Előfizetői tartalom

Gyanús magyar EU-pályázatot mutatott be Brüsszelben az Európai Számvevőszék

MTI
Portfolio
Az Európai Számvevőszék ellenőreinek becslése szerint tavaly a 145,9 milliárd eurónyi uniós kifizetésből 5,5 milliárd eurónyi, azaz 3,8%-nyi volt szabálytalan, azaz az elfogadható 2,2%-os aránynál jóval magasabb, de a 2014-es 4,4%-nál alacsonyabb - ez derült ki az intézmény által ma nyilvánosságra hozott 2015-ös éves jelentésből. Az 5,5 milliárd eurónyi kifizetés nem az esetleges csalás, gyenge hatékonyság vagy pazarlás mértékére utal, hanem arra a becsült pénzösszegre, amelyet nem kellett volna kifizetni, mivel felhasználására nem az uniós jogszabályoknak teljes mértékben megfelelő módon került sor. Példaként egy 2013 végén kiírt magyar mezőgazdasági pályázat körülményeit is bemutatja az éves jelentés.
Nem kellett volna kifizetniAz éves jelentésben a számvevők hangsúlyozták, hogy ezt az 5,5 milliárd eurót nem elpazarolták vagy elcsalták a tagországok, a hibák egy része olyan kifizetésekhez kapcsolódik, amelyek esetében nem teljesültek teljes mértékben a támogathatósági feltételek, de ezek a támogatások akkor is kedvező hatást gyakorolhattak és hasznot hozhattak, ha felhasználásuk...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái