Uniós források

Ingyen kaphatják meg a vidékfejlesztési EU-pénzt az önkormányzatok

MTI
Portfolio
Egy uniós rendelet tartalmának tisztázása nyomán a Miniszterelnökség arra hívja fel a figyelmet, hogy mostantól ingyenesen, biztosítéknyújtási kötelezettség nélkül juthatnak hozzá többek között az önkormányzatok a vidékfejlesztési támogatásokhoz, illetve az előlegekhez.
A tárca által ma kiadott közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy pontosították a Vidékfejlesztési Program pályázati felhívásaihoz készült Általános Útmutatót, amelynek köszönhetően a Kifizető Ügynökség jóváhagyása esetén a közjogi szervek is mentesülhetnek a biztosítéknyújtási kötelezettség alól. Ez egy május 10-i rövid közleményből is kiderült, amely a kormány hivatalos oldalán jelent meg ebben a formában:

A 6. A biztosítéknyújtási kötelezettségre vonatkozó tájékoztató pont az alábbiak szerint módosult: A "hatósági feladatokat ellátó köztestület" szövegrész került módosításra a következők szerint: "hatósági feladatokat ellátó közjogi szerv".

A tárca mai közleményének lényege, hogy az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott támogatások esetében az előlegigényléshez az uniós szabályok szerint a kedvezményezettnek 100 százalékos biztosítékot kell nyújtania. A Kifizető Ügynökség bizonyos esetekben mentesítést adhat a kötelezettség alól.

A változás háttere, hogy a Miniszterelnökség egy uniós rendelet fordításbeli pontosításának Európai Bizottság általi befogadásával elérte, hogy a Kifizető Ügynökség szélesebb körben dönthessen arról, hogy mely szervezetek igényelhessenek előleget biztosítéknyújtás nélkül. Ennek eredményeképpen 2017. május 10-én módosult a Vidékfejlesztési Program pályázati felhívásaihoz készült Általános Útmutató, amely szerint a hatósági feladatokat ellátó közjogi szervek, így többek között az önkormányzatok is mentesülhetnek a biztosítéknyújtási kötelezettség alól.

A módosítással a Miniszterelnökség célja, hogy a rendelkezésre álló uniós forrásokhoz minél egyszerűbben hozzájussanak a nyertes pályázók - zárul a tárca közleménye.

A kormány hivatalos oldalán elérhető uniós kifizetési számok szerint a Vidékfejlesztési Programban egyelőre 19 milliárd forintot ér el a kifizetés, de fontos hangsúlyozni, hogy ezek csak részadatok, mert informatikai okok miatt egyelőre nem tudják a VP-ben már kifizetett különböző támogatási célokat egységesen itt feltüntetni. A 19 milliárdban egyelőre csak a technikai segítségnyújtás projekteket, illetve az IIER adatszolgáltatása alapján a következő konstrukciók adatai vannak benne: VP-4-10.1.1.-15., VP-4-11.1.-11.2.-15., VP-19.1-15, VP5-4.1.1.6-15.
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kulgazdasag ujsagiro Portfolio allashirdetes