Júliustól jön a családi házak energetikai felújítási pályázata
Uniós források

Júliustól jön a családi házak energetikai felújítási pályázata

Portfolio
Július elejétől várható a családi házak energiafelújítási pályázatainak térségenkénti kiírása, és vissza nem térítendő támogatás aránya összetettségtől függően le- és felfelé is eltér majd az átlagos 50 százaléktól - írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy a részleteket az április 6-i a Construmán jelenti be a nemzeti fejlesztési tárca. A cikk alapján nagyon úgy tűnik, hogy az egész program mindössze néhány milliárdos lesz, így biztosan pillanatok alatt kimerül majd a térségenkénti keret.

A cikk legfontosabb információi:

  • A július eleji napokban az ország hét térségében lehet majd beadni a jelentkezést elektronikusan
  • A vissza nem térítendő támogatás aránya attól függ majd, hogy a tulajdonos hány fajta energiahatékonysági beruházásra vállal kötelezettséget. Ilyen lehet a szigetelés, a fűtésfelújítás és a megújuló energiák hasznosítása.
  • Az átlagos támogatási arány továbbra is ötven százalék körüli lesz. Ez ugyanakkor a bevállalt beruházásoktól - azaz az energiafogyasztás-csökkenés várható mértékétől - függően felfelé és lefelé is változhat.
  • A tárca a jövő heti bejelentés után röviddel közzéteszi a részletes feltételeket, így például azt is, hogy az adott típusú felújításokért vagy berendezésért a kivitelező, illetve az eladó legfeljebb mennyit kérhet.
  • Ezen korlátok ismeretében új elem, hogy a tulajdonosnak még a jelentkezés előtt le kell szerződnie a beruházásra, így a pályázatot már az előírásos tarifáknak megfelelő feltételes szerződésekkel együtt kell beadni.
  • A cél a téves beadványok minimálisra szorítása, illetve a forrásokkal való takarékos bánásmód, márpedig a források a jelek szerint igencsak szűkösek, hiszen a program hivatalosan az ország szén-dioxid-kvótabevételei szolgálnak, ami évente 10 milliárd forint alatti és esetleg még némi költségvetési többletforrást hozzáadnak.

Amint a héten megírtuk: egy friss kormányhatározat megerősíti, hogy a kormány módosítja az uniós pénzfelhasználás egyik fontos programját (KEHOP) azért, hogy az eredetileg a lakosságnak szánt vissza nem térítendő forrásokat az állami/önkormányzati intézményeknek adhassa, cserébe viszont "kompenzációként" a lakosság (panelesek és kertes családi házban élők egyaránt) visszatérítendő forrásokat kaphassanak mintegy 100 milliárd forintos volumenben.
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
facebook libra szablyozás
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
lemairegetty
barabasialbertlaszlocimlapkep-20181130
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500