Uniós források

Megjelent 710 milliárdnyi vidékfejlesztési pályázat menetrendje

Portfolio
Megjelent a Magyar Közlönyben az 1300 milliárd forintos keretösszegű Vidékfejlesztési Program idei pályázati menetrendje, amely szerint idén 710 milliárd forintnyi pályázat meghirdetése várható. A legelső kiírás egyúttal tegnap már meg is jelent a kormány hivatalos pályázati oldalán: az 51,5 milliárd forintos keretű "Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása" című (VP-4-11.1.-11.2.-15 kódszámú) felhívás, amelyre november 7-től mindössze egy hónapon át lehet pályázni. Ezzel párhuzamosan az elsők között lehet pályázni a 159 milliárdos keretű Agrár-környezetgazdálkodási kifizetésre is (AKG, VP4-10.1.1-15).

A fenntartható fejlődést és a környezet megóvását támogatják az első kiírások

Az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG) és az Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása címmel jelentek meg azok a felhívások, amire elsőként pályázhatnak az aktív mezőgazdasági termelők a Vidékfejlesztési Program keretében a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési időszakban. Ez az első két pályázat azután jelent meg, hogy a Magyar Közlöny 144. számában közzétették az 1300 milliárd forintos keretösszegű, az Európai Bizottság által augusztusban elfogadott Vidékfejlesztési Operatív Program idei évre vonatkozó éves fejlesztési keretét. A szabályok szerint a lenti táblázatokban megjelölt hónapokhoz képest egy hónap múlva nyílhatnak majd meg a tényleges kiírások, így a sok esetben decemberre megjelölt pályázati kiírások ténylegesen majd csak januárban nyílhatnak meg.

Az AKG-ről röviden

A Miniszterelnökség által ma reggel kiadott közlemény szerint az agrár-környezetgazdálkodási program keretében fontos cél a vidéki területek fenntartható fejlődésének támogatása, a környezet állapotának megőrzése és javítása. Kiemelten kívánja továbbá támogatni a biológiai sokféleség megőrzését a környezettudatos gazdálkodás és fenntartható tájhasználat kialakításával. A kedvezményezett aktív mezőgazdasági termelők öt éves kötelezettségvállalás mellett pályázhatnak. A most rendelkezésre álló keret mintegy 158,6 milliárd forint.

Az AKG újdonsága, hogy a program forrásai degresszív módon kerülnek kifizetésre, mellyel a kormány egyértelműen a kis- és közepes gazdaságokat helyezi előtérbe. A szántóföldi földhasználati kategória esetén a támogatás intenzitása 300 hektár nagyságú földterületig 100 százalék, 300 és 1200 hektár között 85 százalék, 1200 hektárt meghaladó terület esetében 50 százalék. Ezekkel szemben a gyep, a nád és az ültetvény földhasználati kategóriák esetén a támogatás intenzitása minden esetben 100 százalék

Az ökológiai gazdálkodásra történő áttérést támogató felhívásról röviden

Az ökológiai gazdálkodásra történő áttérést támogató felhívás a környezet megóvása, a termelők és fogyasztók egészségének védelme érdekében a kedvezőtlen környezeti hatások csökkentését, és az élelmiszerbiztonság garantálását tűzte ki céljául. A most rendelkezésre álló keret mintegy 51,5 milliárd forint. A támogatás alá vont területnek el kell érnie minimum a táblánkénti 0,3 hektárt. A minimális művelési méretnek pedig áganként legalább 1 hektár nagyságúnak kell lennie. A támogatás feltétele az ökológiai gazdálkodás 5 éves fenntartása az átállás alatt levő és az átállt területeknél egyaránt.
A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 51 567 075 768 forint. A támogatási kérelmek benyújtására 2015. november 7. és 2015. december 7. között van lehetőség.

Támogatási kérelmet kizárólag az ügyfél-azonosítóval rendelkező támogatást igénylő nyújthat be, a www.mvh.gov.hu elektronikus felületén.

A két támogatási keret fontos tudnivalói

Az érintettek a felhívásokra 2015. november 7. és 2015. december 7. között, kizárólag elektronikus úton nyújthatják be pályázatukat az MVH felületén, a www.mvh.gov.hu weboldalon. A kötelezettségeket 2016. január 1. és 2020. december 31. között kell teljesíteni.

Fontos újdonság továbbá, hogy a Miniszterelnökség az eddigiektől eltérő módon lehetőséget ad arra, hogy akik később szeretnének csatlakozni a programhoz, azok ezt 2017-ben is megtehetik.

A felhívás részéletes megismerésében és a pályázatok leadásában a www.szechenyi2020.hu weboldal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gondozásában megjelent kézikönyv, valamint a területileg illetékes falugondnokok adnak részletes tájékoztatást és segítséget.

Ez lesz az idei menetrend

A Magyar Közlönyben megjelent idei éves fejlesztési keret szerint a VP keretében idén az alábbi 32 pályázatot tervezik meghirdetni közel 710 milliárd forintos kerettel:

Megjelent 710 milliárdnyi vidékfejlesztési pályázat menetrendje
facebook libra szablyozás
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
lemairegetty
barabasialbertlaszlocimlapkep-20181130
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500