Tízmilliárdokkal több gazdaságfejlesztési EU-pályázat jön idén
Uniós források

Tízmilliárdokkal több gazdaságfejlesztési EU-pályázat jön idén

Portfolio
Megjelent a mai Magyar Közlönyben a legnagyobb keretösszegű uniós Operatív Programunk (GINOP) átdolgozott idei pályázati menetrendje, amelyből az látszik, hogy a pályázatok együttes keretösszege a januári 1230 milliárd forinthoz képest több tízmilliárd forinttal emelkedett. Ennek oka, hogy számos új pályázati felhívás is várható idén, illetve a már jelzett pályázatok közül néhánynak a keretösszege is bővül. Nehéz azonban átlátni a pontos új menetrendet, mivel a Közlöny kizárólag a változásokat mutatja be. Az viszont jól látszik, hogy számos, év elejére ígért pályázatot a menetközbeni csúszások miatt több hónappal későbbre ígérnek. Ma a GINOP mellett másik három (VEKOP, KÖFOP, MAHOP) program éves pályázati menetrendjének módosítása is megjelent, de alábbiakban csak a GINOP-ot foglaljuk össze röviden.
A GINOP ÉFK módosításában pályázati felhívások nevei kerülnek pontosításra, a pályázatok keretösszegei, illetve a meghirdetésük dátuma módosul. Továbbá megfigyelhető néhány prioritás esetében, hogy bővül a pályázati felhívások listája, ezzel együtt a 2016-os évre rendelkezésre álló teljes keretösszeg. Az eredeti, január 19-én közzétett GINOP-menetrendet ebben a cikkünkben írtuk meg táblázatokkal együtt, így tehát az alábbi változásokat az ebben foglalt táblázatokkal kell összevetni.

Lássuk a GINOP egyes prioritásaiban bekövetkezett változásokat

  • A GINOP 1. prioritása két újabb felhívással bővült, melynek keretösszege összesen 4,05 milliárd forint és mindkét pályázat idén júniusban kerül meghirdetésre.
  • A 2. prioritás esetében szintén két új felhívás terveznek megjelentetni, 85 milliárdos keretösszeggel.
  • A 3. prioritásnál az eredetileg 4,29 milliárdos keretösszeggel tervezett Kormányzati hálózatok konszolidációja, kapacitásainak, teljesítményének növelése felhívás helyett a GINOP-3.4.4-16 Szélessávú fejlesztések előkészítéséhez és végrehajtásához kapcsolódó feladatok ellátás felhívás kerül meghirdetésre 1 milliárdos keretösszeggel még ebben a hónapban.
  • Az 5. prioritásnál két sor módosul. A 16. sor helyett GINOP-5.3.6- VEKOP-16 Jogszerű foglalkoztatás ösztönzése, valamint a kevésbé fejlett régiókban vállalati felelősségvállalás ösztönzése és állásfeltárás pályázati felhívás 6,60, melyből VEKOP: 1 milliárd forinttal került az éves fejlesztési keretbe. A 17. sor helyett pedig a GINOP-5.3.8-16 Munkahelyi bölcsődék létrehozásának támogatása, amely pedig 1 milliárd forintos keretösszeget ölel fel.
  • A 8. prioritás tekintetében két új pályázati felhívás figyelhető meg, az egyik a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hitel vissza nem térítendő támogatással kiegészítve (GINOP-8.1.1/A-16), melynek keretösszege 15 milliárd forint és meghirdetése június. A másik pedig a GINOP-8.1.4-2.1.2-16 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hitel, melynek tervezett összege 28 milliárd forint, melyet pedig júliusban terveznek meghirdetni.
  • A kormányhatározat kimondja, hogy hatályát veszti a 3 prioritás 5. és 9. sora, illetve az 5. prioritás 18. és 19. sora.
  • Továbbá a határozat szerint a kiemelt, nevesített projektek táblázata is bővült, két újabb projekttel. Az egyik a GINOP-1.1.3-16 Termelő KKV-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében "Ipar 4.0" mintaalkalmazások kialakítása felhívás, melynek a nevesített támogatást igénylője az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (konzorciumvezető) Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége. A másik pedig a GINOP-1.1.4-16 A kiemelt növekedési és innovációs potenciállal bíró feldolgozóipari KKV-k azonosítása, felmérése, motiválása, támogatása nemzetközi versenyképességük és hálózatosodásuk elősegítése céljából című kiemelt felhívás, melynek a nevesített támogatást igénylője az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.
  • A kiemelt projektek esetében a korábbi 12. sor helyett a GINOP- 3.4.4-16 Szélessávú fejlesztések előkészítéséhez és végrehajtásához kapcsolódó feladatok ellátása felhívás került, 1 milliárdos keretösszeggel és a nevesített Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, támogatást igénylővel.


A GINOP ÉFK módosításának teljes szövegét a Magyar Közlöny 53. számában olvashatjuk.
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Finoman üzent Donald Tusk a briteknek