Előfizetői tartalom

A mutyizás melegágya a hozzánk ömlő EU-támogatás

Portfolio
A 2007 és 2013 között megvalósult mintegy 63 ezer uniós finanszírozású projekt 90 százalékánál történhetett túlárazás, azaz ez "teljesen általános jellemzője a rendszernek" - mondta el a Transparency International Magyarország (TI) által ma ismertetett tanulmány kapcsán Kállay László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. A TI külső szakértője a fontosabb korrupciós technikákat részletezve beszélt az indokolatlanul kiválasztott fejlesztési célokról és azokról a közbeszerzési pályázati kiírásokról is, amelyeknek csak egy preferált ajánlattevő tud megfelelni. Érdemes emlékeztetni, hogy a Portfolión ma megjelent interjúban az Európai Bizottság illetékes szóvivője is külön hangsúlyozta a közbeszerzési szabályok betartásának fontosságát, amely a tartós felzárkózás egyik alapját jelentheti. Közben Martin József Péter, a szervezet ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a magyar gazdasági növekedés alapját jelenti az uniós pénz, hiszen évente mintegy 1000 milliárd forintnyi támogatás áramlik az országba.

Szomorú múlt, kockázatos jövőRendszeresen túlárazzák az uniós projekteket, és mindezt központosítva, azaz az ellenőrzések terén egyfajta szembehunyás mellett teszik az érintettek - többek között ez derül ki a TI "Az uniós források korrupciós kockázata Magyarországon" című, ma közzétett tanulmányából, amely az uniós pénzek nem kellően hatékony elosztásának vetületeit...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés