Előfizetői tartalom

Rendkívül olcsó gigahitellel láncolnak magukhoz minket a kínaiak

Portfolio
Nagyjából 1,7%-ponttal alacsonyabb kamatú 20 éves hitelt ajánlottak fel Magyarországnak a kínaiak a Budapest-Belgrád vasútvonal magyar szakaszának építéséhez, mint ahogy jelenleg a piacról be tudna vonni dolláralapú forrást a magyar állam - derül ki a Portfolio vizsgálatából. Ennek a rendkívül vonzónak tűnő hitelajánlatnak azonban "megvan az ára", illetve az oka: egyrészt a most aláírt államközi stratégiai megállapodásba a kínaiak tételesen beleírták a vasútvonal megvalósítását, mint egyfajta feltételt, másrészt ennek megvalósításán keresztül az egész európai vasútépítési piacra is referenciát szereznek.

Több, magyar szempontból is, fontos fejlemény is volt a hétvégén lezajlott pekingi csúcstalálkozón, amelyet a kínai államfő kezdeményezésére tartottak az Új Selyemútként emlegetett, hivatalos nevén Egy övezet, egy út nemzetközi együttműködési program keretében: Hosszú diplomáciai erőfeszítések után sikerült Magyarországnak is elérnie, hogy több mint 50 ország...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés