhoz mérve - a gáz és áram együttes költségeit tekintve az EU 28 tagállamának utolsó harmadában helyezkedünk el, holott a gáz és áram ára már az EU 28 tagállama közül szinte nálunk a legolcsóbb.

Nem véletlenül, a magyar lakások több mint kétharmada energetikai felújításra szorul.

Az ezredforduló óta alig javult a magyar háztartások egy négyzetméterre jutó fűtési energiafelhasználása. Az elmúlt évtizedben a magyar háztartások energiahatékonysági javulását tekintve a "futottak még" kategóriába esünk, az EU átlag a magyarnál 2,5-szer magasabb.
olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
lepedo_agy