Uniós források

Varga: 4 milliárdos kerettel indul holnap a fiatal vállalkozók támogatása

MTI
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) 4 milliárd forintos kerettel elindul a fiatalok vállalkozóvá válását ösztönző program az ifjúsági garancia rendszer részeként - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy pénteki budapesti sajtótájékoztatón. Elmondta: a program első részében a szükséges ismeretek elsajátításához, a második felében az indulási költségek előteremtéséhez kapnak segítséget azok a fiatalok, akik saját vállalkozást szeretnének indítani.
Varga Mihály közölte: a 4 milliárd forint támogatásból 965 fiatal kaphat segítséget, a programot megvalósító szervezetek - az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA), a Budapesti Politechnikum Alapítvány, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (Fivosz), a Széchenyi Programiroda, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) - szombattól várják a 25 évnél fiatalabb, illetve felsőfokú végzettség esetén 25 és 30 év közötti álláskeresők jelentkezését, akik egyéni vagy mikrovállalkozást indítanának.

A programba bekerülők képzéseken vesznek részt, ahol a vállalkozás indításához, működtetéséhez, menedzseléséhez szükséges ismereteket sajátíthatják el, illetve segítséget kapnak az üzleti terv összeállításához.

A képzést sikeresen befejezők, és elfogadott üzleti tervvel rendelkezők a program második felében legfeljebb 3 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak 10 százalék önrész mellett

- ismertette Varga Mihály.

A központi régióban a hazai forrásból induló képzéseket az OFA valósítja meg, emellett ellátja a program országos koordinációját, a vállalkozások alapítására - a képzéseket követően - ebben a térségben 1 milliárd forint uniós forrás lesz elérhető - mondta a szaktárca vezetője.

Varga Mihály hangsúlyozta, az elmúlt években sikerült a magyar fiatalok foglalkoztatási helyzetén javítani, példaként említette, míg Görögországban 50 százalék, Spanyolországban 47 százalék, Portugáliában 30 százalék a fiatalok munkanélküliségi rátája, addig Magyarországon ez a mutató folyamatosan javul, mostanra 16,7 százalékra csökkent. Magyarországon jelenleg 293 ezer 15-24 év közötti fiatal dolgozik, ami 80 ezerrel több, mint a 2010-es kormányváltáskor volt - tette hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette: a Munkahelyvédelmi Akciótervben az idén 164 ezer fiatal foglalkoztatását segítették, továbbá a fiatalok munkatapasztalat-szerzését, képzését, vállalkozóvá válását támogató hazai és uniós programok 50 milliárd forintból valósultak meg 2011-től.

Varga Mihály elmondta: 2014-2020 között 200 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a fiatalok elhelyezkedését segítő programok megvalósítására, számítások szerint 2020-ig 180 ezer fiatal vesz részt az ifjúsági garancia programban.
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
facebook libra szablyozás
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
lemairegetty
barabasialbertlaszlocimlapkep-20181130
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500