Ezt a naptárt nézd meg, ha nem akarsz lemaradni az EU-pénzekről
Uniós források

Ezt a naptárt nézd meg, ha nem akarsz lemaradni az EU-pénzekről

Portfolio
A kitűzött március 31-i határidőre az összes gazdaságfejlesztési pályázatot meghirdették, ezzel párhuzamosan az EU-pénzek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre akarja fordítani a kormány. Márciusban összesen 26 ilyen pályázat jelent meg, ezért érdemesnek tartottuk összefoglalni, hogy mikor melyik pályázatok nyíltak/nyílnak meg és mikor van a beadásuk első szakaszhatára. Azt is fontos megjegyeznünk, hogy nem kis tételekről van szó, hiszen közel 400 milliárdos keretösszegű pályázatokról beszélünk, igaz ebből 150 milliárd vállalkozásoknak szóló tőkeprogramokat takar.
A kormány által kitűzött időpontig (március 31.) a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelent pályázatokat összesítettük és megvizsgáltuk, hogy mennyi keretösszeg áll a cégek rendelkezésre, illetve melyek azok a pályázatok, amelyek jelenleg is nyitva vannak és benyújthatóak a támogatási kérelmek.

Az alábbi táblázatból jól látható, hogy a vizsgált időszakban 26 pályázati felhívás jelent meg, összesen 385,95 milliárdos keretösszeggel. A pályázatok döntő többsége a vállalkozásoknak szól, de vannak turisztikai szervezeteknek és álláskeresőek, illetve fiatal vállalkozóknak szóló pályázatok.

Egy táblázatban foglaljuk össze a GINOP pályázatokat, a megnyitási és az első szakaszhatár dátumaikkal együtt, hogy áttekinthető legyen a nagy pályázati dömping során megjelent, vállalkozásoknak szóló felhívások sokasága.

Ezt a naptárt nézd meg, ha nem akarsz lemaradni az EU-pénzekről
Jól látható, hogy mind a 26 pályázatra majd csak májusban vagy júniusban lehet benyújtani a támogatási kérelmeket. A pályázóknak két hónapjuk van arra, hogy felkészüljenek a pályázatok beadására.

Márciusban a legtöbb pályázati felhívást tőkeprogram keretében hirdették meg a vállalkozások számára összesen 149,5 milliárdos keretösszeggel.
Megjelent tőkeprogramok:

  • Az 50 milliárd forint összegű Nemzeti tőkealap programot, melynek célja a pénzügyi közvetítő rendszer által jelenleg nem finanszírozott, de növekedésre képes mikro-, kis- és középvállalkozások tömeges feltőkésítése.
  • A 10 milliárdos keretösszegű Digitalizáció Tőkealap programot, melynek célja a fejlődőképes hazai kis- és középvállalatok versenyképességének további növelése új digitális technológiák bevezetésével, fejlesztésével.
  • A Specializált seed és pre-seed befektetési tőkealap induló IKT vállalkozások számára új ötletekhez, új piacra lépéshez kockázati tőkeprogram az inkubációs (pre-seed), magvető (seed), és induló (start-up) szakaszra fókuszál, a hazai versenyképes IKT szektor fejlesztésére irányul. A program keretösszege 6,5 milliárd forint.
  • Az Intelligens szakosodási kockázati tőkeprogram 70 milliárdos keretösszeggel. Célja az innovatív termékkel, vagy szolgáltatással rendelkező vállalkozások terjeszkedésének segítése kockázati tőkejuttatással.
  • Az Irinyi tőkeprogram (keretösszeg 8 milliárd forint) tavaly év elején elfogadott Irinyi Terv célkitűzéseivel összhangban álló fejlődési pályát kitűző kis- és középvállalkozásokba fektet tőkét.

A tőkeprogramok mellett támogatják a fiatalok és az álláskeresők vállalkozóvá válását is három pályázati felhívás keretében összesen 30 milliárdos kerettel.
  • Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése - 6 milliárd
  • Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása - 16 milliárd
  • Álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatása - 8 milliárd

Fontos megjegyezni, hogy mikro-, kis és középvállalkozásoknak, illetve nagyvállalatok számára is meghirdették a munkahelyi képzések támogatására szóló pályázatokat, melyek részleteiről korábbi cikkünkben számoltunk be.

A február végéig megjelent gazdaságfejlesztési pályázatok összefoglalóját márciusi cikkünkben olvashatják.

Címlapkép forrása: MTI Balázs Attila
GettyImages-482460361
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
napelem teto szigeteles ablakcsere felujitas fejlesztes unios palyazat mfb