Évtizedes mélyponton a kutatóhelyek száma Magyarországon
Uniós források

Évtizedes mélyponton a kutatóhelyek száma Magyarországon

Portfolio
Bár folyó áron bő 6%-kal 468 milliárd forintra nőtt 2015-ben a kutatás-fejlesztési tevékenységre fordított kiadások volumene Magyarországon, ez a GDP arányában mégis visszaesést jelent 1,38%-ra - mutat rá mai körképében a Világgazdaság. A lap szerint tehát hiába a kormányzati erőfeszítés és célkitűzés az ilyen kiadások arányának 1,8%-ra emelésére 2020-ig, mivel a kutatóhelyek száma és a foglalkoztatás is megállíthatatlanul csökken. Az 1,38% azt jelenti, hogy sorozatban harmadik éve mérséklődött ez az arány, a kutatóhelyek száma pedig évtizedes mélypontra esett.
A KSH előzetes adatai szerint 1,38%-ra csökkent 2015-ben a GDP-arányos K+F-kiadások aránya, ami azt jelenti, hogy már három éve nem sikerült növelni a gazdaság méretéhez képest a felzárkózásához elengedhetetlenül szükséges kiadásokat. Tavaly a 468 milliárd forintnyi összes ilyen kiadásnak éppen a felét, 230 milliárdot költötték a vállalkozások - közölte a lappal a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NFKI). Szerintük látszik, hogy a cégeknek mostanra kevésbé van szükségük állami támogatásra K+F-tevékenységükhöz. Úgy vélik, a vállalkozások ilyen jellegű ráfordításainak dinamikus növekedése a Magyarországon tevékenykedő cégek erősödését mutatja.

Tavaly a statisztikai hivatal szerint 2801 kutatóhely működött, 6,4 százalékkal kevesebb, mint az előző évben és ezzel 2006-os szintre csökkent a kutatóhelyek száma Inotai András, az MTA Világgazdasági Intézetének kutatóprofesszora szerint. Ez a kutatások koncentrálódásával, bizonyos kutatóműhelyek megszűnésével is összefügg, illetve azzal is, hogy külföldre költöztek.

A K+F-létszám 56 200 fő volt tavaly, ami 1,7 százalékos csökkenést jelent, két év alatt pedig összesen 2 ezres csökkentést mért a hivatal. Inotai szerint

a létszámcsökkentés aggasztó, s félő, hogy a legjobb kutatók mentek el az országból,

a legjobb kutatók pedig szinte elérhetetlenek itthon. Az NKFIH törekszik a folyamat megállítására, megfordítására, de a saját eszköztárán túlnyúló a kérdéskör, mindenesetre a kutatásfinanszírozással és más szakpolitikai eszközökkel a kutatói életpálya vonzóvá tételét igyekeznek elősegíteni.
shutterstock_564998512
Budapest lánchíd
Benzin
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Frankfurti tőzsde
kína vírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
foglalkoztat munkavállaló dolgozó uniós pályázat támogatás