Napelem, ablakcsere - Kiderítettük, hogyan juthatsz hozzá az ingyenpénzhez
Uniós források

Napelem, ablakcsere - Kiderítettük, hogyan juthatsz hozzá az ingyenpénzhez

Vízi Ildikó
Már három hete (április 24.) igényelhető a nullaszázalékos ingyenhitel, mely keretében országszerte közel 24 ezer lakóépület energetikai korszerűsítése valósulhat meg összesen 115 milliárd forintból. A kölcsön folyósítása két módon történhet meg. Egyrészt utófinanszírozással, mely esetében a pályázónak kell megelőlegeznie a beruházás összegét és utólag kapja meg a hitelt. A másik eset a szállítói finanszírozás, amikor a pályázónak nem kell előre kifizetni a számlákat, mert azt a kivitelező állja és így a kölcsön utalása is az ő számlájára érkezik.

Röviden a két pályázatról

A szóban forgó két pályázat teljes keretösszege 115 milliárd forintot tesz ki, amelyből közel 24 ezer lakóépület korszerűsítése valósulhat meg országszerte, 3 ezer Pest megyében (VEKOP-5.2.1-17 kódszámú pályázat), a többi 21 ezer pedig azon kívül országszerte (GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú pályázat). A pályázatok részleteiről korábbi cikkünkben számoltunk be.

Fontos, hogy a nulla százalékos kamatú hitelt természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek igényelhetik. A felhívások keretében napelemre, ablakcserére, hőszigetelésre és egyéb energiahatékonyság javítására szolgáló tevékenységre lehet támogatást kérni. Családi házak esetében maximum 10 millió, társasházaknál lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető, akár húsz éves futamidővel. A pályázathoz legalább 10% önerőre van szükség, a projekt többi elszámolható költségéből legfeljebb 90%-ot a hitel fedez. A hitel igényelhető családi ház, lakóház, szabadon álló ház, sorház, ikerház, hétvégi ház, üdülőház, illetve társasházi vagy lakásszövetkezeti lakás korszerűsítésére.

A lakossági energetikai projektek finanszírozása két módon történhet: utófinanszírozással vagy szállítói finanszírozással, melyről korábbi cikkünkben Dr. Nyikos Györgyi, az MFB Zrt. EU Kompetencia Központ igazgatója beszélt.

Hogyan juthatsz hozzá az ingyenhitelhez?

A hitelkérelem benyújtása után értékelik a pályázatot, majd tájékoztatják az igénylőt a kérelem elbírálásának eredményéről.

Amennyiben pozitív az eredmény, úgy megtörténik a szerződéskötés, melyet követően a kölcsön nem kerül automatikusan a kedvezményezett számlájára folyósításra.

A kölcsönszerződésben meghatározott folyósítási feltételek teljesítését követően a hitel folyósítása a kivitelezés üteméhez igazítva, teljesítésigazolással alátámasztott számlák MFB Ponton való benyújtásával kérhető. A kivitelező által kiállított számlák elszámolásának két módja van, melyeket lentebb részletesebben kifejtünk.

1. Szállítói finanszírozás
Amennyiben a folyósításhoz benyújtott számla még nem került kiegyenlítésre a kölcsön igénylője által, akkor ebben az esetben a folyósítás, a számla benyújtását követően, közvetlenül a szállító számlájára történik. Ami azt jelenti, hogy ilyen finanszírozási forma esetében a hitelfelvevőnek nem kell előre kifizetnie a számlákat.

2. Utófinanszírozás
Amennyiben a folyósításhoz benyújtott számlát a kedvezményezett már kifizette a kivitelezőnek, akkor a bank az utalást a kölcsön igénylőjének számlájára teljesíti, azaz utólag számol el az adott számla vonatkozásában az ügyféllel. Ez azt jelenti, hogy az igénylő saját pénzéből finanszírozza meg a beruházást és a számla és annak kifizetését igazoló dokumentumok beküldését követően, a hitelfelvevő számlájára történik meg az utalás.

Utófinanszírozás keretében az alábbi korlátozásokat szükséges figyelembe venni:
  • A számlák utófinanszírozásban történő elszámolására - a számlák egy csomagban történő benyújtásával - legfeljebb két alkalommal van lehetőség, legfeljebb összesen a Kölcsön 50%-a erejéig.
  • Készpénzfizetési számla csak kisösszegű (nettó 300 ezer Ft alatti) kifizetések esetén, utófinanszírozás keretében szolgálhat a folyósítás alapjául.

Egyéb tudnivalók

  • Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a számla csak abban az esetben számolható el, ha az a hitel igénylőjének nevére lett kiállítva. Ugyanis más számla nem számolható el. Emellett utófinanszírozás esetén - amennyiben nem készpénzzel történik a számla kiegyenlítése - az igénylőnek kötelező csatolnia az Ügyfél Lehívási Értesítés alapját képező számla/számlák teljes kiegyenlítését igazoló, a számviteli törvény előírásainak megfelelő bankszámlakivonatot. Erre azért van szükség, hogy a közvetítő ellenőrizhesse a számla kiegyenlítését.
  • Az energiahatékonyság javítására és a megújulóenergia-felhasználás javítására vonatkozó tevékenységek vonatkozásában kizárólag a kivitelező által kibocsátott számla számolható el. Azt, azért fontos megjegyezni, hogy többek között a projektelőkészítés nem tartozik ebbe a körbe, de az anyag- és az eszközbeszerzés költsége igen.
  • Amit még nem szabad figyelnem kívül hagyni, hogy deviza (kizárólag USD vagy EUR) számla szállítói finanszírozása esetén a szállító részére történő utalás napján a kedvezményezett által nyitott fedezeti bankszámlán rendelkezésre kell állnia a bizonylat alapján folyósítandó/fizetendő összeg 5%-a értékében egy úgynevezett beruházási tartaléknak. (A bizonylat devizanemében, vagy forintban, a bizonylat kiállításának napján érvényes MNB árfolyammal átszámítva).
  • Ha a kölcsön lehívásának alapjául szolgáló számlák benyújtásra kerültek - akár utófinanszírozás, akár szállítói finanszírozás keretében - a tényleges folyósításra az eljárási rendnek megfelelően legfeljebb 11. munkanapon belül kerül sor. Az eljárási rend 9.6. pontja szerint, akkor történik meg a folyósítás legkésőbb a 10. munkanapon belül, ha a kölcsön lehívására szolgáló dokumentumok a kért folyósítási időpontot megelőző 10. munkanapon délelőtt 10 óráig maradéktalanul benyújtásra kerültek. Kölcsönből lehívásra kerülő összegnek meg kell haladnia a 250.000 Ft-ot, kivéve az utolsó lehívásra beütemezett összeget, amely ennél kisebb összeg is lehet.

A fenti szabályokat a korszerűsítés kivitelezési munkálatainak és pénzügyi teljesítésének tervezésekor mindenképpen figyelembe kell venni.
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kulgazdasag ujsagiro Portfolio allashirdetes