Az év végi pénzeső után újra csak csordogál az EU-forrás
Uniós források

Az év végi pénzeső után újra csak csordogál az EU-forrás

Vízi Ildikó
A történelmi csúcsot jelentő decemberi 693 milliárd után januárban "csak" 88 milliárdot, februárban pedig "csak" 63 milliárd forintnyi uniós támogatást fizettek ki a hatóságok a nyertes pályázóknak - derül ki szokásos havi elemzésünkből. Ezzel párhuzamosan viszont nagyon felpörgött az új pályázatok meghirdetése: a januári 16 után februárban 35 új felhívás jelent meg. Összesítésünk szerint így már a 7 évre szóló uniós keretösszeg 90 százalékára kiírták a pályázatokat, illetve 50 százalékára már kihirdették a nyerteseket. Ezek alapján nagyon valószínű, hogy mindkét konkrét célját teljesíteni tudja a kormány: idén március végéig a pályázatok 100 százalékát meghirdeti, jövő tavasz végéig pedig a 7 éves keretre az összes nyertest bejelenti.
Az EU-s kifizetésekről és a fő fejlesztési célokról részletesen szó lesz a Portfolio március 23-i Uniós Források konferenciáján, amelyet Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője nyit meg. További részletek:

Az uniós pályázatok főbb adatainak alakulása

Elsőként érdemes egy ábrán bemutatni a 2014-2020-as ciklus három talán legfontosabb adatának: a meghirdetett pályázatok összegének, a nyerteseknek megítélt támogatások összegének és a kifizetett összegeknek az alakulását. Jelenlegi statisztikáink szerint a meghirdetett pályázatok összege 8262 milliárd forintnál jár, azaz a 7 évre jutó teljes uniós összegnek már 90%-át meghirdette a kormány.

A nyerteseknek megítélt támogatások együttesének volumene 3926 milliárd forintra ugrott (VP nélkül), mely a 7 éves keret közel 43%-a, azaz a pénzek közel felének sorsáról meghozta a döntést a kormány. Éppen emiatt úgy gondoljuk, hogy az a kormányzati célkitűzés is tartható, hogy a kormány 2018 tavaszáig a teljes 7 éves keretre kihirdetni a nyerteseket.

Közben a kifizetett támogatások összege már 1714 milliárd forintnál jár, ami a 7 évre szóló keret közel 19%-a. (A VP forrásokat nem vettük figyelembe, mert a hivatalos statisztikáknál sem jelenik meg a teljes összeg.)

Az idei évben az új EU-támogatás kifizetési célra elhangzott egy minimálisan 2200 milliárdos összeg, illetve egy maximálisan 2700 milliárdos összeg. Mi a januári 88 milliárd és a februári 63 milliárd forintos kifizetés összegét e két szélsőérték "közepéhez", azaz 2450 milliárd forinthoz viszonyítottuk. Így tehát február végéig az idei informális cél több mint 6%-át fizette ki a kormány a nyerteseknek.

Az év végi pénzeső után újra csak csordogál az EU-forrás

Pályázati dömping

Vizsgálatunk szerint februárban összesen 35 új uniós pályázati felhívás jelent meg 452,28 milliárd forintos keretösszeggel, ami több mint a négyszerese a januárban megjelent 16 új felhívás 109,8 milliárdos keretösszegének. A januári nagy zuhanás után a februári eredmények azt mutatják, hogy a kormány valóban azon dolgozik, hogy idén márciusig meghirdesse az összes, 7 éves időszakra szóló pályázati felhívást. A tervet teljesíthetőnek tartjuk, hiszen számításaink szerint jelenleg a keret 90%-ára meghirdették a pályázatokat. A kormány elképzelése az, hogy a fennmaradó 1000 milliárdot pedig márciusban teljes egészében meghirdetik.

Az év végi pénzeső után újra csak csordogál az EU-forrás
Idén februárban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében jelent meg a legtöbb felhívás, szám szerint 17 új felhívás, összesen 213,84 milliárdos keretösszeggel. Emellett az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében 8 új felhívás jelent meg 35,91 milliárdos összeggel, illetve a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) 5 db felhívás, 123,2 milliárdos összeggel. Továbbá a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP) 2 db, a Vidékfejlesztési Programban (VP) 1 db, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) 1db és a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programban szintén 1 db új felhívást tettek közzé.

Az év végi pénzeső után újra csak csordogál az EU-forrás
Megvizsgáltuk azt is, hogy február végén hogyan álltak az egyes Operatív Programok a pályázatok meghirdetésével. Amint az az alábbi táblázatból is jól látható, a közlekedésfejlesztési (IKOP), a szociális pályázatokat (RSZTOP), a településfejlesztési (TOP) és a közép-magyarországi régió támogatását (VEKOP) összefoglaló operatív programok jelenleg 100%-on állnak. Emellett a közigazgatás fejlesztését (KÖFOP) és a környezeti és energetikai korszerűsítéseket (KEHOP) támogató felhívásokat magába foglaló programok pedig már közel járnak a 100%-hoz.

A legtöbb vállalkozást érintő gazdaságfejlesztési pályázatoknál (GINOP) januárban 5 új felhívás jelent meg 123,2 milliárdos keretösszeggel. Így az eddig meghirdetett GINOP-pályázatok keretösszege már 2125 milliárd forintnál jár, ami a teljes 7 éves keret közel 80%-át jelenti.

Összességében elmondhatjuk, hogy a kormány már a 7 évre szóló keret 90%-ára kiírta a pályázatokat, azaz a döntő többségük már ismert a piac számára, de ez nem jelenti azt, hogy mindegyik felhívásra már be is lehet nyújtani a támogatási kérelmeket. Az elmúlt időszakban ugyanis a hivatalos pályázati oldalon megjelent közlemények arról tájékoztatták a pályázókat, hogy számos pályázati felhívás beadásának kezdő időpontját későbbre csúsztatták, illetve néhány pályázat benyújtási feltételeit átdolgozzák. A 90%-os meghirdetési arány alapján tarthatónak látjuk a kormány azon célját, hogy idén március végére a 7 évre szóló uniós keretösszeg egészére kiírják a pályázatokat.Az év végi pénzeső után újra csak csordogál az EU-forrás

Már közel 8000 nyertes örülhet

A pályázati felhívások meghirdetése mellett megvizsgáltuk a nyertesek számának és a megítélt támogatások összegének alakulását is. Februárban azt tapasztaltuk, hogy a VEKOP és a TOP kivételével minden Operatív Program esetében nőtt a nyertesek száma. Emellett megjelent a táblázatunkban a MAHOP, ugyan még nyerteseket nem hirdettek, de a hivatalos pályázati oldalon található statisztikák alapján már 1 beérkezett pályázatot láthatunk.

A legkiugróbb adatot a GINOP nyertesek számában tapasztaltuk február végére: összesen 652 db új nyertest számlálunk, ezt követi az EFOP 571, míg a KEHOP 89 új nyertessel. Amint a táblázat alján kiemeljük: februárban 1317 új nyertes pályázót hirdettek ki és a nekik megítélt támogatások összege 89 milliárd forint volt.

Az év végi pénzeső után újra csak csordogál az EU-forrás

A Vidékfejlesztési Operatív Program A hivatalos pályázati oldalon található aktuális statisztikák menüpont alatt az Irányító Hatóság azt jelezte, hogy "a Vidékfejlesztési Programnál kizárólag a Technikai Segítségnyújtás konstrukciókra vonatkozó adatok találhatók meg." Emiatt elemzésünkben a 23,7 milliárd forintos megítélt támogatás összegét sem vettük figyelembe.

A számításainkat a 2017.03.03-án érvényes adatok alapján végeztük.

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
orbán viktor donald tusk fidesz epp