Uniós források

Több sebből véreznek a legnagyobb közbeszerzések

Portfolio
Majdnem minden közbeszerzésben, amit a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ír ki, találni legalább három dolgot, ami lehetőséget ad a korrupcióra - olvashatjuk a K- Monitor blogjában. Az összeállított lista alapján kiderült, hogy a legtöbb pénzt elköltő közbeszerzők listáját toronymagasan a NIF vezeti, a rangsorban a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) követi. A gyanús hirdetményeknek köszönhetően több milliárd forint vándorolt kétes hátterű nyertesekhez.
A Portfolio március 10.-i konferenciáján szó lesz a 2016-os fejlesztéspolitikai célrendszerről, az új uniós pályázatok ütemezéséről és felvonultatjuk a tanácsadói-finanszírozási szolgáltatások palettáját is. További részletek:


A korrupció vizsgálatára létrehozott adatbázis működéséről már korábbi cikkünkben beszámoltunk, illetve már akkor nyilvánvaló adat volt, hogy a megjelenő magyar közbeszerzések csaknem 60 százaléka valamilyen szempontból gyanús beszerzésre ad okot.

A közelmúltban indult kockázatjelző rendszer már közel 16 000 közbeszerzési hirdetményt vizsgált át. Az adatbázis alapján a K-Monitor elkészítette a legtöbb közpénzt költő ajánlatkérők redflags-profilját. A profillal rendelkező ajánlatkérők tenderezett összeg nagysága alapján állnak a sorban.

A rangsor első helyét a legnagyobb összegben tenderező Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) felhívásai foglalják el, második helyet a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) és őt követi a sorban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV). Az így feladott gyanús hirdetményeknek köszönhetően több milliárd forint vándorolt kétes hátterű nyertesekhez.

Ha ezt a listát számokban is megnézzük, akkor azt látjuk, hogy a NIF az elmúlt három évben több mint 760 milliárd forint értékben írt ki közbeszerzési pályázatokat. A Magyar Közút Zrt. már csak 150 milliárdért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pedig 91 milliárdnyi projektet írt ki.

NIF példája

Az elmúlt 3 évben a NIF Zrt. 765 milliárd forintot 225 hirdetményben, a Magyar Közút Nonprofit Zrt 150 milliárdot 156 hirdetményben, az MNV pedig 91 milliárdot 41 hirdetményben költött el.

A NIF esetében a 225 eredménytájékoztatóból 173 bizonyult legalább egy szempontból gyanúsnak. A 259 ajánlati felhívásból csak 17 állta ki a rendszer próbáját, a problémás hirdetmények redflag átlaga pedig három, ami azt jelenti, hogy átlagosan minden problémás hirdetmény háromféle anomáliát tartalmaz.

Az ajánlati felhívásokban kockázatként jelenik meg
  • a kiemelkedő becsült érték,
  • a tender a GVH gyakorlata fényében kartellgyanús területen folyik,
  • a műszaki alkalmasság körében túl hosszú szakmai tapasztalatot írnak elő,
  • korlátozást jelentő földrajzi követelményt is megadnak
  • a beszerzés tárgyából származó árbevétel is magasabb a beszerzés tervezett értékénél,
  • szerződés tervezett időtartama is sok esetben aggályokat vet fel.

A rendszer használata során az is kiderül, hogy a fent említett indikátorok igen szoros kapcsolatban vannak egymással, így többnyire együtt fordulnak elő.

Másik példa

Az MNV korrelációs profilja teljesen más képet mutat, mint a NIF esetében tapasztaltunk.

A tendereket kockázatai
  • nagyon szigorú az előírt szakmai tapasztalat időtartamára vonatkozó követelmény,
  • rendszeresen csak 1 vagy 2 ajánlat érkezett,
  • a beérkezett ajánlatok közül a nyertes kiemelkedő összértékű szerződéssel távozott, sok esetben még az eredeti becsült érték összegétől is eltérve.
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
balatoni fejlesztes