Nem akar újfajta adókat befizetni az EU-kasszába Varga
Uniós források

Nem akar újfajta adókat befizetni az EU-kasszába Varga

Portfolio
"A magyar álláspont szerint egyelőre nincs szükség új saját források bevezetésére" az Európai Unió közös költségvetésében - többek között ezt tartalmazza a Nemzetgazdasági Minisztérium ma kiadott közleménye, amelyben összefoglalják a mai brüsszeli Ecofin-ülés néhány főbb témáját és a magyar álláspontot.
Amint megírtuk: Mario Monti egykori olasz kormányfő és európai biztos stábja január elején tette le 100 oldalas anyagát arról, hogy hogyan kellene megreformálni és egyszerűbbé tenni az EU közös kasszájának bevételi oldalát, amely a kiinduló pontja lesz a 2020 utáni következő uniós költségvetésnek, illetve a kassza kiadási oldalának is. Montiék több új bevételi forrásra is javaslatot tettek, többek között arra, hogy nemcsak a tagállamokban beszedett áfa egy részét kellene 2020 után befizetni a közös kasszába, hanem például a társasági adónak egy részét is. Amint rámutattunk: a társasági adóalap uniós harmonizációs törekvések mellett

ha ezt elfogadná a legtöbb tagállam, akkor ez például a 9%-ra levitt, az EU-ban legalacsonyabb magyar társasági adókulcs visszaemelését is magával hozhatná.

Ebből a szempontból sem meglepő, hogy az NGM közleményében Varga Mihály úgy fogalmaz:

Az ülésen Mario Monti egykori olasz kormányfő és európai biztos bemutatta az általa vezetett magas szintű munkacsoport jelentését arról, hogy milyen irányban lehetne megreformálni a 2020 utáni többéves uniós költségvetés bevételi forrásait. Bár az erre vonatkozó tárgyalások az év végén a Bizottság későbbi javaslata alapján indulnak, a magyar álláspont szerint egyelőre nincs szükség új saját források bevezetésére. Ezzel együtt készek vagyunk minden olyan javaslatot megvizsgálni, amelyek saját források rendszerének egyszerűsítését, átláthatóságát szolgálják, és igazságos tehermegosztást biztosítanak.

A közlemény azt is tartalmazza: az Ecofin tanácsülésén az Európai Unió soros elnökségét 2017. január 1-jétől betöltő Málta röviden ismertette gazdasági munkaprogramját.

A máltai elnökség folytatni szeretné a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) elmélyítésére vonatkozó munkát. Szintén napirenden tartják a Tőkepiaci Unió további erősítését és az adócsalás, adóelkerülés visszaszorítását célzó erőfeszítéseket. A beruházások területén az elnökség célja az Európai Beruházási Terv kulcselemének számító Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) hosszabbításáról szóló bizottsági javaslat tárgyalásainak május végéig történő lezárása. Magyarország támogatja Málta gazdaságpolitikai elnökségi programját

- húzta alá a közlemény szerint Varga Mihály.

Az EFSI kibővítésének pontos tartalmáról és az ehhez kapcsolódó magyarországi kifizetési, illetve forrásszerzési fejleményekről az alábbi cikkeinkben részletesen írtunk:
taxi koronavírus
német200117
cimlap_olaj0331_2
koronavírus sakk
koronavírus covid-19 járvány orvos
Frankfurti tőzsde
bika medve
qr-kód mobilfizetés mobiltelefon azonnali fizetés
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
európai uniós zászló európai bizottság