Még több pénzt rejtett el a kormány az EU-pályázatok nyerteseinek
Uniós források

Még több pénzt rejtett el a kormány az EU-pályázatok nyerteseinek

Portfolio
Az uniós K+F-pályázatok nyertesei nem 50%-os, hanem 75%-os szállítói előleget vehetnek igénybe - vettük észre a fontos változást egy hétfőn megjelent kormányrendeletben, amelyet eddig még nem kommunikált a kormány. Az is lényeges, hogy csak azok az állami cégek, illetve költségvetési szervek indulhatnak a gazdaságfejlesztési pályázatokon, amelyeknek ezt előzetesen meg is engedi a kormány. Az új jogszabály pontosítja azt is, hogy mikor és hogyan kezdeményezik a hatóságok a nyertes intézmény adószámának törlését, ha megpróbál visszaélni a támogatással.
Hétfőn este jelent meg a 145/2016. (VI. 13.) kormányrendelet, amely felülírta azt a módosítást is, ami csak a múlt hónapban lépett hatályba az EU-támogatási rendszer bibliájának számító 272/2014-es kormányrendelet kapcsán. A legfrissebb jogszabály több ponton is módosításokat hajt végre, amelyek közül az alábbiak számítanak a leginkább lényegesnek:
  • A 44/C. § szerint "Az operatív program egyes prioritásai vonatkozásában a többletkötelezettségvállalás szintje nem haladhatja meg az adott prioritás teljes keretének 10%-át." Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszter-helyettes a Portfolionak adott múlt heti interjúban azt is rögzítette már, hogy az egyes Operatív Programokban a legfeljebb 10%-os túlvállalás csak a Modern Városok Program céljaival, illetve a 2024-es budapesti olimpiai előkészületekkel kapcsolatos projektekre engedélyezhető.
  • Lényeges a módosított jogszabály 46. §-ának azon része is, miszerint "(1b) A gazdaságfejlesztést célzó projekt megvalósítására irányuló felhívásnak - ha a támogatás igénylésére jogosultak köre a többségi állami tulajdonban álló gazdasági társaságokra, illetve a költségvetési szervekre is kiterjed - az (1) bekezdésben foglaltakon túl tartalmaznia kell azt is, hogy többségi állami tulajdonban álló gazdasági társaság, illetve központi költségvetési szerv csak akkor nyújthat be támogatási kérelmet, ha ahhoz a Kormány előzetesen hozzájárult."
  • A 78. § 6. bekezdése értelmében ha a kedvezményezett természetes személy vagy mikro-, kis- és középvállalkozás, és ha "a jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatással összefüggésben keletkező visszafizetési kötelezettségét az irányító hatóság által meghatározott határnapig nem teljesíti, illetve annak részletekben történő teljesítése esetén a részletfizetési kötelezettségét elmulasztja, és a visszafizetendő összeget nem lehet tőle behajtani, az irányító hatóság kezdeményezi a) az állami adóhatóságnál a kedvezményezett és a kedvezményezettben többségi befolyással rendelkező szervezet adószámának törlését, vagy b) természetes személy kedvezményezett esetén a 164. § (3) bekezdés e) pontja szerinti kizárását az e rendelet hatálya alá tartozó támogatások igénybevételéből."
  • Az új jogszabály az előlegfizetés eddigi kereteit alapvetően megváltoztatja, így az erről szóló részt újraírták. Amint tegnapi elemzésünkben rámutattunk: a megemelt előlegszabályok nem feltétlenül fejtik ki már idén a GDP-növekedést élénkítő hatásukat a folyamatok időigénye miatt. Az viszont új, hogy a K+F pályázatok kapcsán (már a folyamatban lévőkre is igaz!) nem 50%-os, hanem 75%-os előleg vonatkozhat, a közszféra kedvezményezettekre pedig 100%-os (ha a támogatás 500 millió forint alatti). Utóbbi kört így rögzíti a jogszabály: "központi, helyi önkormányzati vagy köztestületi költségvetési szerv, közvetlen vagy közvetett többségi állami tulajdonban álló gazdasági társaság, helyi önkormányzat, köztestület kedvezményezett". Lényeges az is, hogy a reálszféra nyertesei esetén a z IH vezető az államháztartásért felelős miniszter egyetértése esetén dönthet az 50, illetve 75%-os előleg megemeléséről is.
  • A június eleji parlamenti projektmenedzseri ülésen Vitályos Eszter ME-államtitkár már jelezte, hogy közszféra-kedvezményezettek estén "a szállítói előleget vissza kell követelni, ha a kedvezményezett nem nyújt be igénylést időközi kifizetésre a szállítói előleg - vagy több részletben történő előlegfolyósítás esetén annak első részlete - kifizetésétől számított 12 hónapon belül, valamint ha a benyújtott kifizetési igénylés vagy más körülmény - így különösen helyszíni ellenőrzés megállapítása - a támogatás nem rendeltetésszerű felhasználását bizonyítja."
  • Végül az is különösen fontos, hogy "Az építési beruházás vagy építési koncesszió esetén a háromszázmillió forintot elérő vagy meghaladó elszámolható költségelem vonatkozásában központi, helyi önkormányzati vagy köztestületi költségvetési szerv, közvetlen vagy közvetett többségi állami tulajdonban álló gazdasági társaság, helyi önkormányzat, köztestület kedvezményezett esetén csak szállítói finanszírozás alkalmazható, kivéve, ha az irányító hatóság vezetője az államháztartásért felelős miniszter egyetértésével ettől eltérően dönt."
FrankfurtTőzsde
forint191231
OTP
cimlap_olaj0127
unios koltsegvetesi alku Orban Viktor EU csucs
MagyarTelekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
unios koltsegvetesi alku Orban Viktor EU csucs