Uniós források

Újra erős üzenetet küldött nekünk Amerika a kitiltási botrány után (2.)

Portfolio
Bár az Egyesült Államok és Magyarország kereskedelmi kapcsolatrendszere egészséges, de az amerikai üzleti körök szerint létezik a korrupció érzete, így ha valaki nem a megfelelő játékszabályok szerint játszik, annak súlyos következményei lehetnek - hívta fel a figyelmet a korrupciós világnapon szervezett "Átláccó" fesztiválon Colleen Bell. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete a múlt héten visszamenőleges hatállyal módosított közbeszerzési törvényre, az összeférhetetlenségi szabályok lazítására is utalva szintén erős üzenetet mondott, amikor úgy fogalmazott, hogy "Nem döntéshozók rokonaival kellene versenyezniük az amerikai vállalatoknak". A nagykövet sürgette a paksi bővítés szerződéseinek nyilvánosságra hozását is.
A Transparency International Magyarország által szervezett programon a nagykövet hangsúlyozta: éber választópolgárokra, illetve oknyomozó újságírókra, valamint erős civil szervezetekre van szükség ahhoz, hogy a mindenkori hatalom elszámoltatható legyen és kikényszeríthető legyen az átláthatóság.

Szavai szerint enélkül a korrupció a gazdaságra, illetve a társadalomra is káros hatásokat okoz. Úgy fogalmazott:

olyan, mint a rák, amely megtámadja a szervezetet, majd idővel meg is semmisíti azt.

A nagykövet rámutatott, hogy a korrupció nagy kihívás Magyarország számára és utalt a World Econonic Forum közelmúltbeli felmérésére. Ez az anyag a Magyarországon érzékelt korrupciós kockázatokat magasra tette, és ezzel kapcsolatban utalt a bevezetőben elmondottakra is.Többször is leszögezte: a transzparencia, a korrupció visszaszorítása a gazdasági fellendülést is segítheti, és pozitív példaként emelte ki az elmúlt hetekben az ukrán határon letartóztatott határőrök tucatjait, illetve a bevezetett online pénztárgép rendszert is. A nagykövet egyúttal sürgette a paksi bővítés szerződéseinek nyilvánosságra hozatalát is. Ezekkel kapcsolatban egyébként elindult egy vizsgálat Brüsszel által is a közelmúltban a tiltott állami támogatással kapcsolatos vizsgálat, illetve a beszerzési szerződések terén zajló külön vizsgálat mellett.

Colleen Bell előadásának további néhány fontos üzenete:

 • Nekem Barack Obama amerikai elnök a főnököm, aki több fórumon is leszögezte, hogy a korrupciót tartja az egyik legfontosabb problémának világszerte, ami emberek tömegeinek életére nyomja rá a bélyegét, elnyomja őket és korlátozza a szabadságukat
 • Ha a kormányok elszámoltathatók, illetve visszaszorítjuk a korrupciót, az segíti a gazdasági prosperitást, így tehát a korrupció elleni küzdelem gazdaságpolitikai szempontból is fontos.
 • Fontos hangsúlyozni, hogy vagy az elfogadható üzleti szabályok szerint játssza valaki a játékot, vagy súlyos következményei lehetnek ennek
 • Az egyes személyeknek, szervezeteknek való kedvezményezés, kivételezés rontja a beruházásokat és a gazdasági növekedést és ezt a problémakört jelentősnek látták a felmérésben részt vevő cégek a WEF anyaga szerint
 • A korrupciós érzet rontja az üzleti klímát, a gazdasági kilátásokat és a kereskedelmet és előfordulhat, hogy a cégek inkább nem fektetnek be az adott országban - küldött további üzenetet a nagykövet.
 • Colleen Bell rámutatott arra is, hogy a korrupció a fentiek mellett nemzetbiztonsági kérdés is, mert nemcsak a gazdasági növekedést rontja, hanem bosszantja is az embereket amiatt, hogy az általuk megválasztott emberek, illetve az ellenőrzési hatóságok nem látják el a munkájukat.
 • A nemzetbiztonság kapcsán kitért a terrorizmus témakörére is, hiszen rámutatott, hogy a terroristák részben korrupciós, részben elrabolt anyagiakból finanszírozzák magukat.
 • Pozitív példaként említette, hogy 15 magyar határőrt tartóztattak le az elmúlt hetekben az ukrán határoknál, illetve a Magyarországon amerikai segítséggel működő rendészeti akadémia jelentőségét is, ahol jelzése szerint a korrupció elleni küzdelem szakembereit is képzik.
 • A nagykövet külön kiemelte az átláthatóság témakörében azt is, hogy legyenek megismerhetők a paksi erőmű-beruházással kapcsolatos szerződések.
 • Colleen Bell kiemelte, hogy Romániában a független korrupcióellenes ügyészség jó példát mutatott arra, hogy milyen erőteljes lépéseket is lehet tenni. A DNA kormánytagok, bírók és ügyészek, közigazgatási vezetők tucatjai ellen indított eljárást az elmúlt években.
 • Az egyik legnagyobb figyelmet kapott ilyen eset volt a közelmúltból az, hogy a román miniszterelnök ellen is indult egy ilyen eljárás és részben emiatt, részben egyéb fejlemények (több tucat halálos áldozattal járó diszkótűz) miatt mondott le ősszel Victor Ponta.


Az eseményről készített további helyszíni beszámolóink:
matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
GettyImages-1186405330 ursula