Kétharmadot közelíti a kormány az EU-pénzek meghirdetésében
Uniós források

Kétharmadot közelíti a kormány az EU-pénzek meghirdetésében

Portfolio
A legfrissebb adatok szerint már csaknem 5200 milliárd forintnyi uniós pályázatot meghirdetett a kormány a 2014-2020-as ciklus terhére, így a 7 évre szóló keret 58%-a van már kint a piacon - mutat rá a Miniszterelnökségtől kapott adatok alapján mai cikkében a Világgazdaság. A kifizetések aránya azonban még csak 1%-on áll.
A VG cikke azt feszegeti, hogy hogyan, miből jöhet össze a magyar építőipar számára év végéig belengetett 500 milliárd forintnyi új közbeszerzési eljárás, mert a cikk érvelése szerint az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) teljes keretére meghirdették már a pályázatokat. A magyarázat az lehet, hogy éppen az ezen pályázatokhoz kötődő közbeszerzésekről van szó, hiszen a pályázatok meghirdetése nyilván mindig hamarabb megtörténik, mint a (feltételes) közbeszerzési eljárások.

Az is lényeges, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) is már 61%-on áll a 7 éves keret meghirdetése, így ezen területhez kötődő projekteknél is nagy volumenben jöhetnek közbeszerzési eljárások, igaz a tömbösített vízügyi közbeszerzések ügyében még mindig nem került nyugvópontra a vita az Európai Bizottsággal.

A Portfolio június eleji átfogó pályázati elemzésének készítésénél még csak 5008 milliárd forintnyi pályázatot hirdetett meg a kormány, de a VG által a Miniszterelnökségtől kapott

frissebb összesítés szerint már 5191 milliárd forintnál járunk, ami a magyar önrésszel együtt közel 9000 milliárdos teljes keretnek az 58%-át teszi ki.

A hivatalos pályázati oldalon elérhető adatbázis szerint jelenleg már 1114 milliárd forintnál áll a hatályos támogatási szerződések összege és a nyertes pályázatokra eddig kifizetett támogatás már átlépte a 100 milliárd forintos határt (104 milliárdon áll). Az, hogy 1000 milliárd felett jár a hatályos szerződések összege, azt vetíti előre, hogy a projektek előrehaladásával a következő hónapokban ugrásszerűen nő majd a kifizetett összeg is, amit nyilván részben a minap jelentősen megemelt pályázati előleg rendszer is magyaráz majd.

A megemelt előlegek egyébként jelenleg mintegy kéttucatnyi GINOP-pályázatra is érvényesek, ami így a kkv-szektor számára is közvetlenül érezhető hatásokat jelent, nemcsak a nagy állami infrastruktúra-beruházások nyerteseinek.

Kétharmadot közelíti a kormány az EU-pénzek meghirdetésében
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
moszkva_shutterstock-20170929
Frankfurti tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa