Nagy horderejű döntést hozott júliusban a magyar kormány
Uniós források

Nagy horderejű döntést hozott júliusban a magyar kormány

Vízi Ildikó
Júliusban minimálisra csavarta a kormány az EU-pályázatok meghirdetési sebességét, hiszen mindössze öt új fejhívás jelent meg alig 50 milliárd forintos együttes keretösszeggel - derül ki a Portfolio szokásos hónap eleji elemzéséből. Ezzel párhuzamosan viszont extrém sebességre pörgette a nyertes pályázatokkal kapcsolatos döntéshozatalt, hiszen adatbázisunk szerint összesen 603 milliárd forintnyi új EU-támogatás odaítéléséről döntött. Ez a Magyarországnak 7 évre járó teljes keretösszeg közel 7%-át jelenti. A nyertes projektek nagy sebességű kihirdetése persze alapvetően szükséges ahhoz, hogy idővel az EU-pénzek kifizetésén keresztül is élénkíteni tudja a kormány a gazdaságot. Utóbbi téren egyelőre elég rosszul áll a kormány: júliusban csak 66 milliárddal 313 milliárd forintra nőtt az idei kifizetések volumene, így a 2000 milliárd feletti éves cél elérése egyre nagyobb veszélyben van.
Júliusban csak 5 új uniós pályázatot hirdettek meg 48,5 milliárd forintos keretösszeggel, ami jócskán elmarad a júniusi 12 új felhívás 80,5 milliárdos keretösszegétől. Mindkét júliusi érték az idei év legalacsonyabbja, azaz a pályázati dömping nemhogy fokozódott volna, sokkal inkább visszafogottá vált. Ez persze összefügghet azzal az alább részletesen bemutatott ténnyel, hogy az egyes Operatív Programokban elég jól áll a kormány a 7 évre járó pályázati keretösszegek meghirdetésével.

Nagy horderejű döntést hozott júliusban a magyar kormány
A múlt hónapban a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében jelent meg a "legtöbb" új pályázat: szám szerint 2 darab összesen 5,26 milliárd forintos keretösszeggel. Emellett 1-1 új felhívás jelent meg a GINOP, a VP és az EFOP keretében.

Nagy horderejű döntést hozott júliusban a magyar kormány
Azt is megvizsgáltuk elemzésünkben, hogy 7 hónap elteltével hogyan áll az egyes Operatív Programokban a pályázatok meghirdetése. Amint az alábbi táblázatban is jól látható: a legjobban (100%) a közlekedésfejlesztési és a szociális pályázatokat összefogó IKOP és RSZTOP áll. A legtöbb céges pályázót érintő GINOP program ugyan átlépte már a bűvös 1000 milliárd forintos határt (meghirdetett keretösszeg), de még mindig csak a teljes 7 éves keret 40,5%-ánál járunk. Összességében elmondható, hogy viszonylag jól áll a kormány a pályázatok meghirdetésével, és tejesíthetőnek tűnik az a cél, hogy idén év végére a 7 éves keretek 85%-át meghirdessék, jövő nyárig pedig 100%-át. Ezzel és a piacon keringő magas pályázati volumennel (több mint 5100 milliárd) is összefügg, hogy idén hónapról-hónapra fokozatosan minimálisra csavarta az új meghirdetések keretét a kormány.

A meghirdetési cél tehát nincs veszélyben, az idei kifizetési cél viszont egyre nagyobb veszélybe kerül.Nagy horderejű döntést hozott júliusban a magyar kormány
A pályázókat a meghirdetések mellett az eredmények és a kifizetett összegek is fokozottan érdekli, és jó hír, hogy a nyertes projektek darabszáma, illetve az általuk elnyert támogatás, valamint a már megtörtént kifizetés is jelentősen emelkedett július hónapban.
Amennyiben az aktuális fejlesztési statisztikák alapján nézzük, hogy hogyan áll a hatályos támogatási szerződések darabszáma, akkor 3231 darabot látunk, 1875 milliárd forintnyi összes megítélt támogatási volumennel. Júliusban azt látjuk, hogy minden egyes Operatív Program esetében nőtt a nyertesek száma.

Legkiugróbb a gazdaságfejlesztési pályázatok új nyerteseinek száma: összesen 203 db új nyertest látunk. Ezt követi a KEHOP 152, míg a TOP 125 új nyertessel. A táblázat talán legfontosabb új fejleménye, hogy júliusban az új megítélt támogatások összege egyetlen hónap alatt 603 milliárd forinttal nőtt, amely brutális összeg: a teljes 7 éves EU-támogatási keret 7%-át teszi ki.Nagy horderejű döntést hozott júliusban a magyar kormány
Az alábbi ábrán azt mutatjuk be, hogy a támogatott projektkereső szerinti darabszámok (3500 db) hogyan futottak fel idén, és velük párhuzamosan az EMIR szerinti megítélt támogatások volumene (603 milliárddal 2465 milliárd forintra ugrás) hogyan alakult.

Nagy horderejű döntést hozott júliusban a magyar kormány
Végül érdemes egy ábrán bemutatni azt is, hogy a 2014-2020-as uniós ciklus három talán legfontosabb adata hogyan alakult eddig. A meghirdetett pályázatoknál jelenlegi állás szerint 5137 milliárd forintnál járunk a Portfolio adatbázisa alapján, azaz a 7 évre jutó teljes uniós összegnek már az 58%-át meghirdette a kormány. A már nyertesnek hirdetett projektek együttes volumene 2465 milliárd forintra ugrott (7 éves keret 28%-a), azaz a pénzek már közel egyharmada sorsáról meghozta a döntést az Orbán-kormány. Ez az előrelépés persze szükséges ahhoz, hogy segíteni tudjon a kifizetési számok felpörgetésén. Erre a gazdaságélénkítésen túl azért van szükség, mert ezen a területen egyelőre elég rosszul áll saját 2000 milliárdos idei céljához képest a kormány:

júliusban csak 66 milliárddal 313 milliárd forintra nőtt az idei kifizetések volumene, azaz az éves célnak (2048 milliárd) még mindig csak a 15%-ánál járunk, a 7 éves keretnek pedig csak a 3,5%-ánál.Nagy horderejű döntést hozott júliusban a magyar kormány
koronavírus coronavirus virus
Koronavírus
szentendrei hév megálló
építőipar 2020 konferencia
vonatvasutmagyarshutter-20170719
GraphisoftPark
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes