Már 2300 milliárd felett jár Orbán vidékjáró körútja
Uniós források

Már 2300 milliárd felett jár Orbán vidékjáró körútja

Portfolio
A korábban jelzett 1500-1700 milliárd forint helyett immár 2336 milliárd forintnál jár a Modern Városok Program projektjeinek teljes forrásigénye és ebben még nincs is benne az a 4 vidéki nagyváros, amelybe áprilisig látogat el Orbán Viktor kormányfő - írja a hvg.hu. A lap által megkapott adatok szerint ebből a brutálisan magas összegből 2016 végéig még csak 50 milliárd forintot kaptak meg a városok.
A Modern Városok Program (MVP) a megyei jogú városok megerősítését, infrastrukturális és egyéb fejlesztését tűzi ki középtávon és ennek érdekében 2015 tavasza óta több lépcsőben immár 19 várossal kötötte meg Orbán Viktor kormányfő a megállapodásokat. Ezeknek a fejlesztéseknek a teljes becsült forrásigénye Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettesének tavaly nyári, a Portfolio-nak adott interjúja szerint az 1500-1700 milliárd forintot is elérheti. Ehhez képest azóta

a jelek szerint számos új projekt is bekerül(t) a programba jóval nagyobb forrásigénnyel, mert a hvg.hu már azt írja, hogy a program jelenleg 2336 milliárd forintos becsült forrásigénynél jár, amelyben nincs még benne a Szegeddel, Salgótarjánnal, Győrrel és Hódmezővásárhellyel kötendő megállapodások keretösszege.

A négy várossal áprilisig tervezi ezeknek a programoknak a tető alá hozását a kormány a cikk szerint, és Lázár János a minapi Kormányinfón jelezte is, hogy január végén Szegedre látogat a kormányfő, majd a hvg.hu információi szerint Salgótarján következik.

A cikk néhány további fontosabb információja:
  • A 2336 milliárd forint csaknem harmadát, 497 milliárd forintot a Békéscsabával kötött megállapodás tesz ki, amelybe bele értendő az M44-es gyorsforgalmi út megépítése is
  • A teljes MVP keretösszegéből 2016 végéig mindössze 50 milliárd forint - vagyis az összeg alig több mint 2 százaléka - jutott el a városokhoz.
  • Ennek oka egyrészt az, hogy egyelőre a projektek előkészítési fázisánál tartunk, és Csepreghy hvg.hu-nak adott nyilatkozata szerint a kifizetések idén, a kivitelezések beindulásával kezdenek majd felpörögni. 2017-ben 152 milliárdot irányzott elő a kormány a programra, a legnagyobb összegek folyósítása pedig 2018-ban, illetve utána várható.
  • A program teljes megvalósítása biztosan nem fér bele a mostani kormányzati és önkormányzati ciklusba, legújabban a Miniszterelnökség is 2020-21-re saccolja a befejezést.
  • A tavaly év végéig megtörtént 50 milliárdos kifizetés másik oka, hogy tavaly decemberig csak viszonylag kevés projektről született meg a végső kormányzati jóváhagyás, aztán a karácsonyi ünnepek körül hirtelen tizennégy település összesen harminc beruházása kapott zöld utat és vele 20 milliótól 1,6 milliárd forintig terjedő hozzájárulást.
  • A támogatói okiratokban "100 százalék támogatási előleg" becenevet viselő summákat az aláírástól számított 30 napon belül meg is kapják a szerencsés önkormányzatok. A cikk szerint ők azért a szerencsések, mert a programba már bekapcsolt 19 megyei jogú városból eddig csak 14 jutott érdemi forráshoz: Székesfehérvár 7,5, Zalaegerszeg 6 vagy Sopron 4,5 milliárdjával szemben Veszprém számlájára eddig például csak 70, Tatabányáéra pedig mindössze 20 millió forint érkezett. Kecskemét és Szekszárd pedig annak ellenére is kimaradt eddig a pénzosztásból, hogy lassan egy éve megszáradt a pecsét a kormánnyal kötött megállapodásukon.
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem