A magyar cégvezetők több mint fele tud konkrét korrupciós esetről
Uniós források

A magyar cégvezetők több mint fele tud konkrét korrupciós esetről

Portfolio
A magyar vállalatok vezetőinek 54 százaléka tud legalább egy olyan esetről, amikor korrumpálni próbálták a hivatalos szerv ügyintézőit és ugyanezen megkérdezett vezetők 12-18 %-a fogadna el vagy fontolna meg korrupciós ajánlatot - hangzott el az EY Magyarország és az MKIK Gazdasági és Vállalkozás Kutatási Intézet közös rendezésű mai sajtótájékoztatóján. Érdemes még kiemelni, hogy a vezetők nagy számban, 61,3 %-ban gondolják úgy, hogy a kilépő dolgozóik soha nem viszik magukkal a cég adatait. A felmérés az információbiztonságra és a valós adókockázatokra is fókuszál.

Meglepően sokan nem akartak válaszolni

Elsőként Tóth István János, a MKIK GVI ügyvezető igazgatója mondta el a vizsgálat módszertanát, mely szerint 300 céget vontak be a vizsgálatba. A vizsgálat alapját kérdőív képezte, melyet személyesen kérdeztek végig a legalább 50 főt foglalkoztató cégek vezetőitől. A válaszadók hajlandósága romlott, hiszen korábban 60-70% válaszolt a feltett kérdésekre, most pedig 30 % volt hajlandó válaszolni, így most sokkal több céget kell felkeresni.

A korrupció megítélése Magyarországon

Nincs változás a korrupció megítélésében a KKV-k körében, érzékelik, de úgy gondolják, hogy nem érinti őket - mondta el Fábián Lívia, az EY Magyarország igazgatója. Ha nem a megkérdezett cégvezetők vállalkozásában lévő korrupcióról kérdezték őket, akkor 54 százalékuk biztosan tudott mondani egy olyan esetet, amikor korrumpálni próbálták más cégvezetők a hivatalos szerv ügyintézőit. Ha viszont átfordították a kérdést, és azt kérdezték meg tőlük, hogy a saját vállalkozásában van-e korrupció, akkor már 94%-ban azt mondják, hogy nem volt etikai vétség. Az elemzésben még egy fontos dologra kaptak választ, mégpedig, az, hogy a vállalatvezetők 12-18 %-a fogadna el vagy fontolna meg korrupciós ajánlatot.

További vizsgálat alapját képezte még, hogy, mely munkakörökhöz társítanak magas korrupciós gyanút a vállalatvezetők, továbbá vizsgálták az összeférhetetlenséget és az etikai kódex meglétét is. A munkaköröket tekintve legnagyobb kockázatot a raktáros és árubeszerző munkakörökben látják. Pozitív változás, hogy a vállalatoknak több mint a fele, azaz 54 százaléka rendelkezik etikai kódexszel, mely több mint 20 százalékos emelkedés a tavalyi értékekhez képest.

Információbiztonság, adatvédelem

Az elemzés során az adatvédelem témakörében a slágertéma a bizalmas információk védelme és az elektronikus adatok kezelése.

Ebben tárgykörben arra tértek ki a kutatás készítői, hogy a vállalatvezetők melyik veszélyforrást látják a legkockázatosabbnak. Az összesített válaszokból azt állapították meg, hogy a cégvezetők mindegyik veszélyforrást közel egyenlően ítélik meg kockázatosnak, tehát körülbelül a vizsgált veszélyforrások 9-18 %-ot tesznek ki. A másik kérdéskör, ami foglalkoztatta az elemzőket, hogy a vezetők mennyire gondolják veszélyforrásnak azt, hogy egy kilépő kolléga elviszi a cég adatait, biztonsági információit. A vállalatvezetők meglepően nagy számban, 61,3 %-ban azt válaszolták, hogy a kilépő kollégák soha nem viszik magukkal a cég fontosabb információit. Ez a szám növekvő tendenciát mutat az előző évekhez képest, hiszen az elmúlt években 35-45 % között volt ez az arány. Ezzel együtt a megkérdezett vezetők 18 százaléka szerint az adatvédelem szemszögéből a legkockázatosabb az, hogy a kilépő dolgozók elviszik, eltulajdonítják a vállalkozásról a legfontosabb információkat.

Valós adókockázat

A kutatásból kiderül, egyre több cégvezető számára ismerős a kellő körültekintés fogalma és követelményrendszere, ugyanakkor a vállalatok mindössze 40 százaléka rendelkezik olyan belső szabályzattal, amely előírja a szállítók, vevők átvilágítását. A kutatás válaszai alapján azt a következtetését vonták le az elemzők, hogy az elméleti tudás ellenére a gyakorlatban nem ismerik fel az adóelkerülésre utaló helyzeteket a vezetők. A cégek 27%-a nem foglalkozna azzal, hogy ha megtudná, hogy a külföldre értékesített terméket üzleti partnere visszaszállítja Magyarországra és itthon értékesíti. Annak ellenére, hogy ez kiemelt kockázat a cégek 22 %-a nem tudná mit kell tenni ilyen esetben.

Korrupciós kockázatok cégméret szerint

Az elemzés egyik részeként összehasonlították a közép és nagyvállalatok korrupciós kockázatait, melyből kiderült, hogy a közepes vállalatok kevésbé ismerik fel a korrupciós kockázataikat.

A magyar cégvezetők több mint fele tud konkrét korrupciós esetről
Az fenti képen jól látható, hogy a nagyvállalatok 56 százaléka rendelkezik etikai szabályzattal, ezzel szemben a közepes méretű cégeknél ugyanez az arány 38 százalék. A korrupciós kockázatot jelentő munkakörök tekintetében megegyezik a közepes és nagyvállalatok véleménye, csak a munkakörökhöz kapcsolható arányban van eltérés.
Egyetlen dolgot emeltek ki az EY Magyarország szakértői az adathalmazból, hogy a közepes vállalkozások jobban félnek attól (21%), hogy a kilépő dolgozója visz el adatot a cégtől, mint a nagyvállalat (11%).
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.