Lehet, hogy Brüsszel nem fizet, de a kormány már szórja a pénzt
Uniós források

Lehet, hogy Brüsszel nem fizet, de a kormány már szórja a pénzt

Vízi Ildikó
Reggeli cikkünkben már jeleztük, hogy Brüsszel akár fel is függesztheti az összes strukturális és kohéziós támogatás kifizetését Magyarország felé, ha súlyos problémákat állapítanak meg a készülő jelentésben. Ezzel szemben szeptemberben a kormány hatalmas összeggel pörgette meg az EU-pénzek kifizetésének számlálóját, pontosan 302 milliárd forintot utalt ki, így már 692 milliárd forintra nőtt az idei kifizetések volumene - derült ki a Portfolio havi elemzéséből. Ez az összeg még mindig csak a hét évre járó teljes keretösszegnek a 7,3%-át teszi ki, míg az éves kifizetési célnak még mindig csak a 34%-át fedi le. A szeptemberi kifizetési hajrá nagyon kellett ahhoz, hogy összejöjjenek a harmadik negyedévre előírt kifizetési célszámok. Ez a Portfolio összesítése szerint három Operatív Programban (OP) sikerült, így az ezen dolgozó szakemberek biztosan számolhatnak a 3 havi célprémiummal. Három program esetében rezeg a léc és további három OP-ban egyáltalán nem számolhatnak ezzel a plusz pénzzel.
Reggeli cikkünk: 2016.10.05 05:10 Komoly a helyzet: minden EU-pénzt megtagadhat tőlünk Brüsszel

Szeptemberben beindult az élet

Szeptemberben 23 új uniós pályázatot hirdettek meg 331,3 milliárd forintos keretösszeggel. Az augusztusban megjelent 10 felhívás 77,45 milliárdos összegéhez hasonlítva igencsak hatalmas növekedés tapasztalható. A felhívások száma duplájára, míg a meghirdetett keretösszeg az ötszörösére növekedett az augusztusi hónaphoz képest.

Lehet, hogy Brüsszel nem fizet, de a kormány már szórja a pénzt
A vizsgált hónapban az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) programban volt kiemelkedő a megjelent felhívások száma, ami azt jelenti, hogy összesen 16 új felhívás jelent meg 254,42 milliárdos összeggel. Emellett a Vidékfejlesztési Programban(VP) és a Versenyképes Közép- Magyarország Operatív Programban (VEKOP) jelent meg két-két felhívás, míg a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) három felhívást hirdettek 27,83 milliárdos kerettel.

Lehet, hogy Brüsszel nem fizet, de a kormány már szórja a pénzt
Azt is megvizsgáltuk, hogy az elmúlt 9 hónap elteltével hogyan állnak az egyes Operatív Programok a pályázatok meghirdetésével. Amint az, az alábbi táblázatban is jól látható, még mindig a közlekedésfejlesztési és a szociális pályázatokat összefogó IKOP és RSZTOP áll a legjobban, vagyis 100%-on. A legtöbb céges pályázót érintő GINOP program meghirdetett keretösszege már 1053 milliárd forint, de még mindig csak a teljes 7 éves keret 41,3%-ánál járunk, ebben nem történt változás az augusztushoz képest.

A legnagyobb változást az EFOP-ban figyelhetjük meg, ahol az előző hónaphoz képest 16 új pályázatot hirdettek meg 254,42 milliárdos keretösszeggel, így a program már a teljes 7 éves keret közel felénél jár.
Összességében elmondható, hogy viszonylag jól áll a kormány a pályázatok meghirdetésével, és teljesíthetőnek tűnik az a cél, hogy jövő nyárig meghirdessék a 7 éves keret 100%-át.

Megállapíthatjuk, hogy a kormány által tervezett meghirdetési cél tehát nincs veszélyben, viszont ezzel párhuzamosan az idei évre tervezett kifizetési cél továbbra is veszélybe van.

Lehet, hogy Brüsszel nem fizet, de a kormány már szórja a pénzt

Már túl a 4000 nyertesen és közel a 3000 milliárdos megítélt támogatási összeghez

A pályázati felhívások meghirdetése mellett az eredmények és a megítélt támogatások összegének alakulása is foglalkoztatja a pályázókat. Jó hír számukra, hogy a nyertes projektek darabszáma, illetve az általuk elnyert támogatás, valamint a már megtörtént kifizetés is jelentősen emelkedett augusztus hónapban.

Amennyiben az aktuális pályázati statisztikák alapján nézzük, hogy hogyan áll a hatályos támogatási szerződések darabszáma, akkor 3863 darabot látunk, 2493,9 milliárd forintnyi összes megítélt támogatással. Szeptemberben azt tapasztaljuk, hogy minden egyes Operatív Program esetében nőtt a nyertesek száma, kivételt csak a VEKOP képez ez alól.

Legkiugróbb adatot az emberi erőforrások fejlesztési pályázatok számában tapasztalunk: összesen 173 db új nyertest számlálunk, ezt követi a KEHOP 82, míg a TOP 70 új nyertessel. A gazdaságfejlesztési pályázatok esetében csak 30 új nyertest hirdettek, összesen 56,2 milliárdos összeggel. A táblázat legfontosabb számai, hogy szeptemberben az új megítélt támogatások összege 257 milliárd forinttal nőtt, illetve, hogy 368 új nyertes pályázót hirdettek ki. A megítélt támogatások összege az előző hónap 230 milliárdos összegéhez képest közel 20 milliárd forinttal növekedett.

Érdemes megjegyezni, hogy a hivatalos pályázati oldal Fejlesztési információk, Aktuális Statisztikái menüpont alatt már a Vidékfejlesztési Program keretében hirdették 2 új nyertest, összesen 20 milliárd forintos megítélt támogatással, addig ezzel szemben szintén a hivatalos oldalon a támogatott projektkereső menüpontja alatt nem találunk adatot a Vidékfejlesztési Program nyerteseiről. Ennek az éltérésnek az oka a technikai segítségnyújtás keretében kiosztott 20 milliárd forint. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor a megítélt támogatás teljes volumene 2971 milliárd forint. Elemzésünkben 2951 milliárd forinttal számoltunk a rendszerben lévő anomália miatt.

Lehet, hogy Brüsszel nem fizet, de a kormány már szórja a pénzt
Elemzésünkben bemutatjuk azt is, hogy a támogatott projektkereső szerinti darabszámok (4269 db) hogyan futottak fel idén, és velük párhuzamosan az EMIR szerinti megítélt támogatások volumene (257 milliárddal 2951 milliárd forintra ugrás VP nélkül) hogyan alakult.

Lehet, hogy Brüsszel nem fizet, de a kormány már szórja a pénzt
Érdemes egy ábrán bemutatni azt is, hogy a 2014-2020-as uniós ciklus három talán legfontosabb adata hogyan alakult eddig. A meghirdetett pályázatok összege a jelenlegi állás szerint 5545,7 milliárd forintnál jár a Portfolio adatbázisa alapján, azaz a 7 évre jutó teljes uniós összegnek már közel 60%-át meghirdette a kormány. A már nyertesnek hirdetett projektek megítélt támogatásának együttes volumene 2951 milliárd forintra (VP nélkül) ugrott, mely a 7 éves keret 33%-a, azaz a pénzek már közel egyharmada sorsáról meghozta a döntést a kormány. A kifizetési számok felpörgetéséhez nagyban hozzájárul a gyors döntéshozatal, amelyre azért van szükség, mert ezen a területen egyelőre elég rosszul áll saját 2000 milliárdos idei céljához képest a kormány:

szeptemberben 302 milliárddal 692 milliárd forintra nőtt az idei kifizetések volumene, azaz az éves célnak (2048 milliárd) még mindig csak a 34%-ánál járunk, a 7 éves keretnek pedig csak közel a 7,3%-ánál.Lehet, hogy Brüsszel nem fizet, de a kormány már szórja a pénzt

Melyik Operatív Programban fizetnek célprémiumot?

Végül nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy hogyan alakul a kormány 2016. évi kifizetési terve és a dolgozók célprémiumának sorsa. Mint azt korábbi cikkünkben már megírtuk július elején még csak közel 248 milliárd forinton állt kifizetések összege az összes Operatív Programot tekintve, így ahhoz képest a mostani 692 milliárdos eredmény még "csak" 444,7 milliárdos növekedést jelent, így egyelőre elmarad a negyedév egészére előírt 541 milliárdtól. Ha azonban az egyes Operatív Programokat vizsgáljuk, hogy hogyan alakult az eddigi kifizetés a negyedévre előírt célszámhoz képest, akkor azt látjuk, hogy a közlekedésfejlesztésnél (IKOP) és a területfejlesztésnél (TOP) már túlteljesült a célszám. Ez azt jelenti, hogy az ezen a területen dolgozó államigazgatási szakemberek jó eséllyel számíthatnak az egész éves fizetésük negyedét kitevő 3 havi célprémiumra. Ugyanebben a helyzetben van a KEHOP, ugyanis 100 %-ban teljesült az előírt célszám, így ezen a területen dolgozók is számíthatnak a prémiumra.

A táblázatunkból ugyan az látszik, hogy az EFOP-nál, a GINOP-nál, és a KÖFOP-nál nem sikerült a 100 %-os teljesítés, minimális eltérés tapasztalható, de ez amiatt lehet, hogy a mi összevetési alapunk július 5-ei adat és nem július 1-ei. Így ebből a tényből kiindulva elképzelhetőnek tartjuk, hogy mégis teljesülnek a negyedévre előírt számok a fent említett 3 OP vonatkozásában. Ha mégsem teljesülne a 100%, akkor a szabályrendszer szerint az előírt szám 75%-100% közötti teljesítése esetén még egyhavi célprémium járhat a munkatársaknak.

Amit biztosan állíthatunk a táblázat alapján, hogy az MAHOP-nál, a VP-nél, illetve a VEKOP-nál nem sikerült teljesíteni az előírt célokat, így ezen területen dolgozók nem számíthatnak prémiumra.

Lehet, hogy Brüsszel nem fizet, de a kormány már szórja a pénzt
A táblázat a 2016.10.04. 16:30 perckor érvényes, legfrissebb adatokat tartalmazza.
Boeing
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
DBZOL20200106014