Előfizetői tartalom

EIB-hitelből fizetjük a vidékfejlesztési EU-pályázatok önrészét

Portfolio
400 millió eurónyi, mintegy 125 milliárd forintnyi hitelkeretet írt alá ma a magyar állam képviseletében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Európai Beruházási Bank alelnökével, amelyből a vidékfejlesztési EU-pályázatok állami önrészét fizeti ki az állam. Ezt az önrészt költségvetési deficit esetén egyébként is hitelből fizetné az állam adósságot keletkeztető tételek kibocsátásával. Az EIB-hitelkeret igénybe vétele viszont azt jelenti, hogy most 1-3%-os forintpiaci állampapír kamatok helyett ennél olcsóbban adósodik el az állam euróban. A pályázatok nyertesei viszont semmit nem éreznek az egészből: a pénz hozzájuk ugyanazzal az ütemezéssel érkezik majd, mintha az állam a háttérben nem "üzletelt" volna az EIB-vel.

A mai aláírási ceremóniáról az NGM által küldött közlemény főbb információi saját kiegészítéseinkkel: Hazánk a hitelkeretet 2020 végéig tudja felhasználni a Vidékfejlesztési Program kiválasztott intézkedéseihez kapcsolódóan. A forrás elsősorban mezőgazdasági üzemek és vállalkozások, valamint erdőterületek fejlesztésére, természeti katasztrófák által károsított...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái