Uniós források

M4-es metró: Így tűntek el a milliárdok

Portfolio
A négyes metró projekt teljes költségvetését az eredeti 261 milliárd forintról első körben még 2009-ben csökkentették és így olvadt 210 milliárdra. Ez azzal függött össze, hogy több állomás megépítése is kikerült a támogatási körből. Második körben két kisebb közlekedési projekt - ami kikerült a négyes metró keretéből - miatt csökkent tovább a projekt hivatalos költségvetése, és ezért lett az 199 milliárd forint - írta a Portfolio megkeresésére Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala. A korábbi cikkünkben bemutatott 46 milliárd forint "eltűnésének" tehát ez a pontos magyarázata. Az említett egyik "kisprojekt" miatt egyébként még mindig láthatjuk az M1-M7 autópálya bevezető szakaszánál a munkagépeket.
Egy minapi cikkünkben rámutattunk, hogy érdekes módon két hét alatt 261 milliárd forintról 199,4 milliárd forintra zuhant a négyes metró projektjének keretösszege a kormány által üzemeltetett hivatalos pályázati oldalon. Utánamentünk a furcsa fejleménynek és ennek kapcsán érkeztek meg a hivatalos válaszok a Főpolgármesteri Hivataltól. A csattanót a cikk végére hagyjuk.

A csökkentés első lépcsőfoka

A 4-es metró projektet 2008-ban nyújtotta be a Fővárosi Önkormányzat, melynek európai uniós támogatás összege 224,3 milliárd forint volt, és ha ezt kiegészítjük az állami támogatással, akkor kijön a 261 milliárd forintnyi teljes támogatási összeg.

A kérelem elbírálását követően az Európai Bizottság 2009 szeptemberében csökkentette a támogatási összeget, így lett az európai uniós támogatás 180,8 Mrd Ft, az állami támogatással növelt KÖZOP-támogatás összege pedig 210,7 Mrd Ft. A csökkentés oka az volt, hogy a támogatási körből több állomás szerkezetépítési szerződését kivették.

A csökkentés második lépcsőfoka

A metróprojekt KÖZOP-támogatásának összege 2015 decemberében tovább csökkent a két "kisprojektet" érintő támogatásrésszel, amelyek együttes összege 11,3 Mrd Ft és így tehát ennyivel 199,4 Mrd Ft-ra csökkent a négyes metró támogatási összege.

A metróprojektből kiemelt két "kisprojekt"
  • "Kelenföldi pályaudvar térségében P+R parkolók építése" című és KÖZOP-5.5.0-09-11-2015-0011 azonosító számú" és
  • "Kelenföldi pályaudvar térsége, nyugati kijárat, M1-M7 autópálya bevezetés módosított csomópontjának előkészítése és megvalósítása" című és KÖZOP-5.5.0-09-11-2015-0010 azonosító számú" - támogatási Szerződés.

Mindkettő támogatási szerződést 2015. december 23-án írták alá. A KÖZOP támogatás a két "kisprojekt" esetében összesen 11,3 milliárd Ft és ezen felül a projektek finanszírozására az új ciklusban még 3,33 Mrd Ft IKOP támogatás áll rendelkezésre.

Ennek háttere, hogy a kormány az 1844/2015. (XI.24.) számú határozatával arról döntött, hogy szakaszolják a projektet és részben IKOP fejlesztési keretből kerül finanszírozásra.

További észrevétel

A Portfolio azon felvetésére, hogy a kifizetett összeg meghaladja a megítélt támogatás összegét a Hivatal a következőt válaszolta:

A megítélt támogatás összege nem haladja meg a kifizetett összegeket, mivel a 32 Mrd Ft előleg része a megítélt támogatásnak.

A Portfolio a hivatalos pályázati oldalról készített képe lentebb látható. A megítélt támogatás és a szerződött összeg megegyezik, 199,4 milliárd forint.

A kifizetett összeg viszont értelmezésünk szerint a kifizetett előleget és a számlák alapján történt kifizetéseket takarja, ami viszont 214,9 milliárd forintra adódik.M4-es metró: Így tűntek el a milliárdok


Az történt tehát, hogy míg tavaly december végén egy kimutatásunkhoz 261 milliárdos támogatási összeget láttunk a négyes metró projektnél, addig egy januári másik összesítésünk idején ez már csak 199,4 milliárd forint volt (miközben a kifizetett állomány közel 215 milliárdot tett ki). Ez a változás azonban nem azzal függött össze, hogy menetközben valami hirtelen nagy beavatkozás történt a négyes metró finanszírozási oldalán, hanem "csupán" az, hogy kb. 6 évvel a projekt keretköltségvetésének mérséklése UTÁN sikerült frissíteni a hivatalos kormányzati pályázati adatlapot. Ebből kiindulva akár az is lehet, hogy még a mostani előleg kifizetési adatok sem helyesek, így a Főpolgármesteri Hivatalnak akár igaza is lehet (nem haladja meg a kifizetés a szerződött összeget).
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
67-es gyors ut