100 milliárdos élelmiszeripari EU-támogatást jelentett be Lázár (2.)
Uniós források

100 milliárdos élelmiszeripari EU-támogatást jelentett be Lázár (2.)

MTI
Portfolio
A szakmai egyeztetéseket követően 100 milliárd forint támogatást kaphat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásaiból az élelmiszeripar; erről döntött szerdai ülésén a kormány - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy pénteki budapesti sajtótájékoztatón. A bejelentésnek már volt előzménye, a kormány részéről Csepreghy Nándor miniszter-helyettes az elmúlt hetekben már előrevetítette, hogy a kormány mindenképpen szeretné segíteni az élelmiszeripari cégeket, beleértve a közepes méretűeket is.

Ez lesz a támogatás kerete

Lázár János hangsúlyozta: az élelmiszer-feldolgozást fejleszteni kell a versenyképesség javítása érdekében, ezért döntött a kormány úgy, hogy a GINOP-on belül elkülönítenek az élelmiszer-feldolgozás számára egy pályázati sort.

A kormány az élelmiszeripar fejlesztésére 50 milliárd forint vissza nem térítendő és 50 milliárd forint visszatérítendő támogatást tud mobilizálni. Megjegyezte: az elnyert forráson belül a vissza nem térítendő és a visszatérítendő támogatás aránya 49-51 százalék lesz.

A Miniszterelnökségen készen állnak arra, hogy a jövő héten szakértői tárgyalásokat folytassanak az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségével (ÉFOSZ) a pályázati kiírás gyorsítása érdekében - jelezte a miniszter.

Így született meg a döntés

Utalt arra, hogy a konkrét probléma, ami a kormány előtt volt, az a tejágazatban meglévő gondok orvoslásának megoldása; arra a következtetésre jutott a kormány, hogy a tejtermelők megsegítésének egyik módja az élelmiszer-feldolgozás fejlesztése és versenyképességének javítása.

Aláhúzta: a kormány stratégiai ágazatnak tekinti az élelmiszer-feldolgozást; az agrárium és az agráripar, valamint a hozzá kapcsolódó élelmiszer-feldolgozás kiemelten fontos a magyar vidék és a magyar gazdaság versenyképessége, növekedése, a munkahelyteremtés szempontjából. Ezért biztosít a kormány többlet támogatásokat.

Emlékeztetett: a Vidékfejlesztési Program (VP) valamivel több mint 200 milliárd forintos és a GINOP 100 milliárd forintos támogatási keretéből nem lehet megoldani a nagy magyar élelmiszeripari vállalatok támogatását, ehhez az unió nem járul hozzá. A mezőgazdasági tevékenységet és élelmiszer-feldolgozást végző mikro-, kis- és közepes vállalkozások a VP-ből kaphatnak támogatást, míg a kicsi és a közepes élelmiszer-feldolgozó cégek a GINOP-ból. A nagy élelmiszer-feldolgozó cégek számára a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium zárt pályázati forrásaiból igénybe vehető támogatás áll rendelkezésre.

Áfa-csökkentési dilemmák

Kitért rá: a kormány eltökélt célja, hogy a mindennapi élethez leginkább szükséges élelmiszerek általános forgalmi adója (áfa) csökkenjen. Ez döntő mértékben társadalompolitikai kérdés - hangsúlyozta. Hozzátette: az alacsony keresetűek és különösen a nyugdíjasok megsegítése a cél. A szóban forgó, alapvető élelmiszereket - a tapasztalatok alapján - ugyanis a nyugdíjasok fogyasztják a legnagyobb mennyiségben. Így az ő esetükben a nyugdíjemelés és az áfacsökkentés hozhatja meg a nyugdíjak reálértékének növekedését.

Dilemma ugyanakkor - hívta fel a figyelmet -, hogy az áfa mérséklése segíti-e a tejtermelőket, mivel a sertéshús áfájának csökkentése megmutatta, hogy az adócsökkentés mérséklően hat a felvásárlási árra. A kiskereskedelmi árak csökkenése egyes tejtermelők szerint nem eredményezi majd a felvásárlási ár növekedését a tejágazatban. Ezért a termelői közösségeknek, a feldolgozói érdekképviseleteknek, valamint a kiskereskedőknek szövetségre kell lépniük, az együttműködés az érdekük az árstabilitás érdekében.


Azt, hogy várható az élelmiszeripari (közép)vállalatok kormányzati megsegítése, néhány hete a Portfolio-nak jelezte először Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszter-helyettese. Akkor azt vázolta, hogy mivel ez a kör lényegében kiszorul a Vidékfejlesztési Operatív Program támogatási lehetőségeiből, így több lehetőség között a VP formális módosítását, illetve a hazai költségvetésből történő támogatást is megemlítette.

A fenti bejelentés ebbe a keretbe illeszkedhet bele és a jelek szerint nem a VP-n belül történik forrásátcsoportosítás, hanem a GINOP-on belül. Az viszont egyelőre nem világos, hogy a bő 2700 milliárd forintos keretösszegű GINOP-on belül ez a 100 milliárdos bejelentés pontosan mely sorokat és hogyan rendezi át, azaz mely területekről csoportosít át forrásokat. A GINOP éves pályázati menetrendjének idei első módosítása éppen a napokban jelent meg, de ezek szerint egy újabb módosításnak kell jönnie rövidesen.

Az, hogy az élelmiszeriparnak megjelölt 100 milliárdos keretből csak 50 milliárd forint lesz a vissza nem térítendő forrás, egyúttal azt is jelenti, hogy nem vonnak el ennek a körnek igazán jelentős pénzt az egyéb termelő vállalatoknak (is) szánt keretből. Közben az, hogy az élelmiszeriparnak hitelalapú visszatérítendő forrást is juttatnának (egy adott pályázat keretében 51%-os arányban), azt is jelenti, hogy a bő 700 milliárdos keretösszegű visszatérítendő forrás érdemben tud apadni ezen támogatási cél felhasználására, ami szintén fontos gazdaságpolitikai cél. A 2014-2020-as ciklusból ugyanis már 2,5 év elment és a visszatérítendő források elosztási hálózata még csak most kezd el felállni, év végére ígérik az országszerte több száz MFB Pont felállítását, így egyre sürgetőbb az is, hogy ezen jelentős forrásokat is el tudja kezdeni kifizetni a kormányzat.
Az MTI tudósítása szerint a mai eseményen Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke rávilágított: a magyar élelmiszer-feldolgozó üzemeknek a versenyképességük hagy leginkább kívánnivalót maga után, mivel 20-30 éves technológiai megoldásokat alkalmaznak, jövedelmezőségük alacsony. A múlt évben az élelmiszeripar teljesítménye ugyan 4,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest, de ez elsősorban a kivitelnek köszönhető, ami 10 százalékkal bővült, míg a belföldi értékesítés csak 1 százalékkal. Vagyis: tovább folytatódott a magyar élelmiszeripar belföldi piacvesztése. A magyar élelmiszeripari termelés értéke éves szinten nem éri el a 3 ezer milliárd forintot - fűzte hozzá.

Beszélt arról is: tavalyelőtt az ÉFOSZ elindította az "Együtt a fogyasztókért" elnevezésű népegészségügyi célú kezdeményezést, amelyhez eddig 28 hazai vállalat és szervezet csatlakozott, és tett önkéntes vállalást napjaink legkritikusabb, egészséges táplálkozással összefüggő kérdéseiben.
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
D_MTI20191212057