Mától országszerte elérhető az uniós ingyenhitel
Uniós források

Mától országszerte elérhető az uniós ingyenhitel

A ma Kecskeméten megnyílt MFB Pont ünnepélyes átadásával hivatalosan is elindult az európai uniós visszatérítendő támogatások közvetítésére kialakított MFB Pontok hálózata. Az új pontok a vállalkozásokat elsőként 44 milliárdos keretösszeggel meghirdetett, 0 százalékos kamatozású hitellel várják. A közeljövőben újabb közbeszerzést írnak ki a hálózat bővítésére, amelynek köszönhetően összesen közel 650 ponton érhetik el a vállalkozók a visszatérítendő forrásokat az országban.
Elindult az MFB Pontok hálózata, megnyílt az első 26 pont, ahol a vállalkozások uniós a visszatérítendő hitelek igényelhetik, illetve egyéb szolgáltatásokat vehetnek igénybe. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a hazai gazdaságfejlesztés fontos szereplőjeként ezzel megújította az uniós források szétosztásának folyamatát.

Elsőként indult el Európában ez az intézményrendszer, és remélhetően példaként szolgál majd más tagállamok számára

- mondta el Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára a kecskeméti MFB Pont ünnepélyes megnyitóján. A pontok működés költségét uniós forrásból (a programszámla terhére) számolják el, így az adófizetőket nem terheli.

Eldördült a startpisztoly

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere szerint az elmúlt években több program és intézkedés segítette a helyi kkv-k boldogulását (például az iparűzési adó csökkentése), de nagyon fontos lépés, hogy a városban működő 17 ezer kkv ilyen jelentős és szélesspektrumú pénzügyi segítséget is kap a fejlődéshez.

Sebestyén István, a Fókusz Takarékszövetkezet ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szervezet örömmel állt az MFB kezdeményezése mögé, és a jövőben 50 fiókban várják a vállalkozókat a térségben, Bajától Budapestig.

A napi munka feltételeit biztosították, a startpisztoly eldördült

- tette hozzá.

Már igényelhető az ingyenhitel

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében meghirdetett első termék kifejezetten vállalkozásoknak szól:

egy 0 százalékos kamatozású hitel, amelyet termelőeszközök, beruházások és járulékosan forgóeszközök beszerzésére lehet felhasználni.

Az MFB pontokban mostantól igényelhető a hitel, amivel kapcsolatban fontos fejben tartani, hogy a 0 százalékos kamat rendkívül kedvező, de a hitel visszatérítendő. 44 milliárdos a keret, induló cégek is kérhetik 1-600 millió forint keretösszeggel, akár 15 évre, egyszerűsített hitelbírálati eljárás keretében. A GINOP-8.3.1-16 kódszámon múlt héten megjelent pályázat pontos részleteiről alábbi cikkünkben írtunk:

Több száz pont jön még

Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója a megnyitón elmondta, hogy komoly dolog létrehívásának első állomása ez az esemény. Elsőként 26 MFB Pont kezdte meg a működését országszerte, de

az MFB egy hónapon belül további 100 pont megnyitását tervezi, év végéig pedig összesen 442 pontban fogadják majd a vállalkozásokat.

Ebből 159 pont tízezer feletti lakosságú településeken, 257 pedig tízezer lakos alatti településeken nyílik - tette hozzá. A fejlesztési bank a közeljövőben pályázatot ír ki a hálózat bővítésére, amelynek köszönhetően közel 650 pont lesz az országban. Az első közbeszerzés eredményeként a Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. konzorciuma nyerte el a az MFB Pontok hálózatában való részvétel jogát és egy második közbeszerzés kiírásáról is döntött a kormány:Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kiemelte: a GINOP hét évre szóló kerete mintegy 2500 milliárd forintot tesz ki, amelyből a vissza nem térítendő rész mintegy 1500-1600 milliárd forintot jelent, a visszatérítendő rész zömét pedig minél gyorsabban és átláthatóbban, előreláthatólag 2017 közepéig tervezik kihelyezni. Szavai szerint a GINOP hatályos éves fejlesztési kerete szerint 2016-ban 4 hitel, 9 kombinált termék, 4 kockázati tőke és 2 garancia program kerül meghirdetésre. Hozzátette, hogy nemcsak a 17 ezer kecskeméti vállalkozásoknak lesz az óriási lehetőség, hanem az országszerte működő körülbelül 1 millió kkv-nak. A GINOP minap módosított éves pályázati menetrendje az alábbi cikkünkben érhető el:
Orbán Viktor szelfi Róma
europaiunipopo
virgingalactic
tungsrammonusmarton
londonparlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Eszak-Macedonia Albania unios csatlakozasi targyalas veto