Fontos levelet küld Lázár Brüsszelbe - Eldőlhet az EU-források sorsa
Uniós források

Fontos levelet küld Lázár Brüsszelbe - Eldőlhet az EU-források sorsa

Portfolio
Nehéz volt a múlt szerdai brüsszeli tárgyalásunk és az aszfaltügy lezárása után is várhatók még kemény viták Brüsszellel - jelezte a mai Kormányinfo tájékoztatón Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője. Utóbbi kapcsán a Portfolio úgy tudja: a napokban küld a kormány egy fontos levelet az Európai Bizottságnak, amelyben a brüsszeliek által szeptemberben feltett kérdésekre küld tételes válaszokat. Ezeken a válaszokon sok múlik, konkrétan az, hogy a nyáron lezajlott uniós audit után folyósíthatók-e az uniós források. Csepreghy Nándor, a tárca helyettes vezetője egy tegnapi interjúban már jelezte, hogy bizonyos területeken hajlandó lenne engedni a kormány.
Amint külön hírfolyamunkban beszámoltunk róla, többek között az alábbiakról beszélt Lázár a mai Kormányinfón:
  • Nehéz tárgyaláson vannak túl Brüsszelben (múlt szerdán jártak kint), a Bizottság szerint Magyarország túl gyorsan halad a források lehívásában (a 7 évre szóló keret 73%-ára meghirdettek már pályázatokat, több mint egyharmadát már el is osztották). Ezt és a gyors haladás miatti kiemelt brüsszeli figyelmet tegnap már jelezte a tárca egyik helyettes államtitkára.
  • Lázár szerint ha ezt az ütemet tudjuk tartani, akkor az idén legalább 1600 milliárd forintot tud majd kifizetni a kormány az uniós támogatásokra (ez elmaradna az eddig hivatalosnak mondott 2048 milliárdtól, de közelebb esik ahhoz, mint amit például az MNB mondott reálisnak idénre: 1450 milliárd forinthoz).
  • A tárcavezető szerint azt tervezik, hogy 5000 milliárd forint körüli összegig megy fel még az idén az uniós pályázatoknál a kötelezettségvállalások volumene, illetve 7000 milliárd forintig nő majd az év végéig a meghirdetett pályázatok keretösszege (jelenleg a megítélt támogatások volumene 3100 milliárd forint közelében jár, a meghirdetett pályázatok keretösszege pedig 6500 milliárd forint közelében).
  • Az idei év lényegében az előkészítés és a kiírások jegyében telt az uniós pályázatoknál, jövő év a pályázati döntéseké lesz, majd 2018-2019 a megvalósítás éve lesz. Szavai szerint jó esély van arra, hogy a forrásokat 2017-ben leköti a kormány (kötelezettségvállalás a teljes keretre), illetve ebből eredően 2018-19-ben be is fejezi a 7 évre szóló keret kifizetését.
  • Az aszfaltügyet a Bizottság lezárta, ez 180 milliárd forintos befolyt összeget jelentett. 49 milliárdos pénzügyi büntetést kellett végrehajtani az aszfaltügyi számlákon (összhangban van a legutóbbi sajtóinformációkkal), ami nem jelenti azt, hogy ez a pénz elveszett volna, mert más útépítési számlákra fel lehet majd használni - teszi hozzá.
  • Elismerte, hogy vannak még egyéb ügyek, melyekben nehéz vitákra lehet majd számítani Brüsszellel.

Utóbbi pont arra utalhatott, hogy a nyáron lezajlott GINOP-audit nyomán vannak még vitás ügyek a Bizottsággal, és amint a tegnapi interjúban Csepreghy Nándor, a tárca helyettes vezetője, érzékeltette: a négy vitás területből egyelőre egy területen tervez engedni a kormány az egyezkedés ezen fázisában.


Úgy tudjuk, hogy a napokban fontos levelet küld el a kormány, illetve a tárca Brüsszelbe, amelyben tételesen válaszol azokra a kérdésekre, amelyeket a Bizottság szeptemberben tett fel a lezajlott GINOP-audit tapasztalatai alapján. Ez a levél nagyban befolyásolja majd, hogy mit ír bele a Bizottság az előzetes auditjelentésébe, amelyre egyébként majd 2 hónapja lesz reagálni Magyarországnak, illetve esetleg további engedményeket tehet majd a pénzfelfüggesztés elkerülése érdekében. Amint tegnap megírtuk: a magyar hatóságok arra törekszenek, hogy az auditjelentés nyomán továbbra is a kettes fokozatú bizottsági besorolást kapja a GINOP irányítási és kontroll rendszere, mert így a Bizottság elkezdheti majd kifizetni a 2014-2020-as ciklusra jutó GINOP és egyéb pénzeket. A felfüggesztési veszélyről és hátteréről bővebben ezekben a cikkeinkben írtunk:

Kész vitatkozni az EU-forrásokról a kormány

Lázár a Kormányinfón újra reagált az olasz miniszterelnök utóbbi napokban tett kemény kijelentéseire is. Ezek lényege, hogy ha Magyarország, illetve a többi visegrádi ország nem hajlandó kivenni a részét a menekültválság anyagi és egyéb terheiből, akkor az olaszok EU-s befizetésére ne számítsanak. Ezzel már a most zajló, 2014-2020-as ciklusban is büntetnék az olaszok a videgrádiakat, azaz menetközben is el akarják érni a 7 évre előre rögzített strukturális és kohéziós pénzek csökkentését. Ezt egyébként jogilag nem lehet kivitelezni, csak egyhangú, mind a 28 tagállam vezetőjének döntésével, ami így első ránézésre nylván kivitelezhetetlen.

Lázár azonban kissé meglepő módon elébe ment a dolognak és azt is mondta a sajtótájékoztatón: nem zárkózik el a kormány egy olyan vitától, ami az EU-támogatások esetleges elvonását is terítékre veszi, de ezért cserébe azt is kéri, hogy meg kell nyitni az uniós alapszerződés vitáját. (Ezt már huzamosabb ideje pedzegeti a kormány, hogy az alapszerződés is módosuljon, ami a jogok és kötelezettségek szélesebb spektrumában is az átrendezés felé mutatna, feltehetően az EU-n belüli nagyobb tagállami szuverenitás felé).

Nem zárkózunk el attól, hogy az alapszerződés felülvizsgálatra kerüljön a kohéziós alapok és a menekültválság kapcsán, de jelenleg nincs politikai alapja annak, amivel az olasz kormányfő fenyeget - fogalmazott Lázár. Ennek háttere: egyelőre se az uniós alapszerződés, se a 2014-2020-as uniós keretköltségvetés nem tartalmaz olyan összekötést és retorziót, hogy ha valamely tagállam nem veszi ki kellőképpen a részét a menekültválság terheiből, akkor azt büntetni lehessen az EU-pénzeken keresztül.

A témához kapcsolódik egyébként Csepreghy Nándor mai Figyelőben megjelent interjúja, amelyben azt jelezte: többek között azért is pörgeti gyorsan a kormány az EU-pénzek kifizetését, mert ha 2019 körül megtörténne a britek kilépése, akkor ez már a most zajló 2014-2020-as uniós ciklus kasszájának méretét is csökkentené (ha a britek nem lennének a továbbiakban a nettó befizetők és a németek nem pótolnák a kieső tételt).

Az érvelés szerint ha valamely tagállam képes gyorsan lekötni a saját 7 éves keretét, akkor az jól jár ahhoz képest, mint azok a tagállamok, amelyek lassabban haladnak és így a csökkenő kassza negatív hatásai rájuk hárulnak.
Ha kevesebb lesz a forrás, akkor valakitől el kell venni és csak attól lehet elvenni, aki még nem élt a neki felkínált lehetőséggel - vezette le Csepreghy.

Lázár a mai Kormányinfón új információként jelezte: az Európai Bizottság elvárása Magyarországgal szemben, hogy a teljes uniós pályázati rendszert digitalizálja 2017-18-ra, így hamarosan nem csak a nyertes, hanem a vesztes pályázatok és a tenderek is elérhetők lesznek elektronikusan.
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Szekesfehervar MFB rendezveny19