Mire ment a legtöbb EU-s pénz Budapesten? - Itt a lista!
Uniós források

Mire ment a legtöbb EU-s pénz Budapesten? - Itt a lista!

Portfolio
Budapesten a legtöbb európai uniós pénzt a négyes metróvonal megépítésére költöttük el, amely projektre a Fővárosi Önkormányzat sokkal több uniós pénzt kapott, mint a többi 9 legnagyobb fejlesztésre együttesen. A tízes listán szereplő projektekre közel 300 milliárd forintnyi uniós támogatás ment el, ami a 7 évre járó összes brüsszeli pénznek mintegy négy százalékát teszi ki. Mivel tudjuk, hogy december 31-gyel lejárt az előző uniós ciklus terhére benyújtható számlák határideje, a Portfolio egy csokorba gyűjtötte azokat a beruházásokat, amelyekre az említett önkormányzat a legtöbbet költötte uniós forrásból.
Aki eddig még nem tudta volna, az most megtudhatja, hogy mi volt a 10 legköltségesebb európai uniós fejlesztés Budapesten, pontosabban azon beruházások közül, amelyeknél a kedvezményezett Budapest Főváros Önkormányzata volt. A fejlesztésekhez kapcsolódó fényképeket, az adott projektről készült pályázati fotódokumentációból választottuk ki. Azokhoz, amelyekhez nem találtunk projektfotót, azokban az esetekben a legaktuálisabb kép került kihelyezésre.

1. Budapest 4. sz. metróvonal I. szakasz (Kelenföldi pályaudvar - Keleti pályaudvar) - 261 milliárd forint

A budapesti 4. metró I. szakasza Dél-Budát köti majd össze a városközponttal. A 7,34 km hosszú vonalszakaszon 10 állomás épül. Végállomásai két nagyforgalmú vasútállomás: a Kelenföldi és a Keleti pályaudvar. Az állomások átlagos távolsága mintegy 800 méter. Az egyes állomások a felszíntől 16,5 illetve 31 méter között, változó mélységben vannak, többszintes kialakításúak.

Mire ment a legtöbb EU-s pénz Budapesten? - Itt a lista!

2. A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítése, a hulladékfeldolgozás és újrahasznosítás arányának növelése - 8,4 milliárd forint

A projekt célja, egy olyan integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése Budapesten, ami hozzájárul a fenntartható hulladékgazdálkodás megvalósításához.
A projekt az alábbi fejlesztések megvalósítását foglalja magába:
  • A HUHA égetési salakjának lerakására szolgáló lerakó létesítése az Észak-pesti agglomerációban, csurgalékvíz tisztító berendezéssel;
  • A szelektíven gyűjtött hulladékok kezelésére új utóválogató-előkészítő létesítése (40 000 t kapacitású műanyag, fém, papír frakciók válogatására szolgáló válogató);
  • Két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ létesítése a XV. és a XVIII. kerületben;
  • Logisztikai és Szolgáltató Központ létesítése átrakó állomással az FKF Zrt. Ipacsfa utcai telephelyén, 110 000 t átrakási kapacitással;
  • Mechanikai előkezelő létesítése a PRHK telephelyén 150 000 t/év kapacitással;
  • A lomtalanítási hulladékok aprítására szolgáló lomdaráló berendezés beszerzése;
  • A salak lerakásához kapcsolódóan fémleválasztó berendezés beszerzése.


Mire ment a legtöbb EU-s pénz Budapesten? - Itt a lista!

3. A budapesti Margit híd és a kapcsolódó közlekedési rendszer fejlesztése - 6 milliárd forint

A Margit híd felújítása tartalmazza az új ortotróp pályalemez építését, acélszerkezetek szükség szerinti cseréjét/javítását, megerősítését, teljes korrózióvédelmet. Továbbá a budai és pesti oldali műtárgyak és hídpillérek felújítása, szigeti gyalogos aluljáró lezárása, jelzőlámpás gyalogátkelők létesítése, a budai és pesti oldalon le- és felhajtó sávok meghosszabbítása, kerékpárút kialakítása, illetve a híd szigeti ívének módosítása/+korrigálása. A híd felújítással egyidőben a szükséges közműfelújítások is elkészülnek.

Mire ment a legtöbb EU-s pénz Budapesten? - Itt a lista!

4. A fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakítása - 4,9 milliárd forint

A fejlesztést szükségessé teszik azon Európai Uniós és hazai jogszabályok, programok és stratégiák, amelyek mennyiségi célkitűzéseket fogalmaznak meg a képződő hulladékok kezelése tekintetében. A kötelezettségeknek való megfelelés érdekében szükséges a szelektív hulladékgyűjtés rendszerének átalakítása, bővítése. Önmagában a gyűjtőszigetes rendszer fejlesztésével, a házhoz menő gyűjtési rendszer széleskörű bevezetése nélkül nem teljesíthetők a jogszabályok által előírt hasznosítási arányszámok. A házhoz menő szelektív gyűjtésnek lényegesen alacsonyabb a fajlagos költsége, továbbá nagyobb begyűjtési hatékonyság érhető el vele.

Mire ment a legtöbb EU-s pénz Budapesten? - Itt a lista!

5. Budapest XXI. kerület csepeli gerincút kiépítése (I. ütem) - 3,9 milliárd forint

A projekt tartalma egy 2x2 forgalmi sávos elsőrendű főút kiépítése a XXI. kerület Szabadkikötő út - Szállítók útja csomóponttól a Posztógyár utcáig. Az új út a jelenlegi közúthálózathoz jelzőlámpás csomópontokon keresztül csatlakozik, a XXI. kerület tömegközlekedésének gerincét alkotó Hév vonalát külön szintben aluljáróval keresztezi. Az útvonal 2,4 km hosszúságú.

Mire ment a legtöbb EU-s pénz Budapesten? - Itt a lista!

6. A Városliget kapuja - A Városligeti Műjégpálya pálya és épületegyüttes rekonstrukciója - 3,3 milliárd forint

A fejlesztés során az intézmény rekonstrukciója és turisztikai funkcióbővítése valósul meg. A beruházás 1. ütemében a világhírű szabadtéri, mesterséges jégpálya rekonstrukciójára kerül sor, míg a 2. ütemben megtörténik az 1893-ban neobarokk stílusban épült, azóta nagyon leromlott állapotú, műemlékvédelem alatt álló főépület teljes és korhű, a kiemelt idegenforgalmi területhez illő felújítása a II. világháborúban lebombázott épületszárny újjáépítésével együtt. A főépület képessé válik a főváros kiemelt területére érkező külföldi és belföldi vendégeket kiszolgálni, létrejön a turistákat kiszolgáló fogadóközpont számtalan, a Városligetben eddig hiányzó funkciókkal.

Mire ment a legtöbb EU-s pénz Budapesten? - Itt a lista!

7. Hulladék lerakástól történő eltérítéshez szükséges eszközök beszerzése - a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer eszközparkjának fejlesztése és informatikai korszerűsítése - 3,1 milliárd forint

Budapesten a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásért felelős közszolgáltató jelenlegi gépparkja részben elavult, kiöregedett, rossz műszaki állapotban lévő járművekből áll. A projekt során összesen 64 új célgép kerül beszerzésre a közszolgáltatás fejlesztése céljából. A célgépek jelentős része tömörítős hulladékgyűjtő célgép (51 db), emellett 10 konténerszállító célgép, valamint 1 munkagép (kompaktor), és 2 fixplatós tehergépjármű beszerzése.

Mire ment a legtöbb EU-s pénz Budapesten? - Itt a lista!

8. Budapest Szíve Program - Reprezentatív kaputérség kiépítése, I. ütem - 2,7 milliárd forint

A projekt két funkciócsoportba tartozó fejlesztéseket valósít meg. A gazdasági funkciót erősítő tevékenységen belül a tourinform iroda belső megjelenésének felfrissítése, a technikai (fűtés-hűtési, elektromos és világítás) korszerűsítések megvalósítása tervezett, energiatakarékos rendszerek alkalmazásával, akadálymentesítéssel.

Mire ment a legtöbb EU-s pénz Budapesten? - Itt a lista!

9. Budapest, Szabadság híd rekonstrukciója - 2,5 milliárd forint

A Szabadság-híd korszerűsítési munkáinak kivitelezése műemléki rekonstrukcióval, a díszvilágítás kiépítésével kapcsolódva a budapesti 4-es metró építéséhez tartozó felszíni rendezési munkákhoz. Átépítésre kerül az útpályával és a vágányzónával együtt a vasbeton-pályalemez, a gyalogjárda, elkészül a teljes acélszerkezet szükséges megerősítése, korrózióvédelme, a pillérek és a hídfők javítása. A felújítással egyidőben a szükséges közmű- rekonstrukciók is elkészülnek.

Mire ment a legtöbb EU-s pénz Budapesten? - Itt a lista!

10. Budapest Szíve Program - Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése, I. ütem - 1,6 milliárd forint

A Március 15. téren lévő részben a jelenleg átvezető és bemutatótérhez vezető járdák díszburkolatának megépítése (részben a meglévő utak területének igénybevételével) és a meglévő római kori romkert átalakítása, valamint a tér északi területén a meglévő zöldfelület felújítása, további kialakítása konkrét helye az új járdafelületek kialakításának helyével összehangolva történt. Továbbá az útburkolatának felújítása, az érintett szakasz alatt elhelyezkedő közművek szükség szerinti felújítása; a Március 15. tér déli térrészén a Belgrád rakparti csomópont kialakítása.

Mire ment a legtöbb EU-s pénz Budapesten? - Itt a lista!
Az alábbi táblázatban össze is rendeztük, hogy a fent bemutatott beruházásokra mennyi uniós pénzt kapott a Fővárosi Önkormányzat.

Mire ment a legtöbb EU-s pénz Budapesten? - Itt a lista!
koronavírus coronavirus virus
easyJet
selmeczi-kovács zsolt
cimlap_Mol0228
viber messenger app
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Felület, ahol az esésből is profitálhat
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes