Csúcsra pörgette az uniós pénzosztást a kormány
Uniós források

Csúcsra pörgette az uniós pénzosztást a kormány

Vízi Ildikó
Decemberben annyi új uniós pályázatot hirdetett meg a kormány (56 darabot), mint előtte júliustól novemberig összesen, amelyek keretösszege annyi (950 milliárd forint), mint a május és november között megjelent felhívásoké együtt - derül ki a Portfolio szokásos hó eleji összesítőjéből. Mindkét decemberi adat természetesen történelmi csúcs, de a pénzosztás későbbi fázisaiban is nagy hajrát produkált a magyar államigazgatás. Szilveszterig ugyanis már a 7 évre járó teljes keretösszeg háromnegyedére kiírták a pályázatokat és a keret közel felére már ki is hirdették a nyerteseket. Nagy az esély tehát arra, hogy tartható a kormány azon ígérete, miszerint tavaszig, de legkésőbb június végéig az összes EU-pályázatot kiírják Magyarországon. Mindezek mellett decemberben minden rekordot megdöntött az államigazgatás az uniós pénzek kifizetése terén is, amelyről már külön elemzésben megemlékeztünk:
2017.01.03 17:34 Elképesztő átutalást hajtott végre az év utolsó napjaiban a kormány

1 2

Rekord összegű pályázat jelent meg decemberben.
Vizsgálatunk szerint decemberben összesen 56 új uniós pályázati felhívás jelent meg 944,68 milliárd forintos keretösszeggel. A felhívások száma a novemberi 9 felhíváshoz képest hatszorosára, ezzel együtt a meghirdetett felhívások keretösszege pedig tizenegyszeresére növekedett, ami azt jelenti, hogy decemberben minden tekintetben rekordot döntött a kormány. Az őszi pályázati dömping után elmondhatjuk, hogy decemberben ömlöttek a felhívások a pályázókra.

Csúcsra pörgette az uniós pénzosztást a kormány
Decemberben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) kiemelkedő volt a megjelent felhívások száma, ami azt jelenti, hogy összesen 16 új felhívás jelent meg 603,13 milliárdos összeggel. Emellett az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) 12 új felhívás jelent meg 121,6 milliárd forintos keretösszeggel, illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) szintén 12 felhívás jelent meg, de kevesebb: 84,9 milliárdos kerettel. A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) sem elhanyagolható a maga 7 új pályázatával, melynek keretösszege 12,44 milliárd. Továbbá a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programot (VEKOP) se hagyjuk ki a sorból, ahol csak 5 új pályázat jelent meg, illetve a Vidékfejlesztési Programban (VP) 3, míg a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) 1 felhívást tettek közzé.

Csúcsra pörgette az uniós pénzosztást a kormány
Megvizsgáltuk azt is, hogy év végén hogyan álltak az egyes Operatív Programok a pályázatok meghirdetésével. Amint az az alábbi táblázatban is jól látható, még mindig a közlekedésfejlesztési és a szociális pályázatokat összefogó IKOP és RSZTOP áll a legjobban, vagyis 100%-on. A legtöbb céges pályázót érintő GINOP-ban figyelhető meg a legnagyobb változás decemberben, hiszen 16 új pályázatot hirdettek meg 603,13 milliárdos kerettel. A GINOP-ban meghirdetett pályázatok keretösszege az év végi hajrának köszönhetően 1667,6 milliárd forintra ugrott fel, ami azt jelenti, hogy a teljes 7 éves keret 65%-ánál járunk, mely az előző hónap 42%-hoz képest egy óriási növekedést jelent. Összességében pedig elmondhatjuk, hogy viszonylag jól áll a kormány a pályázatok meghirdetésével, ugyanis számításaink szerint, ha az összes operatív programot figyelembe vesszük, akkor a teljes 7 éves keret közel 75%-át már meghirdették.

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy teljesíthető lesz a kormány azon célja, hogy idén tavaszig meghirdetik a 7 éves keret 100%-át. De a cél teljesülését befolyásolja az, hogy a módosított Éves Fejlesztési Keretek menetrendje alapján bizonyos pályázatok meghirdetésének tervezett dátumát júniusra tették. A hivatalosan is elfogadott 2017. nyara az erősebb dátum, melyre biztosan teljesül a pályázatok 100%-nak kiírása.Csúcsra pörgette az uniós pénzosztást a kormány
Ez a cikk folytatódik
1 2
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
B11986CB-992B-864C-AC57-1B78C043F576