Előfizetői tartalom

Évtizedes mélyponton a kutatóhelyek száma Magyarországon

Portfolio
Bár folyó áron bő 6%-kal 468 milliárd forintra nőtt 2015-ben a kutatás-fejlesztési tevékenységre fordított kiadások volumene Magyarországon, ez a GDP arányában mégis visszaesést jelent 1,38%-ra - mutat rá mai körképében a Világgazdaság. A lap szerint tehát hiába a kormányzati erőfeszítés és célkitűzés az ilyen kiadások arányának 1,8%-ra emelésére 2020-ig, mivel a kutatóhelyek száma és a foglalkoztatás is megállíthatatlanul csökken. Az 1,38% azt jelenti, hogy sorozatban harmadik éve mérséklődött ez az arány, a kutatóhelyek száma pedig évtizedes mélypontra esett.

A KSH előzetes adatai szerint 1,38%-ra csökkent 2015-ben a GDP-arányos K+F-kiadások aránya, ami azt jelenti, hogy már három éve nem sikerült növelni a gazdaság méretéhez képest a felzárkózásához elengedhetetlenül szükséges kiadásokat. Tavaly a 468 milliárd forintnyi összes ilyen kiadásnak éppen a felét, 230 milliárdot költötték a vállalkozások - közölte a lappal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés