Előfizetői tartalom

Egy fillér sem jött még Brüsszelből - Orbánéknak lépni kellett

Weinhardt Attila
Mivel idén még nem kért számlaalapú kifizetést Brüsszeltől Magyarország, így nem is kapott még EU-támogatást, és ezért kellett 800 milliárd forinttal felfelé megnyitni a 2016-os költségvetés uniós pénzekkel kapcsolatos fejezetét - tudta meg a keddi kormányhatározat hátterét a Portfolio. Egyáltalán nem biztos, hogy ezt a költségvetési mozgásteret teljesen kihasználja majd a kormány, mivel ha kedvező jeleket kap Brüsszeltől a következő hetekben (ezt vetítette előre a mai Kormányinfón Lázár János), akkor elkezdi kiküldeni a kifizetési igényét, és így a döntés nem ugrasztaná meg akár 800 milliárd forinttal az idei pénzforgalmi deficitünket. Éppen erre utalt a Nemzetgazdasági Minisztériumtól érkezett válasz is.

Kezelni kellett a likviditáshiánytAmint megírtuk: egy keddi kormányhatározat 800 milliárd forinttal engedi felfelé megnyitni az idei költségvetési törvény uniós kifizetésekkel (strukturális és kohéziós pénzek) kapcsolatos főösszegét, ami brutális mértékű változtatást jelent. Úgy tudjuk, hogy azért kellett meglépni ezt, mert a magyar hatóságok idén még egyáltalán...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái