Bejelentették: sokkal több EU-pénzt szán a kormány az energetikára
Uniós források

Bejelentették: sokkal több EU-pénzt szán a kormány az energetikára

Portfolio
Megjelent pénteken a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely úgy módosítja a Környezet és Energia Operatív Programot, hogy 103 milliárd forinttal többet enged költeni a hatékony energiafelhasználást segítő programokra. Ezzel párhuzamosan viszont négy területről elvon forrásokat. A cél nyilván az, hogy ahol lassú a 2007-2013-as EU-források lehívása és nincs esély megfelelő mennyiségű számlát generálni, onnan elveszik a keretet (nehogy a végén tényleges uniós forrásvesztés alakuljon ki) és átcsoportosítják oda, ahol várhatóan le lehet azokat kötni projektekkel. A KEOP teljes keretének lehívása egyébként már viszonylag jól áll, hiszen becslésünk szerint a rendelkezésre álló 7 éves keretnek kb. a 93%-át már kifizettük.
A legfrissebb Magyar Közlöny tartalmazza az 1762/2015. (X. 16.) számú kormányhatározatot, amely a 2007-2013-as uniós ciklus egyik fontos határideje (idén év vége) előtt két hónappal kezdeményezi módosítani a Környezet és Energia Operatív Programot. A kormány ugyanis felhatalmazza Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert, hogy Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek a bevonásával érjék el az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetéseken, hogy az alábbi táblázatban rögzített keretek mentén módosuljon a KEOP.

Mindez egyébként azt a nyári - 1489/2015. (VII. 21.) számú - kormányhatározatot követi, amelyben Seszták Miklós és Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter azt a feladatot kapta Orbán Viktor kormányfőtől, hogy az uniós pályázatokból visszamaradt pénzeket alakítsák át vissza nem térítendő forrásokká (pénzügyi eszközzé).A cél a nyári határozat alapján leginkább az időnyerés volt a források lehívásának maximalizálása mellett. Már akkor is felhívtuk rá a figyelmet, hogy beszédes volt a két miniszternek adott feladat amiatt, mert éppen azok Operatív Programok vannak az ő irányításuk alatt, amelyeknél viszonylag gyengén állt akkoriban a forráslehívás (KÖZOP, KEOP, TIOP).

A KEOP teljes, 7 évre rendelkezésre álló forráskeretének kifizetése az 1402 milliárd forintos teljesítménnyel egyébként jelenlegi kalkulációink alapján 92,7% körül állhat (augusztus elején 83,4%-on jártunk). Így tehát két hónap alatt közel 10%-pontos volt az ugrás, ami biztató az év végére kialakuló 100%-os forráslehívás szempontjából.

Igaz az idei év vége nem emiatt fontos, hanem amiatt, hogy a projektek kivitelezői csak eddig nyújthatják be a számlákat a magyar szerveknek, hogy azokat később majd Brüsszellel el lehessen számolni. (Amint egyik e heti anyagunkban rámutattunk: a záró pénzügyi elszámolás majd csak 2017. március 31-ig kerül sorra, így addig még van lehetőség a számlák tartalmának változtatgatására).

A fentiekben említett változtatási kísérlet (beragadó források pénzügyi eszközzé alakítása) után most a friss kormányhatározat a KEOP-on belül tényleges forrásátrendezést is végre akar hajtani (ezt előbb Brüsszelnek el kell fogadnia), hiszen a táblázat alapján az alábbiakat kell letárgyalnia a két miniszternek:
  • Összesen 103 milliárdot csoportosítanak át a KEOP 5. prioritása irányába, amely a "Hatékony energiafelhasználás" nevet viseli
  • A legnagyobb átcsoportosítása a KEOP 1-es prioritása felől érkezik (61 milliárd forint), amely az Egészséges tiszta települések címet viseli. Ide tartoznak például a hulladékgazdálkodással, a szennyvízkezeléssel, illetve az ivóvíz minőségének javításával kapcsolatos projektek és ezek közül soknál akadozás látszik, ami a késedelmes állami projektek havonta frissülő listájában is visszaköszön. (így tehát elveszik a forrást).
  • A második legnagyobb forrásátcsoportosítás a 7-es számú prioritást érinti, amely a projektek előkészítése nevet viseli és 20 milliárdos mozgatásról van szó.
  • A KEOP 2-es számú, a Vizeink jó kezelése című prioritásától 17 milliárd forintot csoportosít át a kormány, amelybe a jó árvízvédelmi gyakorlat kialakítása, a komplex vízgyűjtőfejlesztés, a települési szilárdhulladék-lerakók rekultivációja, a környezeti kármentesítés, valamint a vízgazdálkodási tervezés projektek tartoznak. Ezek közül is szép számmal találtunk késedelmes projekteket a fent említett listán.
  • A legkisebb forrásátcsoportosítás a KEOP 8-as számú prioritását érinti, amely a KEOP lebonyolításának finanszírozásához történő technikai segítségnyújtást takarja és amelyet 5 milliárddal kurtít meg a mostani javaslat.


Bejelentették: sokkal több EU-pénzt szán a kormány az energetikára
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
bitcoin automata shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
vargamihaly0921