Év elejére tervezi a brüsszeli pénzesőt a kormány
Uniós források

Év elejére tervezi a brüsszeli pénzesőt a kormány

Portfolio
Eddig még nem küldött ki Brüsszelbe 2014-2020-as EU-támogatással kapcsolatos kifizetési igénylést a magyar kormány, így nem is kapott még pénzt onnan az előleg fizetésén felül - erősítette meg a Portfolio korábbi információit a Miniszterelnökség mai részletes írásos válasza. A Brüsszel felőli pénzhiány és az itthoni lendületes támogatás-kifizetések együttesen vezettek oda, hogy a minap 800 milliárd forinttal felfelé meg kellett nyitni az idei állami költségvetés uniós fejezetét. Azt is megtudtuk, hogy a kormány nem számol az EU-támogatások teljeskörű felfüggesztésének forgatókönyvével, sőt arra épít, hogy a jövő év elején nagy összegben ki tudja küldeni az itthoni számlákat kifizetésre, azaz jövő tavaszig igen jelentős EU-támogatások érkezhetnek majd meg Magyarországra.
Egy minapi brutális költségvetési átrendezés pontos hátterére kérdeztünk rá a Miniszterelnökség Sajtóosztályán, amelyre ma érkeztek meg a válaszok. Azt kérdeztük meg egyrészt, hogy "Mi az oka annak, hogy ekkora költségvetési átrendezés történt és így az idei évi költségvetési törvény 19-es (uniós) fejezet megfelelő alcímének felső korlátját 800 milliárd forinttal kinyitotta felfelé a kormány?"

A tárcától kapott írásos válasz szerint

Az 1018/2016 (I. 22.), valamint az 1214/2016 (IV. 29.) Korm. határozatok tartalmazzák 2016. évi kötelezettségvállalási és kifizetési tervet. A 2016-os évre mintegy 2 048 Mrd Ft kifizetése került beütemezésre az IH-k által számla kifizetés és előleg elszámolás alapon. Jelentősen megnövekedett a 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet idei módosítása értelmében a kifizethető előlegek részaránya. 2016. szeptember végéig a Bizottság a 2014-2020-as programok 2016. évi előlegeként és az előző évek előlegére összesen 323,6 Mrd Ft-ot utalt át, ez áll a XIX. fejezet rendelkezésére, ami viszont nem fedezi a megnövekedő kifizetési állományt. A 2016. évi költségvetés tervezése során ezzel nem volt lehetőség kalkulálni, ezért szükséges az előirányzatok felülnyitása.

A fentiek szerint tehát miközben itthon az előleg-kifizetési rendszer menetközben bőkezűbbé vált, aközben a Bizottság felől csak az előlegfizetések érkeztek meg, így lépni kellett. Arra is rákérdeztünk természetesen, hogy miért nem jött ennél több pénz még Brüsszelből. "Volt-e már kiküldött költségelszámolás Brüsszelbe a 2014-2020-as ciklus terhére, és ha igen, akkor pontosan mekkora összegben?"

A válasz szerint "Nem volt. Kivéve YEI, közel 3 Mrd Ft." (Ez a fiatalok foglalkoztatását célzó kezdeményezés, Youth Employment Initiative - a szerk.)

Ennek hátterére is rákérdeztünk: "Mi az oka annak, hogy egyelőre csekély összegű lehetett a kiküldött költségelszámolások összege?"

A válasz szerint "A kifizetések nagyobb része előleg."

A fenti válaszok megerősítik azokat a korábbi információinkat, miszerint:
  • Az itthon keletkezett kifizetések nagyobb része olyan előlegekhez kötődik, amelyek mögött még nincs teljesítés (szállítói előleg), illetve vitában állunk azok elszámolhatóságát illetően a Bizottsággal, ezért nem is tudtuk még ezeket kiküldeni
  • A kifizetések kisebb része pedig olyan itthoni kifizetésekhez kötődik, amelyekről bár ki tudnánk küldeni a számlákat, de nem merjük/akarjuk, mert nem szeretnénk azt megkockáztatni, hogy a Bizottság elkezdje a támogatások kifizetésének felfüggesztési procedúráját.
  • Ez ugyanis valós veszély (volt) a legutóbbi napok fejleményéig, de most már úgy tűnik, hogy elhárul a veszély, a viták nagyobb része rendeződik és a magyar hatóságok rövidesen elkezdhetik majd kiküldeni a felhalmozódott itthoni számlaállományt brüsszeli kifizetésre. Ebbe az irányba mutat az alábbi Portfolio-kérdésre adott Miniszterelnökségi válasz is.

Rákérdeztünk ugyanis arra is, hogy "Mikor tervez nagyobb összegű költségnyilatkozatot benyújtani a kormány Brüsszelnek, tekintettel a még nem lezárt GINOP audit eredményeire is?"

A rövid válasz szerint

Jövő év elején tervezzük, de az Európai Bizottsággal tárgyalásban állunk.

Ehhez kapcsolódóan rákérdeztünk arra is: "Számol-e a kormány azzal, hogy az auditjelentés kedvezőtlen tartalmú lesz (hármas besorolást kap a GINOP irányítási és kontroll mechanizmusa, amely miatt felfüggesztik a GINOP folyósítását Brüsszel felől és ez áthat más Operatív Programok brüsszeli kifizetésére is)?"

A határozott válasz szerint

Nem számol a Kormány ezzel a kimenetellel.

Végül arra is rákérdeztünk, hogy a 800 milliárdos átrendezés mit okoz a 2016-os költségvetés pénzforgalmi, illetve eredményszemléletű hiányára. Az erre érkezett válasz lényeges része:

Tekintettel arra, hogy az uniós források kifizetését és a nemzeti büdzsében való elszámolhatóságát sajátos ciklikusság jellemzi, a Kormány az egyes európai uniós programok megvalósíthatóságának garanciájaként a központi költségvetés terhére források átcsoportosításáról döntött. Ehhez, valamint az elkövetkezendő időszakban meghozandó kormányzati intézkedésekhez a magyar gazdaság teljesítménye, illetve ennek köszönhetően a költségvetés növekvő mozgástere (kedvező egyenleg) teremt lehetőséget, miközben továbbra is hangsúlyozzuk, hogy az államháztartás stabilitásának megőrzése, az államadósság csökkenése kiemelt fontosságú. 2016-ra az uniós módszertan szerinti hiánycél a GDP 1,7%-a, amely biztonsággal teljesíthető, akár még kedvezőbben is alakulhat.

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary
koronavirus
koronavirus romania jarvany
koronavirus szlovakia kijarai tilalom
boris johnson brexit
franciaorszagparizs
palaolaj
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Thierry Breton europai bizottsag koronavirus valsag javaslat