Ezt a naptárt nézd meg, ha nem akarsz lemaradni az EU-pénzekről
Uniós források

Ezt a naptárt nézd meg, ha nem akarsz lemaradni az EU-pénzekről

Portfolio
A kitűzött március 31-i határidőre az összes gazdaságfejlesztési pályázatot meghirdették, ezzel párhuzamosan az EU-pénzek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre akarja fordítani a kormány. Márciusban összesen 26 ilyen pályázat jelent meg, ezért érdemesnek tartottuk összefoglalni, hogy mikor melyik pályázatok nyíltak/nyílnak meg és mikor van a beadásuk első szakaszhatára. Azt is fontos megjegyeznünk, hogy nem kis tételekről van szó, hiszen közel 400 milliárdos keretösszegű pályázatokról beszélünk, igaz ebből 150 milliárd vállalkozásoknak szóló tőkeprogramokat takar.
A kormány által kitűzött időpontig (március 31.) a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelent pályázatokat összesítettük és megvizsgáltuk, hogy mennyi keretösszeg áll a cégek rendelkezésre, illetve melyek azok a pályázatok, amelyek jelenleg is nyitva vannak és benyújthatóak a támogatási kérelmek.

Az alábbi táblázatból jól látható, hogy a vizsgált időszakban 26 pályázati felhívás jelent meg, összesen 385,95 milliárdos keretösszeggel. A pályázatok döntő többsége a vállalkozásoknak szól, de vannak turisztikai szervezeteknek és álláskeresőek, illetve fiatal vállalkozóknak szóló pályázatok.

Egy táblázatban foglaljuk össze a GINOP pályázatokat, a megnyitási és az első szakaszhatár dátumaikkal együtt, hogy áttekinthető legyen a nagy pályázati dömping során megjelent, vállalkozásoknak szóló felhívások sokasága.

Ezt a naptárt nézd meg, ha nem akarsz lemaradni az EU-pénzekről
Jól látható, hogy mind a 26 pályázatra majd csak májusban vagy júniusban lehet benyújtani a támogatási kérelmeket. A pályázóknak két hónapjuk van arra, hogy felkészüljenek a pályázatok beadására.

Márciusban a legtöbb pályázati felhívást tőkeprogram keretében hirdették meg a vállalkozások számára összesen 149,5 milliárdos keretösszeggel.
Megjelent tőkeprogramok:

  • Az 50 milliárd forint összegű Nemzeti tőkealap programot, melynek célja a pénzügyi közvetítő rendszer által jelenleg nem finanszírozott, de növekedésre képes mikro-, kis- és középvállalkozások tömeges feltőkésítése.
  • A 10 milliárdos keretösszegű Digitalizáció Tőkealap programot, melynek célja a fejlődőképes hazai kis- és középvállalatok versenyképességének további növelése új digitális technológiák bevezetésével, fejlesztésével.
  • A Specializált seed és pre-seed befektetési tőkealap induló IKT vállalkozások számára új ötletekhez, új piacra lépéshez kockázati tőkeprogram az inkubációs (pre-seed), magvető (seed), és induló (start-up) szakaszra fókuszál, a hazai versenyképes IKT szektor fejlesztésére irányul. A program keretösszege 6,5 milliárd forint.
  • Az Intelligens szakosodási kockázati tőkeprogram 70 milliárdos keretösszeggel. Célja az innovatív termékkel, vagy szolgáltatással rendelkező vállalkozások terjeszkedésének segítése kockázati tőkejuttatással.
  • Az Irinyi tőkeprogram (keretösszeg 8 milliárd forint) tavaly év elején elfogadott Irinyi Terv célkitűzéseivel összhangban álló fejlődési pályát kitűző kis- és középvállalkozásokba fektet tőkét.

A tőkeprogramok mellett támogatják a fiatalok és az álláskeresők vállalkozóvá válását is három pályázati felhívás keretében összesen 30 milliárdos kerettel.
  • Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése - 6 milliárd
  • Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása - 16 milliárd
  • Álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatása - 8 milliárd

Fontos megjegyezni, hogy mikro-, kis és középvállalkozásoknak, illetve nagyvállalatok számára is meghirdették a munkahelyi képzések támogatására szóló pályázatokat, melyek részleteiről korábbi cikkünkben számoltunk be.

A február végéig megjelent gazdaságfejlesztési pályázatok összefoglalóját márciusi cikkünkben olvashatják.

Címlapkép forrása: MTI Balázs Attila
klíma
BET
Balaton fejlesztes unios tamogatas1500
OTP
Richter
A Budapesti Elektromos Mûvek Nyrt. MTI
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Balaton fejlesztes unios tamogatas1500