Nem lettek termelékenyebbek a magyarok az EU-támogatásoktól
Uniós források

Nem lettek termelékenyebbek a magyarok az EU-támogatásoktól

Portfolio
Szignifikáns pozitív hatást gyakorolnak a gazdaságfejlesztési EU-források a létszámra és a teljesítményre, ugyanakkor a munkatermelékenység nem változott jelentősen a támogatások hatására - mutatja az MNB vonatkozó kutatásának első eredményei. Kifejezetten alacsony a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység támogatására kiírt pályázatok hatékonysága - ismertette az MNB igazgatója a Portfolio mai Uniós Források 2017 konferenciáján.
Fábián Gergely igazgató ismertette:
 • 11 ezer milliárd forintnyi szerződött projektet és közel 2470 milliárd forint közvetlen gazdaságfejlesztési célú konstrukciót hozott a 2007-2013-as EU-s költségvetési ciklus Magyarországon.
 • A gazdaságfejlesztési célú EU-forrásokat igénybe vevő vállalatok nagy hányada, a társas vállalkozások csaknem 20%-a volt veszteséges 2015-ben az MNB adatbázisa szerint.
 • Az EU-forrásokat felvevő társas vállalkozások 30%-a, az NHP-hitellel rendelkezők 33%-a, és a Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplő teljes vállalati kör 51%-a koncentrálódik Közép-Magyarországra.
 • Az MNB eredményei szerint jelentős hatásuk volt a strukturált alapoknak a létszámra, a hozzáadott értékre és az eredményre, ugyanakkor a munkatermelékenységet nem fokozták.
 • A vissza nem térítendő támogatások (átlagosan 16,8 millió forint) a létszámot jelentősen, hosszú távon kb. másfél fővel növelik, a hozzáadott értéket tartósan, kb. 10 millió forinttal növelik, hatásukra az árbevétel tartósan 40-50 millió forinttal nő átlagosan.
 • A visszatérítendő támogatások (átlagosan 13,8 millió forint) 1 főnyi létszámbővülést okoznak tartósan, a hozzáadott értékre 5-8 millió forintnyi tartós, pozitív hatást gyakorolnak, az árbevételt hosszú távon szintén 40-50 millió forinttal emelik.
 • A visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatások hatékonysága között nincs jelentős különbség.
 • Kiemelkedően magasak a hatások a műanyag- és fémiparban, továbbá jelentősek a kereskedelemben, az építőiparban és a kommunikációban.
 • Az információs és kommunikációs technológiai támogatások fajlagos hatékonysága kiemelkedően magas, a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység támogatására kiírt pályázatoké viszont alacsony.
 • Az MNB összesen egy 566 milliárd forintos kifizett támogatásrész GDP-hatását figyelte meg. Az összesített hatása 1967 milliárd forint volt, így a GDP szintjéhez évi 0,5-1 százalékkal járult hozzá. Ez a hatékonyságra vonatkozó eredmény azonban nem reprezentatív az összes uniós támogatási típusra.
 • Második támogatás esetén kisebb a valószínűség a nyerésre, viszont nagyobb elnyert összeg esetén kisebb a hatás.


Nem lettek termelékenyebbek a magyarok az EU-támogatásoktól
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
jean cloude juncker