Elvennék az agrártámogatásokat? - Furcsa harcba kezdett a kormány
Uniós források

Elvennék az agrártámogatásokat? - Furcsa harcba kezdett a kormány

MTI
Portfolio
Lázár János a ma délutáni Kormányinfo tájékoztatón, Fazekas Sándor pedig egy ma esti minisztériumi közleményben szállt síkra a Magyarországnak is járó uniós agrártámogatások megőrzése, hosszú távú fenntartása mellett, noha ezek ellenkezőjét tudomásunk szerint hivatalosan nem kezdeményezte se az Európai Bizottság, se egyéb nagy EU-tagállam.

Az árnyékkal bokszolunk, vagy tényleg van valami a háttérben?Különösen érdekes, hogy a kvótareferendum előtt egy hónappal a magyar agrárminiszter azt hangsúlyozza: nem szabad átcsoportosítani a nekünk is járó agrárpénzeket a bevándorlási probléma kezelésére. Úgy tűnik, hogy
  • vagy a kvótareferendum sikeressége érdekében egy újabb népes itthoni társadalmi csoport "hergelése" történik,
  • vagy a magyar kormány új harca a háttérben kapott jelzésekből táplálkozik.

Nem világos azonban a mai kommunikációból, hogy a 2014-2020-as ciklusra fixen járó, vagy a 2020 utáni időkre még nem is rögzített pénzekért indult el a valódi harc. Előbbi támogatásokat csak egyhangú döntéssel tudnák módosítani az EU-tagállamok (ami szinte esélytelen), utóbbiak hosszú távú megőrzéséért 2016 kora őszén síkra szállni pedig talán picit korainak tűnik (igaz az Európai Bizottság 2020 utáni időkre vonatkozó közös költségvetési politikai irányvonalait várhatóan néhány hónapon belül nyilvánosságra hozzák).

Az agrárpénzek túl magas arányát a közös uniós kasszán belül (kb. 35%) régóta érik erős kritikák, de nagy tagállamként a franciák eddig mindig sikerrel védték ki a támogatások csökkentésére irányuló kezdeményezéseket. Fazekas Sándor közleménye szerint most is a francia agrárminiszter kezdeményezte a találkozót a témában és könnyen lehet, hogy a 2020 utáni időkre Brüsszel most is megpróbál faragást megkísérelni, így a támogatások fenntartásában érdekelt nagyobb agrárgazdaságok (így mi is) érthetően össze akarnak zárni.

A kérdés összekapcsolása a menekültválság költségeinek kezelésével ugyanakkor meglepő és új irány, eddig ugyanis a nagyobb nyugati tagállamok politikusai rendre "csak" a strukturális és kohéziós támogatások megvágását vetették fel azon országok felé, amelyek kivonják magukat a nagyobb terhek alól (pl. Magyarország). Amint az alábbi ábránkon látszik: az utóbbi években évente mintegy 400-450 milliárd forintot tett ki az itthon kifizetett agrártámogatások volumene (a GDP 1,3%-a körüli tétel!), amelynek nagy része egyébként a földalapú támogatásokat takarja. A vidékfejlesztési jellegű támogatások nagy része pedig a strukturális és kohéziós pénzek között került kimutatásra.


Elvennék az agrártámogatásokat? - Furcsa harcba kezdett a kormány
Amint a mai hírfolyamban beszámoltunk róla, Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt a mai Kormányinfó tájékoztatón, hogy Orbán Viktor kormányfő négypontos csomagot fog majd Brüsszelben képviselni
  • Kiemelten fontos, hogy az uniós gazdaságpolitika szigorú költségvetési fegyelemre alapozzon.
  • Első a biztonságpolitika.
  • Maradjon fent a közös kohéziós- és agrárpolitika.
  • A migrációkezelés vagy a szociális ügyek kérdése maradjon nemzeti hatáskörben.


A fentiek után pár órával jelent meg Fazekas Sándor földművelésért felelős miniszter közleménye az MTI-n, amelyből néhány érdekesebb mondatot félkövérrel ki is emelünk:

"FM: nemzeti érdek a magyar gazdák uniós támogatásának hosszú távú fenntartása

A magyar gazdák érdekeit szolgáló uniós agrárforrások hosszú távú fenntartásának támogatása érdekében utazott Franciaországba Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Európai Unió (EU) agrárminisztereinek csütörtökön kezdődő megbeszélésére - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A közlemény szerint a miniszteri konferenciára a francia agrárminiszter, Stéphane Le Foll hívta meg kollégáit.

Fazekas Sándor a közleményben kiemelte: "a magyar gazdák és minden magyar ember elemi érdeke, hogy az Európai Unió pénzügyi forrásai a jövőben is a természetes, egészséges, GMO-mentes élelmiszerek termesztését támogassák".

Hangsúlyozta azt is, ahhoz, "hogy a jövőben is földjeinken megtermelt, jó minőségű magyar élelmiszerek kerülhessenek asztalainkra, nélkülözhetetlen, hogy az unió továbbra is a családi gazdaságokat támogassa, az agrártámogatásokat ne csoportosítsa át más területekre".

A földművelésügyi miniszter szerint nem engedhető meg, hogy az agrárcélú uniós támogatásokat más célokra, például a bevándorlási kérdés kezelésére, "vagy a vegyi úton előállított élelmiszerek gyártására, klónozott, génmanipulált, vegyszerekkel, LED világítással felnevelt növényekre; ipari parkokban, konténerekben, tartályokban előállított, avagy rovarfehérjékre épülő húsféleségek előállításának támogatására csoportosítsák át".

A francia tárcavezető is azt emelte ki a meghívóban, hogy az EU mezőgazdasági minisztereinek szorosan együtt kell működniük azért, hogy az uniós agrárpolitika új lendületet kapjon, hiszen az az európai integráció egyik legfontosabb, legalapvetőbb politikája, amely hozzájárul a globális élelmezésbiztonsághoz is.

A konferencián az agrárminiszterek megvitatják majd, hogy a globalizálódó világban egy rugalmas, versenyképes és fenntartható uniós agrárszektor érdekében a közös agrárpolitika miként járulhat hozzá a közös európai projekt sikeréhez. A találkozón az uniós államok miniszterein kívül az Európai Parlament képviselői is részt vesznek."
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU