Uniós források

Milliárdos magyar viták - Tényleg zsebre megy a játék

Weinhardt Attila, Brüsszel
Heteken belül mintegy 200 milliárd forintnyi átutalás érkezhet meg az Európai Bizottságtól Magyarországra a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban született minapi kedvező uniós döntés hatására - tudta meg a Portfolio egy névtelenséget kérő szakértő forrástól. Ennél kisebb, mintegy 95-155 milliárd forintnyi büntetés forog kockán a sok éve húzódó ún. aszfaltügyben, igaz ez várhatóan nem okoz majd uniós forrásvesztést Magyarországnak. Fontos részleteket tudtunk meg az összesen öt Operatív Program kapcsán Brüsszellel folytatott milliárdos nagyságrendű elszámolási vitáinkról. Ezek azonban még azért nem jelentenek komolyabb gondot, mert a kialkudott pénzügyi büntetési tételt - más számlák benyújtásával - még le tudja hívni Magyarország. A 2014-2020-as időszakban viszont már igencsak zsebre megy a játék, mert az ilyen büntetési tételeket a Bizottság levonja az országnak folyósítható keretösszegből, azaz egy-egy szabálytalan pénzfelhasználási ügy tényleges forrásvesztést okozhat. Ha a migrációs válság kezelése miatt máshogy szeretnénk elkölteni az EU-támogatásokat, akkor ezen módosítási javaslatokat nagyon nyitottan fogadná a Bizottság - jelezte a forrás.
A 2014-2020-as ciklus új EU-s pályázatairól, azok tartalmáról részletesen szó lesz a november 3-i Vállalati Növekedés 2015 című konferenciánkon. További részletek:

Ezek a legfontosabb vitás ügyeink a brüsszeli jelzések szerint:

  • A Gazdaságfejlesztési Operatív Program első három prioritását érintő kedvező döntés (kifizetés felfüggesztésének feloldása) hatására a Bizottság rövidesen mintegy 650 millió eurónyi, kb. 200 milliárd forintnyi számlát fizethet ki a magyar szerveknek, ami összhangban van a Portfolio korábbi kalkulációival, illetve a kormányzati jelzéssel
  • A régóta húzódó ún. aszfaltkeverős ügyben a Bizottság már 2013 decembere óta nem fizeti ki a számlák ellenértékét (kb. 570 millió a benyújtott számlaállomány, a magyar szerveknél összesen 1 milliárd euró feletti számlakövetelés állhat), a közelmúltban küldték a magyar szervek a hivatalos jogi álláspontot, most Brüsszelnél "pattog a labda", hogy szintén megfogalmazzon egy jogi álláspontot. Ha ezek alapján sincs egyetértés a pénzügyi korrekció mértékéről, akkor sor kerülhet a magyar fél hivatalos meghallgatására Brüsszelben, amely alapján a Bizottság megállapíthatja a korrekciót, ha pedig ezt nem fogadja el Magyarország, akkor kerülhet majd sor a kormány által már belengetett bírósági megtámadásra.
  • Ha még ezt megelőzően sor kerülne a megállapodásra, akkor a Bizottság által gondolt széleskörű problémák miatt egy nagyon magas, 25%-os pénzügyi korrekció esetén a számlaállomány tartalma alapján mintegy 300-500 millió eurós büntetéssel számolhatna Magyarország. (Ez 95-155 milliárd forint, ami kissé nagyobb, mint a magyar sajtóban sokszor megjelent 60-90 milliárd forint körüli tétel, de összhangban van a Portfolio által tavaly ősszel jelzett, legrosszabb esetben akár 150 milliárdos büntetéssel is).
  • Fontos tudni azt az általános szabályt, hogy idén év végéig a 2007-2013-as uniós ciklus terhére "csak" a vállalkozóknak kell kiállítaniuk a számlákat (az elszámolhatóság érdekében), de a tagállam "ráér" ezen számlákat jövő nyár körülig kiküldeni Brüsszelbe, sőt a záró kifizetési igénylést csak 2017. március 31-éig kell megtenni. Ez azt is jelenti, hogy addigra kell összeállítani azt a végső számlaállományt (számlatartalmat), amely alapján Magyarország véglegesen kéri a Bizottságtól a támogatások kifizetését. Így tehát a most folyó vitás ügyeinkben születő pénzügyi korrekciós tételek (bírságok) mögé ha 2017 tavaszáig ki tudunk küldeni másik projektek számláit, akkor a korrekcióval érintett tételekre is le tudjuk hívni a forrásokat, nem lesz tehát forrásvesztés.
  • Nagyon valószínű, hogy ha az aszfaltkeverős ügyben végül megállapodnak a felek egy adott korrekciós tételben, akkor a magyar hatóságok emögé könnyedén tudnak más (akár korábban a magyar költségvetés terhére végrehajtott) útfejlesztések számláit benyújtani.
  • A közlekedési projekteknél (KÖZOP) a minapi sajtóhír szerint a Közgép által végzett projekteknél 162 milliárd forintnyi problémás számlát talált az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF). Fontos tudni, hogy ha az OLAF a legkisebb hibát is megtalálja, akkor rögtön arra tesz javaslatot a Bizottságnak, hogy a vitatott tétel 100%-át követelje vissza a tagállamtól, miközben a Bizottság a saját értékelése alapján ezt felülbírálhatja és a 100% mellett 25%-os, 10%-os és 5%-os visszakövetelésre (pénzügyi korrekcióra is javaslatot tehet). Ilyen értelemben tehát a Közgép által végzett projekteknél az esetleges büntetés mértéke a 162 milliárd forint töredéke is lehet. Ugyanez a helyzet a Budapest Szíve nevű programmal is, ahol az OLAF szintén kérte a teljes visszafizetést, de még zajlanak az egyeztetések a Bizottsággal.
  • A KÖZOP mellett a Regionális Operatív Programoknál (ROP), illetve a Környezet és Energia Operatív Programnál (KEOP) is zajlanak uniós vizsgálatok vitás/túlárazásos ügyek miatt. Utóbbi kapcsán egy napelemes pályázatban a túlárazás miatt már túl vagyunk egy kis pénzügyi korrekción, közben viszont a magyar sajtóban is nyilvánosságot kapott a KEOP-5.5.0./K/14 kódszámú LED-es közvilágítási pályázat, amely kapcsán Brüsszel a közbeszerzések végrehajtása során problémát tapasztalt, így arra kérte a magyar hatóságokat, hogy ne is küldjenek számlát, mert úgyse fizeti ki a helyzet tisztázásáig. A pályázatban sok megyei jogú város is érintett, a palyazat.gov.hu szerint mintegy 10 milliárd forint az elvégzett projektek támogatási volumene. A KEOP-ban emellett egy másik prioritásban is indult nemrég túlárazás miatti vizsgálat.
  • Ezen túlárazásokból eredő problémák nem gyakoribb jelenségek, mint a többi régiós országban, de talán azért alakulhat ki ilyen érzet, mert ezen vitás ügyekbe a magyar hatóságok keményebben beleállnak (nem bólintanak rá gyorsan a Brüsszel által javasolt pénzügyi korrekciókra), így nagyobb sajtóvisszhangot kapnak - jegyezte meg a forrás.
  • A sajtóvisszhangra jó példa egyébként a TÁMOP-ban a 14 milliárd forintnyi támogatású Öveges-program (tanterem-felújítás), amelyben a kifizetés felfüggesztése van érvényben (ESZA-ból menne a támogatás), a TIOP-ban pedig az irányítási jogok körüli problémák miatt a kifizetés megszakításáról döntött egyelőre Brüsszel.
  • A fenti viták mellett a Bizottság a 2007-2013-as időszakban Magyarországnak járó támogatásnak mintegy 81%-át fizette ki eddig, amelyet nyilván megdob majd, ha a GOP első három prioritásában is megtörténik az említett 200 milliárd forint körüli kifizetés. Abban nem kívánt állást foglalni a névtelenséget kérő szakértő, hogy meglehet-e a 100%-os magyar forráslehívás, de egyébként emlékeztetett arra, hogy ezt úgyis majd csak a 2017 tavaszáig kiküldött számlaállomány tartalma alapján lehet megállapítani (addig lehet "játszani" a kiküldött számlaállománnyal).

Most már zsebre megy a játék

A 2007-2013-as ciklusbeli vitás ügyek és az új, 2014-2020-as ciklus között az az egyik legfontosabb újdonság, hogy az új időszakban már nem él az ún. újrafelhasználási szabály. Ezt azt jelentette eddig, hogy ha egy vitás ügyben a Bizottság megállapítja a pénzügyi korrekciót (a tagállam pedig elfogadja), akkor a tagállam ezen összeg mögé más projektek fejlesztési számláit kiküldheti 2017. március végi záró elszámolásig, azaz a pénz újra felhasználhatóvá válik.

Az új ciklusban ugyanakkor már éves szinten zajlik a pénzügyi elszámolás a Bizottsággal, azaz ha a Bizottság a hozzá kiküldött számlaállományban utólag megállapítja a szabálytalanságot, akkor arról hoz majd döntést, hogy csökkenti az adott Operatív Program 7 évre kifizethető keretösszegét. Így tehát ez az új szabály erőteljesen abba az irányba szorítja a tagállamokat, hogy folyamatosan erős kontroll legyen a hazai pályázati kifizetéseken, mert a kiküldendő számlák tartalma alapján tényleges forrásvesztést kockáztat az ország.

Az új ciklus egyik fő célja, hogy kimutatható eredményeket produkáljon a kohéziós politikában, hiszen ez lehet egyfajta bizonyíték arra, hogy van értelme a 7 éves keretköltségvetéseknek a 2020 utáni időszakban is.

Ezt a mérhető eredmény (output) produkálást szolgálja egyébként az, hogy a tagállamok minden Operatív Programban különböző indikátorok teljesülését vállalták 2018-ra és 2023-ra. Ezen indikátorok teljesülését a Bizottság nagyon szigorúan nyomon fogja követni a következő években és szigorú szankciókat is alkalmazni fog azon indikátorok esetében, amelyek bekerültek az ún. teljesítmény-keretbe.

Amint tegnap megírtuk: a lakossági energiahatékonysági pályázatok kapcsán a magyar hatóságok tettek vállalást a megújított épületállományra, de ez nem került bele ebbe a teljesítmény-keretbe, így ezért nem tudja majd a Bizottság szankcionálni, ha elvétenénk ezt az indikátort. Ettől még az Operatív Programban tett vállalást megsértenénk, ami a program hivatalos módosítását indokolná (feltéve, hogy ezt engedné Brüsszel).

A névtelenséget kérő szakértő érzékeltette:

a migrációs válság nyomán a Bizottság teljesen nyitott arra, hogy az Operatív Programok tartalma/keretösszegei módosuljanak, feltéve, hogy egy adott tagállam egy átfogó, jól megindokolható tervet tesz le az asztalra, hogy mely programo(ka)t miért változtatná meg.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha Magyarország a migrációs válság kezeléséhez például az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból (EFOP) szeretne pénzt felhasználni, akkor az ezzel összefüggő módosítási javaslatot nyújtsa be és a Bizottság ígérete szerint az ilyen módosításokat (más Operatív Programok esetén is) nagyon gyorsan elbírálnák.
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
bitcoin automata shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
vargamihaly0921