Lázár a lakossági energiahatékonyságról: módosítjuk a programot
Uniós források

Lázár a lakossági energiahatékonyságról: módosítjuk a programot

Portfolio
Brüsszelben folyamatban van a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) módosítása - ezt ma először ismerte el a magyar kormány a lakossági energiahatékonysági téma kapcsán. Kívülről úgy tűnik, hogy a hosszas vívódás után jutott el idáig a kormány, mert még a múlt heti fejlemények alapján sem volt ott Brüsszel "asztalán" a módosítási javaslat, noha az eredeti tervektől való eltérés miatt ennek szükségességére a Portfolio ősz óta már többször is rámutatott. Nem lennénk azonban meglepve, ha Brüsszel elutasítaná a módosítási kérést, így továbbra is elképzelhető, hogy a lakosság kap majd érdemi vissza nem térítendő uniós forrást.
Lázár János tartja a nyitóelőadást a Portfolio márciusi 10-i Uniós Források 2016 című konferenciáján, amelyen az energiahatékonysági pályázati témák is előtérbe kerülnek. További részletek:

Így jutottunk el a beismerésig 4 hónap alatt

Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője a mai Kormányinfón a sok fajsúlyos téma között a lakossági energiahatékonysági források elosztásáról is beszélt és újra megerősítette, hogy egy őszi kormánydöntés alapján a lakosság közvetlenül csak visszatérítendő (hitel alapú) uniós támogatást kap az energiahatékonysági felújításokra, nagyságrendileg 100 milliárd forintos volumenben. Ezzel párhuzamosan megerősítette, hogy csak a közintézmények felújítására szánnak vissza nem térítendő uniós forrást.

Új elemként viszont azt is megemlítette, hogy folyamatban van a KEHOP módosítása is Brüsszelben.

Mivel a kormány a KEHOP tavaly tavasszal Brüsszel által elfogadott verziójában a lakosságnak is szánt vissza nem térítendő uniós támogatást az energiahatékonysági célokra, de ettől a tavaly őszi kormánydöntéssel eltért, így a KEHOP módosításának szükségességére már akkoriban is több cikkünkben felhívtuk a figyelmet. Egy minapi hír szerint a nemzeti fejlesztési tárca azt jelezte, hogy elindult a KEHOP teljesítményi felülvizsgálata, igaz ennek konkrét tartalmáról nem adott tájékoztatást a Portfoliónak a tárca.

Múlt héten aztán Corina Cretu, a Bizottság illetékes uniós biztosa azt jelezte egy levélben, hogy

bár nagyon nem tetszik nekik a magyarok által vállalt energiapolitikai céloktól való eltérés, de menetközben nincs jogi eszközük ennek korlátozására/illetve a vállalt célok kikényszerítésére.

Akkor Cretu azt jelezte, hogy a Bizottság nem kapott a magyar hatóságoktól formális kérést a KEHOP módosítására. Most viszont Lázár azt jelezte, hogy a módosítás folyamatban van Brüsszelben (egyelőre nem világos számunkra, hogy ez valóban jelenti-e a formális módosítás kérvényezését, vagy "csak puhatolózó tárgyalások vannak erről).

Mit léphet a Bizottság?

Cretu a múlt heti levélben azt is írta: ha megkapja a magyar hatóságoktól a KEHOP módosítási tervét, akkor azt a megalapozottság és az energiahatékonyság terén vállalt célok függvényében vizsgálná majd meg a testület.

Tavaly őszi saját brüsszeli információink szerint ez a vizsgálat nagy eséllyel azt hozná, hogy elutasítaná a KEHOP ilyen jellegű formális módosítási kérvényét a Bizottság. Ennek oka, hogy a lakossági ingatlanokon végrehajtandó energiahatékonysági felújítások sokkal kedvezőbb eredményeket hoznának klímavédelmi, illetve energiaspórolási szempontból, mint a középületeknél végzendő felújítások (sokkal több darabszámban is az energiapazarló, '80-as és '90-es években épült családi ház, mint a középület, amely nyilván szintén rászorulna a felújításra, így a lakosságnak adott pénz nagyobb energiamegtakarítást hozna).

Ha Brüsszel valóban elutasítaná majd a magyar kormány azon kérését, hogy a lakossági ingatlanok helyett a középületekre fordíthassuk a vissza nem térítendő források nagy részét, akkor ez azt jelentené, hogy végül mégiscsak a lakosság lesz a források kedvezményezettje. A huza-vona miatt a vissza nem térítendő forrásokhoz csak jóval később tudna majd hozzáférni.
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
B11986CB-992B-864C-AC57-1B78C043F576