Még mindig az államkasszából fizetjük az új uniós nyerteseket
Uniós források

Még mindig az államkasszából fizetjük az új uniós nyerteseket

Portfolio
A 2014-2020-as pénzügyi időszakban még mindig a magyar költségvetés terhére fizeti ki a kormány az eddigi új nyerteseket - tájékoztatta a Miniszterelnökség a Magyar Nemzetet. A legfrissebb statisztikák szerint már 387 milliárd forinton áll a kifizetett összeg számlálója ezzel szemben a kezdeti előfinanszírozás és az éves előlegek már folyósított összegei 321 milliárd forintot tesznek ki. Azaz az eddigi összes kifizetés csaknem egészére már érkezett pénz Brüsszelből.
A 2014-2020-as ciklus során az Európai Bizottság hazánknak eddig csak előleget fizetett, a fejlesztések során keletkező számlákat még nem ellentételezett Brüsszel - derült ki a Miniszterelnökség tájékoztatásából. Ez annyit jelent, hogy tényleges forráslehívás még mindig nem történt a rendelkezésünkre álló 12 ezer milliárd forintos keretösszegből.

A 3558 db nyertes pályázóból, már 3266 rendelkezik hatályos szerződéssel, melynek a lekötött összege közel 2000 milliárd forint. A hivatalos pályázati oldalon található jelenlegi statisztikák alapján 1326 nyertesnek fizettek már ki 332 milliárd forintot, de ezt a központi költségvetés kockázatára és terhére.

A lap legfrissebb adatai alapján már a Vidékfejlesztési Programmal együtt július 25-ig az államkasszából 387 milliárd forint kifizetése történt meg. Ez akkor válhat majd uniós pénzzé, ha az EU rendben találja a beruházásokat, és utólag ellentételezi a támogatási szerződésben megszabott összeghatárig a kiadásokat. A Miniszterelnökség hozzátette, hogy a kezdeti előfinanszírozás és az éves előlegek már folyósított összegei 321 milliárd forintot tesznek ki, az időközi költségnyilatkozat utalása azonban még várat magára. Így megállapíthatjuk, hogy az eddigi összes kifizetés csaknem egészére érkezett már a Bizottságtól pénz.

A lapnak azt is elárulták, hogy eddig csak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programhoz (GINOP) kapcsolódó Ifjúsági Garanciaprogram kapcsán küldtek ki ellentételezésre pályázati pénzekhez kötődő számlákat, melynek összege 2,8 milliárd forint. A felhíváshoz kapcsolódó pénzügyi elszámolásában azonban nem született még döntés.

A számokon végignézve minimális esély mutatkozik a kormány 2048 milliárd forintos kifizetési ígéretének teljesítésére. Lázár János azt mondta, év végéig ennyi pénzt mindenképp eljuttat a kormány a nyertes pályázókhoz, de ez az elképzelés úgy tűnik, veszélyben van, mint azt már kifejtettük egy korábbi cikkünkben is.

A Miniszterelnökség szerint az év második felétől azonban több száz milliárd forintos nagyságrendben indulhatnak a forráslehívások, ami sokat segíthet a ígéret megvalósításában, illetve az sem jelent majd problémát, ha felszalad az itthoni kifizetések összege.
embere_frankfurt_reptér_getty_stock
Ray Dalio
koronvavirus
koronavirus kina villamosszeomlas gazdasag novekedes
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa