Ők nyerték az első milliárdokat a kutatásfejlesztési GINOP-pályázaton
Uniós források

Ők nyerték az első milliárdokat a kutatásfejlesztési GINOP-pályázaton

Portfolio
Ma közzétette a Nemzetgazdasági Minisztérium a kutatási infrastruktúra fejlesztését célzó felhívás első pályázati fordulójának nyertes projektjeit és ezzel együtt újra kérhető két másik, módosított kutatás-fejlesztési uniós pályázat kapcsán a KFI szakpolitikai vélemény - hívja fel a figyelmet péntek délutáni közleményében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.
A hazai kutatási infrastruktúra megerősítését célzó GINOP-2.3.3-15 felhívás első fordulójában 57 beérkezett projektjavaslatot véleményezett az NKFI Hivatal. Ezek közül 15-öt ítélt támogathatónak, amelyek kevesebb, mint harmadát képviselik az összes benyújtott támogatási igénynek. Ez az első új uniós K+F pályázat, amelynél támogatói döntés született és összesítésünk szerint közel 10 milliárd forintot nyertek a nagy magyarországi egyetemek kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeikre. A pontos lista megtalálható a palyazat.gov.hu támogatott projektkeresőjében, illetve ezen a linken is. A pályázat egyébként továbbra is nyitva áll, a mostani eredményhirdetés csak az első forduló zárónapjáig meghirdetett pályázatokra vonatkozik.

A hivatalos pályázati oldalon néhány napja már megjelentek azok a közlemények, amelyek két másik uniós K+F pályázat kapcsán a módosításokra hívták fel a figyelmet, ma pedig ezen pályázatoknál újra megnyílt a KFI célú szakpolitikai véleményezés benyújtása. A közlemény szerint a "Stratégiai K+F műhelyek kiválósága" (GINOP 2.3.2), illetve a "Kutatási infrastruktúra fejlesztése - nemzetköziesedés, hálózatosodás" (GINOP 2.3.3.) című konstrukciókra 2016. június 6-i és 2016. június 13-i határidővel lehet benyújtani ezeket a KFI célú véleményezési kérelmeket az NKFI Hivatal online felületén. A szóban forgó két pályázat:
  • A "Stratégiai K+F műhelyek kiválósága" felhívás a hazai stratégiai jelentőségű kutatóhelyek K+F kapacitásának erősítését célozza, 2016-ban 40 milliárd forintos keretösszeggel.
  • A "Kutatási infrastruktúra fejlesztése - nemzetköziesedés, hálózatosodás" című felhívás célja a hazai kutatási infrastruktúra erősítése, nemzetközileg versenyképes tudáscentrumok létrejöttének támogatása. A rendelkezésre álló keretösszeg 2016-ban 20 milliárd forint.

A fenti első pályázat (Stratégiai K+F műhelyek kiválósága) eddigi tapasztalatairól szólva a Hivatal megjegyzi: az első fordulóban 86 projektjavaslat érkezett szakpolitikai véleményezésre. Ezek összesített támogatási igénye több mint 110 milliárd forint volt - csaknem háromszor annyi, mint a rendelkezésre álló teljes keretösszeg - de támogató szakpolitikai véleményt csupán a projektek negyede kapott.

A két, most módosított, felhívásban nagyobb hangsúlyt kap a konstrukció célkitűzésére vonatkozó pontos megfogalmazás követelménye, továbbá több ponton is módosultak a felhívásokban a felhasználható támogatással, a támogatás mértékével és az elszámolható költségekkel kapcsolatos előírások. A pontos módosításokról a két összefoglaló itt és itt érhető el.

A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy nemcsak a felhívások tartalma, hanem a benyújtásukhoz szükséges KFI szakpolitikai véleményezés szempontrendszere is módosult az eddigi értékelési tapasztalatok alapján, amelyek szintén letölthetők a Hivatal oldaláról innen és innen.

A KFI szakpolitikai véleményezés során az értékelők a tervezett projekt újdonságtartalma mellett, a beszerezni tervezett infrastruktúra hosszú távú fenntarthatóságát és várható kihasználtságát, nemzetközi versenyképességét, a projektterv megvalósítása során alkalmazható kutatók tervezett létszámát, valamint a résztvevő vezető kutatók és a meghatározó közreműködő intézmények eddigi tapasztalatait, eredményeit is figyelembe véve véleményezik a projektjavaslatot.

A KFI szempontú szakpolitikai véleményezés lényege: Az NKFI Hivatal célja, hogy kutatásfejlesztésre és innovációra szánt forrásból valóban kutatásfejlesztési és innovációs projektek valósuljanak meg, ezért bizonyos felhívások esetében, a pályázók csak a Hivatal ún. támogató KFI szakpolitikai véleménye birtokában adhatják be a pályázataikat a GINOP és VEKOP forrásokat kezelő Nemzetgazdasági Minisztériumhoz.

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
orbán viktor donald tusk fidesz epp