EU-pénzt nyertem, de most mihez kezdjek?
Uniós források

EU-pénzt nyertem, de most mihez kezdjek?

Vízi Ildikó
Biztosan jó érzés EU-s milliókat nyerni, de nagyon sok apró részletre kell odafigyelni annak a több mint 3000 magyarországi vállalkozásnak, amely a gazdaságfejlesztési célú uniós pályázatok valamelyikén már nyert és elkezdte lehívni a megnyert forrást. A Portfolio a GINOP pályázatok Pénzügyi Útmutatóit nyálazta át és ezek alapján foglalja össze, hogy melyek a legfontosabb teendői a nyertes támogatási szerződéssel rendelkező cégeknek, illetve milyen buktatók vannak. Fontos hangsúlyozni, hogy minden pályázatnak külön ilyen útmutatója van, így a nyertes pályázathoz tartozó dokumentumot külön át kell tanulmányozni. Mivel több évig tartó elég összetett feladat vár a nyertesekre, így érdemes megfontolni szakértő tanácsadók igénybe vételét.

1 2 3 4

Az igénylés folyamata.
A Portfolio által átnézett Pénzügyi Útmutatók a hivatalos pályázati oldalon a Segédletek menüpont alatt találhatóak az adott pályázati konstrukciónál.

A jelenlegi állás szerint a Hatóság 3022 db GINOP pályázatot támogatott közel 815 milliárd forinttal, melyből már 2913 pályázónak van hatályos szerződése. A kifizetések pedig már 152 milliárd forintnál járnak, melyen 1099 pályázó osztozik.

EU-pénzt nyertem, de most mihez kezdjek?
A pályázati nyerteseket már csak egy lépés választja el attól, hogy támogatást igényelhessenek, mégpedig egy aláírt szerződés és aztán szabad az út. A szerződés aláírásával egyidejűleg a Kedvezményezett már előleget is igényelhet a projektjének sikeres megkezdéséhez. A pályázat életútjának legfontosabb szakasza a projekt megvalósítása, mely során pályázati szakaszban nagyon sok fontos dologra oda kell figyelnünk. Ahogy azt a fenti ábrán is jeleztük követő időpont a pályázat életében a befejezés, mely szakasznál még van dolgunk, amit teljesítenünk kell a Hatóság felé. A projekt készre jelentésével nem lehetünk büszkék magunkra, hiszen csak ezután jön a java a projekt fenntartási időszaka, ami szintén kemény megfeszített adminisztrációs munkát jelent.

A júniusban megjelent kormányhatározat alapján az uniós K+F-pályázatok nyertesei nem 50%-os, hanem 75%-os szállítói előleget vehetnek igénybe. Míg a KKV-k esetében 50 százalék az igényelhető előleg az új szabályok szerint.

Előleg: a Kedvezményezett a projekt sikeres megkezdése érdekében előlegigénylésre lehet jogosult. Megkülönböztetünk támogatási előleget, fordított áfa-előleget és szállítói előleget. A támogatási előleg kizárólag a támogatási szerződésben utófinanszírozásúként rögzített elszámolható költségre jutó támogatásra igényelhető. Szállítói finanszírozás esetén a kedvezményezett a közte és a szállító közötti szerződés alapján a szállítói előleg elszámolható összegére jutó támogatásra nyújthat be kérelmet. A fordított áfa-tartalmat az irányító hatóság a közszféra szervezet kedvezményezettek számára megelőlegezheti, ha a kedvezményezett bruttó támogatásra jogosult közszféra szervezet. Mind a három előlegfajta folyósítását elektronikus kell igényelni.

Ez a cikk folytatódik
1 2 3 4
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
moszkva_shutterstock-20170929
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa