Lázár a lakossági energiahatékonyságról: módosítjuk a programot
Uniós források

Lázár a lakossági energiahatékonyságról: módosítjuk a programot

Portfolio
Brüsszelben folyamatban van a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) módosítása - ezt ma először ismerte el a magyar kormány a lakossági energiahatékonysági téma kapcsán. Kívülről úgy tűnik, hogy a hosszas vívódás után jutott el idáig a kormány, mert még a múlt heti fejlemények alapján sem volt ott Brüsszel "asztalán" a módosítási javaslat, noha az eredeti tervektől való eltérés miatt ennek szükségességére a Portfolio ősz óta már többször is rámutatott. Nem lennénk azonban meglepve, ha Brüsszel elutasítaná a módosítási kérést, így továbbra is elképzelhető, hogy a lakosság kap majd érdemi vissza nem térítendő uniós forrást.
Lázár János tartja a nyitóelőadást a Portfolio márciusi 10-i Uniós Források 2016 című konferenciáján, amelyen az energiahatékonysági pályázati témák is előtérbe kerülnek. További részletek:

Így jutottunk el a beismerésig 4 hónap alatt

Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője a mai Kormányinfón a sok fajsúlyos téma között a lakossági energiahatékonysági források elosztásáról is beszélt és újra megerősítette, hogy egy őszi kormánydöntés alapján a lakosság közvetlenül csak visszatérítendő (hitel alapú) uniós támogatást kap az energiahatékonysági felújításokra, nagyságrendileg 100 milliárd forintos volumenben. Ezzel párhuzamosan megerősítette, hogy csak a közintézmények felújítására szánnak vissza nem térítendő uniós forrást.

Új elemként viszont azt is megemlítette, hogy folyamatban van a KEHOP módosítása is Brüsszelben.

Mivel a kormány a KEHOP tavaly tavasszal Brüsszel által elfogadott verziójában a lakosságnak is szánt vissza nem térítendő uniós támogatást az energiahatékonysági célokra, de ettől a tavaly őszi kormánydöntéssel eltért, így a KEHOP módosításának szükségességére már akkoriban is több cikkünkben felhívtuk a figyelmet. Egy minapi hír szerint a nemzeti fejlesztési tárca azt jelezte, hogy elindult a KEHOP teljesítményi felülvizsgálata, igaz ennek konkrét tartalmáról nem adott tájékoztatást a Portfoliónak a tárca.

Múlt héten aztán Corina Cretu, a Bizottság illetékes uniós biztosa azt jelezte egy levélben, hogy

bár nagyon nem tetszik nekik a magyarok által vállalt energiapolitikai céloktól való eltérés, de menetközben nincs jogi eszközük ennek korlátozására/illetve a vállalt célok kikényszerítésére.

Akkor Cretu azt jelezte, hogy a Bizottság nem kapott a magyar hatóságoktól formális kérést a KEHOP módosítására. Most viszont Lázár azt jelezte, hogy a módosítás folyamatban van Brüsszelben (egyelőre nem világos számunkra, hogy ez valóban jelenti-e a formális módosítás kérvényezését, vagy "csak puhatolózó tárgyalások vannak erről).

Mit léphet a Bizottság?

Cretu a múlt heti levélben azt is írta: ha megkapja a magyar hatóságoktól a KEHOP módosítási tervét, akkor azt a megalapozottság és az energiahatékonyság terén vállalt célok függvényében vizsgálná majd meg a testület.

Tavaly őszi saját brüsszeli információink szerint ez a vizsgálat nagy eséllyel azt hozná, hogy elutasítaná a KEHOP ilyen jellegű formális módosítási kérvényét a Bizottság. Ennek oka, hogy a lakossági ingatlanokon végrehajtandó energiahatékonysági felújítások sokkal kedvezőbb eredményeket hoznának klímavédelmi, illetve energiaspórolási szempontból, mint a középületeknél végzendő felújítások (sokkal több darabszámban is az energiapazarló, '80-as és '90-es években épült családi ház, mint a középület, amely nyilván szintén rászorulna a felújításra, így a lakosságnak adott pénz nagyobb energiamegtakarítást hozna).

Ha Brüsszel valóban elutasítaná majd a magyar kormány azon kérését, hogy a lakossági ingatlanok helyett a középületekre fordíthassuk a vissza nem térítendő források nagy részét, akkor ez azt jelentené, hogy végül mégiscsak a lakosság lesz a források kedvezményezettje. A huza-vona miatt a vissza nem térítendő forrásokhoz csak jóval később tudna majd hozzáférni.
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Gergely Gulyas