19,5 milliárdos uniós pénzt kapnak az ipari parkok
Uniós források

19,5 milliárdos uniós pénzt kapnak az ipari parkok

Portfolio
Megjelent az Ipari parkok, iparterületek fejlesztése című pályázati felhívás, melynek a rendelkezésre álló tervezett keretösszege 19,5 milliárd forint - olvashatjuk a hivatalos pályázati oldalon megjelent közleményben. A felhívás célja a helyi gazdaságfejlesztéshez szükséges önkormányzati üzleti infrastrukturális háttér és szolgáltatások fejlesztésének támogatása. A konstrukcióval szemben támasztott alapvető elvárás új munkalehetőségek megteremtése, a foglalkoztatás növelése. A támogatási kérelem benyújtására önállóan és konzorciumvezetőként kizárólag a megyei jogú városok önkormányzatai jogosultak.
Fejlesztéspolitikai kérdésekről és az uniós pályázati dömpingről részletesen lesz szó a Portfolio március 10-i Uniós Források 2016 című konferenciáján. További részletek:


A Széchenyi 2020 keretében megjelent az Ipari parkok, iparterületek fejlesztése TOP-6.1.1-15 kódszámú felhívás.

Magyarországon mintegy 220 ipari park van, ezek az ország teljes területét lefedik. Kihasználtságuk és fejlettségük regionálisan változó, többségük rendelkezik még beépíthető területtel és fejlesztési lehetőséggel - ismertette Rákossy Balázs NGM államtitkár a pályázattal kapcsolatos közleményében.

A pályázati felhívás a vállalkozói környezet és az üzleti infrastruktúra javítását segítő, önkormányzati tulajdonú iparterületek, ipari parkok, tudományos és technológiai parkok fejlesztését, iparterületek kialakítását támogatja. Lehetőség van az alapinfrastruktúra kiépítésére, bővítésére, az iparterületek elérhetőségét segítő út- és közműberuházások fejlesztésére - tette hozzá az államtitkár.

A pályázati felhívás részletei

 • Fenntartási időszak 5 évig tart.
 • A projekt megvalósítása során legalább 6, de legfeljebb 12 mérföldkövet szükséges tervezni.
 • A támogatási kérelem benyújtására önállóan és konzorciumvezetőként kizárólag a megyei jogú városok önkormányzatai jogosultak, konzorciumi partnerek lehetnek helyi önkormányzati költségvetési szervek, önkormányzati hivatal, helyi önkormányzatok társulása, területfejlesztési önkormányzati társulás, nem kkv kategóriába tartozó, önkormányzati tulajdonú jogi személyiségű vállalkozások, önkormányzati tulajdonú nonprofit gazdasági társaságok, illetve a Magyar Közút Nonprofit Zrt., Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
 • A támogatás maximális mértéke nem állami támogatásnak minősülő támogatás esetén az elszámolható költség 100%-a.
 • Igénybe vehető maximális előleg mértéke a megítélt támogatás 25 %-a, de legfeljebb 300 millió Ft.
 • A projekt fizikai befejezésére a projekt megkezdését, vagy amennyiben a projekt a Támogatási szerződés hatályba lépéséig nem kezdődött meg, a Támogatási szerződés hatályba lépését követően legfeljebb 36 hónap áll rendelkezésre.
 • A támogatást igénylő projekttel kapcsolatos pénzügyi elszámolása(záró kifizetési igénylés) benyújtásának végső határideje 2020. december 31.
 • Nem támogatható lakáscélú épületek építése, felújítása, bővítése, lakáscélú épületekkel kapcsolatos akadálymentesítés; illetve eszközbeszerzés, amely nem az ipari park, tudományos és technológiai park, iparterület üzemeltetéséhez szükséges.
 • Az értékelés során előnyben részesülnek a barnamezős fejlesztések, ill. amelyek korábban kihasználatlan, funkcióját vesztett épület fejlesztésével valósulnak meg.
 • Ipari park, Tudományos és Technológiai Park, ill. ipari terület fejlesztésére irányuló támogatási igényt a terület tulajdonosa nyújthatja be.
 • A megvalósítás helyszíne a kevésbé fejlett régiók vonatkozó terület-specifikus melléklet szerinti megyei jogú városok területe.


Területspecifikus mellékletek a hivatalos pályázati oldalon található meg a felhívás Kapcsolódó dokumentumai alatt található Segédletek pontban.
 • A támogatási kérelem benyújtási határideje és módja a felhívás területi egységére vonatkozó területspecifikus mellékletben található.
 • A projekt elszámolható összköltsége a Területspecifikus értékelési szempontok a felhívás adott területi egységre vonatkozó területspecifikus mellékletében találhatók.
 • Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás minimum és maximum összege a felhívás területi egységére vonatkozó területspecifikus mellékletében kerül szabályozásra.
 • Az egyes területi szereplő területén felhasználható forrás összegét a vonatkozó területspecifikus melléklet tartalmazza.

Támogatható tevékenységek

Önállóan támogatható tevékenységek
 • Ipari parkok, tudományos és technológiai parkok fejlesztése
 • Iparterületek kialakítása és meglévők fejlesztése, barnamezős, illetve zöldmezős beruházások

Önállóan nem támogatható, választható tevékenységek
 • Új épületek kialakítása, ill. meglévő épületek energetikai korszerűsítése során a megújuló energiaforrások részarány-növelését az alábbi energiahatékonysági elvárások mentén kell megoldani
 • Az ipari park, tudományos és technológiai park, iparterület működtetéséhez és a betelepülő vállalkozások számára nyújtott működést és termelést elősegítő szolgáltatási funkciók ellátásához szükséges eszközök, berendezések beszerzése
 • Barnamezős területek kármentesítése

Önállóan nem támogatható, kötelezően megvalósítandó tevékenységek
 • Akadálymentesítés
 • Szórt azbeszt mentesítése
 • Energiahatékonysági intézkedések
 • Nyilvánosság biztosítása
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Gergely Gulyas