Nem minden önkormányzat küzd a korrupció ellen
Uniós források

Nem minden önkormányzat küzd a korrupció ellen

Portfolio
Néhány nagyobb társaság a számottevő kockázatok ellenére sem épített ki erős védelmet a korrupcióval szemben, a kisebb társaságok jelentős része pedig még a legalapvetőbb kontrollokat sem hozta létre - derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ma nyilvánosságra hozott felméréséből. Az elemzésben megállapították, hogy minél nagyobb méretű egy társaság, annál nagyobbak a korrupciós kockázatai, de erősebb a kontrollrendszere is. A jelentés iránymutatásokat is megfogalmazott az önkormányzati társaságok integritási helyzetének javítása érdekében.
Az Állami Számvevőszék még tavaly szeptemberben 1910 többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságnak, többek között a Fővárosi Önkormányzat és a megyei jogú városok önkormányzati cégeinek küldte meg elektronikus úton a korrupciós kockázatokat felmérő kérdőívet, melyről korábbi cikkünkben beszámoltunk.

Az ÁSZ ma hozta nyilvánosságra a tavaly kiküldött kérdőívek eredményeit, mely 409 önkormányzati társaság válaszait foglalja magába. Az elemzés során a következő integritási indexek értékeinek alakulását vizsgálták, illetve megállapították a válaszadók átlagos indexértékeit is.

Az integritási indexek és értékei:
  • Eredendő veszélyeztetettségi tényezők (EVT) 28,4%
  • Korrupciós veszélyeztetettséget növelő tényezők (KVNT) 29,1%
  • Kockázatokat mérséklő kontrolltényezők (KMKT) 44,0%

A jelentés főbb megállapításai

  • Szoros a kapcsolat a mérlegfőösszeg által meghatározott vállalkozási méret és az adott csoportot jellemző integritási indexértékek között. A mérlegfőösszeg növekedésével párhuzamosan a válaszok alapján számolt integritási indexértékek is emelkedtek, vagyis minél nagyobb méretű volt egy társaság annál nagyobbak a korrupciós kockázatai, de erősebb a kontrollrendszere is.
  • A felmérés adatai alapján a közfeladat-ellátás mellett egyéb tevékenységet is végző társaságok csoportjában volt a legmagasabb korrupciós veszélyeztetettségi indexérték, azaz a korrupciós kockázati szintet növeli, ha egy társaság közfeladatai mellett más tevékenységet is végez. Ugyanakkor a kiépített kontrollok szintje a közszolgáltatások mellett egyéb tevékenységet is végző társaságoknál és a kizárólag közfeladatokat-ellátó, közszolgáltatásokat végző csoportban közel egyforma volt.
  • Kiderült továbbá, hogy jellemzően a vállalatcsoportba tartozó tagtársaságok vállalkozási méretei és az integritási indexértékeik is meghaladták az önállóan működő társaságok átlagos indexértékeit.

A megfogalmazott iránymutatások

  • A gazdasági társaságok döntő többsége nem alkalmaz rendszeres korrupciós kockázatelemzést, és nem épített ki a speciális korrupció ellenes rendszereket és eljárásokat. Javaslat: a meglévő kockázatelemzéseikbe integrálják a korrupciós kockázatok elemzését is, és ennek eredményeire alapozva építsék ki és működtessék a speciális integritási kontrolloknak azt a körét, amely leginkább alkalmas az azonosított korrupciós kockázatok mérséklésére.
  • Nagy számban voltak olyan kisméretű gazdasági társaságok, amelyeknek a kontrollszintje nagyon alacsony, így a korrupciós kockázatok szintje is általában alacsony. De ez nem jelenti azt, hogy nem alakulhatnának ki súlyos korrupciós helyzetek. Javaslat: a gazdasági társaságok építsék ki és alkalmazzák legalább a legalapvetőbb integritási kontrollokat, hiszen ezek hiánya teret adhat a korrupciónak.
  • A válaszadók egy jelentős csoportjánál magasak a korrupciós kockázatok, de ennek ellenére sem építettek ki megfelelő védelmi vonalat a korrupcióval szemben. Javaslat: a gazdasági társaságok önállóan is végezzék el korrupciós kockázataik felmérését, és kezdjék meg egy, erős integritásalapú irányítási rendszer kiépítését.
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.