Elindult az uniós pénzosztás a napelemre, ablakcserére
Uniós források

Elindult az uniós pénzosztás a napelemre, ablakcserére

Vízi Ildikó
Mától nyújthatóak be a családi házak és társasházak energetikai korszerűsítésére szánt 115 milliárdos keretű nulla százalékos hitelprogramok kérelmei, melyekből közel 24 ezer lakóépület korszerűsítése valósulhat meg országszerte. A családi házak esetében maximum 10 millió, a társasházaknál lakásonként maximum 7 millió forintnyi hitel igényelhető, akár húsz éves futamidővel. Egy külső piaci szakértő becslései segítségével kiszámoltuk, hogy egy családi ház korszerűsítése 6-9 millió forint, míg egy társasházé 60-78 millió forint között mozog, így nem véletlen, hogy a pályázati kiírás hasonló összeghatárokat tartalmaz.

1 2

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója is előadást tart keddi Hitelezés 2017 konferenciánkon, regisztráljon most!
A két hitelprogramról röviden.
A Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogramok február 24-én jelentek meg a hivatalos pályázati oldalon, összesen 114,61 milliárdos keretösszeggel. A GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú 105,2 milliárd forintos, míg a VEKOP-5.2.1-17 kódszámú pályázat 9,41 milliárdos kerettel jelent meg, melyekről részletesen februári cikkünkben számoltunk be.

Fontos azt tisztáznunk még az elején, hogy a fent említett MFB Lakossági energetikai hitelprogramok és az Otthon Melege Program egymástól teljesen független támogatási konstrukciók. Az Otthon Melege Program idei "felvonásának" forrását a 2017. évi költségvetés biztosítja, míg a nullaszázalékos uniós hitelprogramok EU forrásból biztosítanak hitelt a lakosságnak.

Néhány tudnivaló

 • A keretösszeg a közép-magyarországi régióban (VEKOP-5.2.1-16) 9,41 milliárd forint, melyből 2324 lakóépület, míg a vidéki régióban, országszerte (GINOP-8.4.1/A-16) 105,2 milliárd forint jut, melyből 21853 lakóépület korszerűsítése valósulhat meg.
 • Fontos megjegyezni, hogy a rendelkezésre álló keretösszegekből a társasházak és a lakásszövetkezetek részére nyújtott kölcsönök összesen nem haladhatják meg a hitelprogram keretösszegének 25%-át. Így a vidéki régiókban 26,3 milliárd forint, míg a közép-magyarországi régióban pedig 2,3525 milliárd forint jut a társasházi, lakásszövetkezeti lakások energetikai korszerűsítésének támogatására.
 • A hitel igényelhető családi ház, lakóház, szabadon álló ház, sorház, ikerház, hétvégi ház, üdülőház, illetve társasházi vagy lakásszövetkezeti lakás korszerűsítésére.
 • A kölcsön összege természetes személy esetén 500 ezer forinttól 10 millió forintig, míg társasház és lakásszövetkezet esetén lakásonként 500 ezertől 7 millió forintig terjedhet.
 • Az önerő elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének minimum 10%-a.
 • Az ingatlanon alapított jelzálog, fizetésiszámla-követelésen alapított óvadék és a követelésen alapított zálogjog, mint biztosítéki formák fogadhatók el. A további szabályokról, tudnivalókról korábbi cikkünkben írtunk, mind a természetes személyekre, mind pedig a társasházakra, lakásszövetkezetekre vonatkozóan.
 • A kölcsönt kizárólag a hitelkérelmi nyomtatvány kitöltésével és a kötelezően előírt mellékletek csatolásával lehet igényelni. A csatolandó mellékletekről és külön az energetikai tanúsítványról korábbi cikkeinkben számoltunk be.

Támogatható tevékenységek a pályázatok keretében

Energiahatékonyság javításra vonatkozó tevékenységek esetén
 • fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek hőszigetelése
 • fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek (ajtó és ablak) cseréje / energiamegtakarítást eredményező korszerűsítése
 • az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítése
 • fűtési és/vagy használati melegvíz-rendszerek korszerűsítése
 • hővisszanyerő berendezés korszerűsítése
 • meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása

Megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységek esetén
 • napkollektoros rendszer telepítése
 • brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése
 • napelemes rendszer telepítése hálózati, vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából, kizárólag a fejlesztésben érintett épület villamosenergia-ellátásához
 • földhő-víz, víz-víz, levegő-víz hőszivattyú rendszerek alkalmazása fűtésre és/vagy hűtésre és/vagy használati melegvíz-termelésre és/vagy fűtésrásegítésre

A pályázatok tudnivalói, részletei és szabályai után, egy külső piaci szakértő költségbecslései segítségével kiszámoltuk, hogy családi házak és társas házak esetében a fent részletezett tevékenységek költségei alapján megközelítőleg mennyibe kerülne egy komplett korszerűsítés.
Ez a cikk folytatódik
1 2
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
kulgazdasag ujsagiro Portfolio allashirdetes