A kínaiak is idegesek a Budapest-Belgrád vasútvonal brüsszeli vizsgálata miatt
Uniós források

A kínaiak is idegesek a Budapest-Belgrád vasútvonal brüsszeli vizsgálata miatt

Portfolio
Miután hétfőn pesszimista hangvételű cikk jelent meg a Financial Timesban a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának brüsszeli vizsgálati kilátásairól, a magyar kormány brüsszeli képviseletéhez fordult magyarázatért Kína EU-misszióvezető-helyettese - tudta meg a Magyar Nemzet. A lap birtokába került magyar külügyminisztériumi anyag szerint aggodalmat keltett a kínaiakban a cikk azon üzenete, hogy a már zajló uniós kötelezettségszegési eljárás nyomán aligha ad majd zöld utat Brüsszel a beruházásnak, mivel például elmaradt a közbeszerzési eljárás.
Amint arról mi is beszámoltunk: az FT cikke szerint bár lényeges vasúti fejlesztésről lenne szó kínai pénzből, de Brüsszel több ponton is aggályosnak érzi a magyar-kínai kormányközi megállapodást, amelyeket elkezdtek kivizsgálni. A vizsgálatok egyik fő iránya a pénzügyi megvalósíthatóságra vonatkozik, emellett Brüsszelnek aggályai lehetnek azzal kapcsolatban is, hogy a beruházás során megsérthették az uniós szabályokat azzal, hogy nem írtak ki közbeszerzést.


A paksi bővítés kapcsán született magyar-orosz államközi szerződésnél is az történt, hogy a szerződésben kijelölték a projektet megvalósító állami cégeket, de ott végül azért hunyt szemet a Bizottság a közbeszerzés kikerülése felett, mert a magyar fél végül elkezdett a technológiai kizárólagosságra hivatkozni, ami nukleáris területen elfogadhatónak bizonyult. Vasúi területen azonban ezt valószínűleg nem lehet megtenni, hiszen nemcsak a kínaiak tudnák felépíteni, illetve bővíteni a Budapest-Belgrád vasútvonalat, így a közbeszerzés kiírásának szükségességét ez a megközelítés alátámasztja.
A Magyar Nemzet cikke szerint az FT cikke után magyarázatot kért Kína a Budapest-Belgrád vasúti beruházás ügyében a magyar kormánytól, pontosabban annak brüsszeli állandó képviseletétől. Aggodalmat keltett ugyanis a brit napilap beszámolója, mely szerint a kínai tőkéből tervezett beruházásnak aligha ad majd zöld utat a projekt ellen kötelezettségszegési eljárást indító Európai Bizottság.

Az mno.hu-n elérhető cikk szerint a kínaiak által kezdeményezett egyeztetésen a magyar fél beszámolt a májusban indított kötelezettségszegési eljárás körülményeiről, illetve jelenlegi állásáról, továbbá a Brüsszellel folytatott rendszeres egyeztetésekről. A dokumentum szerint a magyar diplomaták igyekeztek megnyugtatni a kínai felet, elhangzott ugyanis, hogy "jól haladnak" a kötelezettségszegési eljárás lezárása érdekében folytatott tárgyalások. A cikk azonban úgy fogalmaz:

a birtokunkba került információk azonban inkább a Financial Times pesszimizmusát támasztják alá.

A most keletkezett külügyminisztériumi anyagból ugyanis kiderül, hogy

a kormány az elmúlt fél évben jelentős előrelépésről nem tud beszámolni, így arról sem tud, hogy mikorra árulhat le a kötelezettségszegési eljárás. Árulkodó az is, hogy a kínaiak segítségét kérte, hogy magyarázzák el a Bizottságnak a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésének fontosságát, illetve annak előnyeit.

Címlapkép forrása: MTI Fotó
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes